overstappen zorgpolis dit jaar voordelig

Overstappen van zorgverzekering kan dit jaar veel voordeel opleveren

Bregje 16 november 2020
Leestijd 6 minuten Categorie: Zorgverzekering

Zoals ieder jaar moesten alle zorgverzekeraars uiterlijk op 12 november hun premies voor de zorgverzekering van het volgende jaar bekend maken. Na deze datum kunnen consumenten een keuze maken voor de zorgpolis in het aankomende jaar en eventueel overstappen naar een andere verzekeraar. Om een goed overzicht te krijgen van het aanbod en de tarieven zijn er diverse vergelijkssites, waaronder de onze. De zorgvergelijker voor het nieuwe jaar staat dan ook reeds online op onze website.

Zorgpremies stijgen bij vrijwel alle verzekeraars

Zoals verwacht stijgen voor bijna alle zorgverzekeringen de premies. De enige uitzondering is de op studenten gerichte zorgpolis van Besured, hier wordt de premie namelijk 40 cent per maand goedkoper.

De stijgingen bij alle andere verzekeraars lopen erg uiteen. Soms is de stijging beperkt tot enkele euro’s, maar er zijn ook stijgingen van ruim 10 euro per maand. Het goede nieuws is dat de verhoging niet zo extreem is dan sommige zorgexperts eerder dit jaar voorspelden. Er werden zelf voorspelling gedaan van een stijging van rond de 150 euro per jaar.

Desalniettemin is het door de groter wordende verschillen in premies dit jaar extra interessant om je zorgpolis onder de loep te nemen en wellicht over te stappen. Het kan je soms een besparing opleveren tot ruim honderd euro per jaar!

De voordeligste zorgpolissen voor 2021

Ditzo zorgpolis aanbieding
Goede Keuze

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 109,85 p/mnd

1
De Friesland zorgpolis aanbieding
Zelf Bewust Polis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 113,00 p/mnd

2
UnitedConsumers zorgpolis aanbieding
Basis Keuze (VGZ)

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 114,85 p/mnd

3
Jaaah zorgpolis aanbieding
Budgetpolis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 115,00 p/mnd

4
Jaaah zorgpolis aanbieding
Budgetpolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

€ 89,00 p/mnd

1
De Friesland zorgpolis aanbieding
Zelf Bewust Polis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

€ 91,00 p/mnd

2
Ditzo zorgpolis aanbieding
Goede Keuze

basisverzekering
met € 885 eigen risico

€ 92,35 p/mnd

3
HEMA zorgpolis aanbieding
Combinatiepolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

€ 95,00 p/mnd

4
UnitedConsumers zorgpolis aanbieding
Eigen Keuze (VGZ)

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 125,59 p/mnd

1
OHRA zorgpolis aanbieding
Restitutiepolis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 126,75 p/mnd

2
Postcode Zorgcollectief zorgpolis aanbieding
NN Restitutiepolis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 128,10 p/mnd

3
FBTO zorgpolis aanbieding
Restitutiepolis

basisverzekering
met € 385 eigen risico

€ 128,50 p/mnd

4
FBTO zorgpolis aanbieding
Restitutiepolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

€ 103,50 p/mnd

1
Postcode Zorgcollectief zorgpolis aanbieding
NN Restitutiepolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

€ 107,27 p/mnd

2
Nationale Nederlanden zorgpolis aanbieding
Restitutiepolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

€ 108,61 p/mnd

3
OHRA zorgpolis aanbieding
Restitutiepolis

basisverzekering
met € 885 eigen risico

€ 110,08 p/mnd

4

Waarom stijgen de zorgpremies?

Het duurder worden van de zorgverzekering is een trend die we vrijwel ieder jaar zien. Vorige jaar viel de stijging mee, in veel gevallen was er toen zelf een kleine daling, maar als we over meerdere jaren kijken dan gaan we steeds meer betalen voor onze zorgpolis. Dit jaar is het dus niet uitzonderlijk.

Dit jaar is er door corona extra aandacht voor de zorg en daarmee ook de zorgverzekering. Daarmee is het logisch dat veel mensen denken dat de zorgpremie stijgt door de grote druk op de zorg. Dit is echter niet het geval, de invloed van covid-19 op de zorgpremie is nihil. Dit komt doordat andere reguliere zorg tijdens de drukke periodes juist is afgeschaald. Dus terwijl de zorgkosten voor corona patiënten stegen, gingen de kosten voor andere zorg juist omlaag.

De invloed van covid-19 op de zorgpremie is nihil

Terwijl de zorgkosten voor corona patiënten stegen, gingen de kosten voor andere zorg juist omlaag.

Ook de bonus die beloofd is aan zorgpersoneel heeft geen invloed op de premie, die bonus wordt namelijk niet betaald door de verzekeraars, maar door de overheid. Dus alhoewel we dit wel via de belasting met zijn allen betalen, gaat het niet ten koste van de prijs voor de zorgverzekering.

De stijging van de zorgpremie is dan ook, zoals ieder jaar, voor een groot deel terug te voeren op de vergrijzing. Doordat we met zijn allen steeds ouder worden nemen de zorgkosten toe. Daarnaast worden steeds meer (dure) geneesmiddelen ontwikkeld die nieuwe behandelingen mogelijk maken, maar daarmee de zorg ook duurder maken.

Daarnaast wordt de verhoging deels veroorzaakt door stijgende salarissen en duurder wordende apparatuur.

Redenen om over te stappen van zorgpolis

Door steeds groter wordende verschillen in zorgpremies wordt het, zoals gezegd, steeds interessanter om te vergelijken en wellicht over te stappen. Vooral als je nu bij een verzekeraar zit waarbij de polis meer dan gemiddeld duurder wordt. De goedkoopste zorgpolis die je via onze website kan afsluiten is voor 2021 een polis van Ditzo met een maandpremie van € 109,85, terwijl de duurste een polis van Menzis is met een maandpremie van € 140,00. Een verschil dus van ruim 30 euro per maand, wat op jaarbasis maar liefst 360 euro is.

Uiteraard moet ik hierbij aantekenen dat er wel verschillen zijn tussen deze polissen. Zo is de polis van Ditzo een budgetpolis waarmee je alleen bij gecontracteerde zorgverleners volledige vergoeding krijgt. De polis van Menzis is daarentegen een restitutiepolis met honderd procent vrije zorgkeuze.

Wat ik hiermee echter wil aangeven is dat je dus wel flink kunt besparen als je misschien helemaal geen polis met vrije zorgkeuze nodig hebt. Met een budget- of naturapolis heb je vaak toch een ruime keuze aan zorgaanbieders zodat je altijd wel ergens bij een zorgaanbieder in de buurt terecht kan. Bovendien is niet zo dat een goedkopere verzekering helemaal niets vergoedt voor een niet-gecontracteerde (maar wel erkende!) zorgaanbieder. Meestal komt dan 20 á 30 procent voor eigen rekening, maar dit verschilt per zorgverzekeraar en polis. Informeer daarom voor de zekerheid altijd even bij je verzekeraar.

Overigens kun je met een goedkopere natura- of budgetpolis wel altijd bij iedere huisarts terecht. Ook zijn bij deze polissen vrijwel alle ziekenhuizen gecontracteerd. Meestal zijn het zorgaanbieders zoals de fysiotherapeut, de diëtist of de apotheek die niet altijd een contract hebben met alle verzekeraars.

fysiotherapie niet altijd gecontracteerd

Onder andere fysiotherapie is niet altijd gecontracteerd.

Worden aanvullende verzekeringen ook duurder?

Waar bij de basisverzekering de overheid jaarlijks bepaalt wat er wel en niet gedekt wordt, bepalen de verzekeraars dit zelf voor aanvullende verzekeringen. Daarom zijn aanvullende verzekeringen vaak moeilijker met elkaar te vergelijken omdat de inhoud, voorwaarden en de hoogte van de vergoedingen vrijwel altijd verschillen per verzekeraar.

Of en hoeveel de premies voor aanvullende verzekeringen stijgen is daarom ook lastiger te zeggen. Volgens sommige verzekeraars zijn bijvoorbeeld wel de tarieven van bijvoorbeeld de tandarts gestegen, maar door de lockdown heeft ook die zorg een tijdlang stilgelegen en daardoor hoeft de premie niet of niet veel te stijgen.

Als je één of meerdere aanvullende verzekeringen hebt, bijvoorbeeld voor de tandarts of fysiotherapeut, dan is het in ieder geval aan te raden om ook hier ieder jaar opnieuw naar te kijken en te vergelijken.

In de zorgvergelijker op onze website kun je in de filters eenvoudig je wensen voor aanvullende zorgverzekeringen opgeven. Ik raad je aan om te kijken naar de premies van deze aanvullingen en dan een inschatting te maken in hoeverre je daar gebruik van zult maken het komende jaar. Bereken vervolgens hoeveel het je zou kosten als je hiervoor niet verzekerd bent. Misschien kom je dan wel tot de conclusie dat bepaalde aanvullende verzekeringen eigenlijk toch niet zo nodig zijn.

Misschien zijn bepaalde aanvullende verzekeringen niet zo nodig

Bereken eens hoeveel een behandeling je zou kosten als je hiervoor niet verzekerd bent.

Is een gezinspolis goedkoper?

Een echte gezinspolis bestaat eigenlijk niet. Bij veel verzekeraars en vergelijkingssites kun je wel aangeven dat je je samen met je partner wilt verzekeren, maar feitelijk sluit je dan twee aparte polissen af. Korting op de basisverzekering krijg je daarbij sowieso niet. Soms krijg je wel op aanvullende verzekeringen korting als je deze samen met je partner afsluit, maar daarbij moet je je dan de vraag stellen of je beiden wel hetzelfde nodig hebt. Veelal is het afzonderlijk afsluiten van een polis handiger.

Als we het over het gezin hebben, dan gaat het vaak ook over kinderen. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de polis van één van de ouders. Welke ouder dat is mag je zelf kiezen, het is daarom aan te raden om hiervoor de ouder met meest uitgebreide zorgpolis te kiezen.

gezinspolis niet altijd voordelig

Een zogenaamde gezinspolis is niet altijd voordelig.

De collectieve zorgverzekering

Een collectieve zorgverzekering kan nog wel voordeel opleveren. Hierbij krijg je namelijk tot maximaal vijf procent korting op de basisverzekering. Vaak kun je je collectief verzekeren via de werkgever of een vereniging waar je lid van bent. Maar er zijn ook algemene collectieve zorgverzekeringen waarbij iedereen zich aan kan sluiten, zoals bijvoorbeeld het Postcode Zorgcollectief.

Een zorgverzekering via een collectief is echter niet per definitie interessant of goedkoper. Collectieve verzekeringen zijn namelijk vrijwel altijd restitutiepolissen, dus met honderd procent vrije zorgkeuze. Zoals ik eerder in dit artikel al aangaf is zo’n polis niet voor iedereen noodzakelijk. Als jij niet perse deze vrije zorgkeuze hoeft te hebben, dan is een natura- of budgetpolis meestal voordeliger dan een collectieve zorgverzekering. Maar wil je wel deze vrije keuze of is het gewoon noodzaak voor jou, dan kan een collectief een leuke besparing opleveren.

Conclusie: er valt veel te vergelijken dit jaar

Voor de zorgverzekering voor aankomend jaar valt er dus veel te vergelijken en in de meeste gevallen veel te besparen. In de vergelijker op onze website kun je snel en overzichtelijk zien wat op basis van jouw wensen de beste opties zijn.

Ben je gezond en verwacht je voor komend jaar ook weinig of geen zorg nodig te hebben? Dan kun je ook nog overwegen voor een hoger eigen risico te kiezen in ruil voor een lagere premie. Ook deze optie kun je kiezen in de zorgvergelijker, zie hieronder.

Wil je meer tips over het besparen op je zorgverzekering? Lees dan mijn eerdere blog met 7 tips voor het kiezen van de juiste zorgpolis.

Vergelijk zorgpolissen voor 2021Vergelijken

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • Ditzo
  • Besured
  • Menzis
  • Postcode Zorgcollectief

Gerelateerde artikelen

zorgverzekering vrijwillig eigen risico
Wel of niet kiezen voor hoger vrijwillig eigen risico zorgverzekering?

Bregje 25 november 2020

Met het verhogen van het eigen risico van je zorgverzekering kun je geld besparen. Je krijgt dan namelijk korting op je premie. Maar hoe werkt het nu precies als je het eigen risico van je zorgverzekering wilt verhogen en is het verstandig?

zorgpremie 2021 duurder
De zorgpremie gaat in 2021 zeker omhoog, maar hoeveel?

Bregje 26 augustus 2020

Elk jaar rond deze tijd duiken dezelfde vragen op: gaat de zorgpremie per 1 januari stijgen? En zo ja, met hoeveel? Het antwoord op deze vragen wordt dit jaar sterk beïnvloed door een fenomeen waar we nooit eerder mee te maken hebben gehad: het coronavirus. Wat is nu precies de invloed van het coronavirus? In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.

zorgpolis 2022
Wat zijn de veranderingen voor de basis zorgverzekering in 2022?

Bregje 30 september 2021

Op dinsdag 21 september was het Prinsjesdag. Op deze dag worden ook de veranderingen in het basispakket van de zorgverzekering, het eigen risico, de zorgtoeslag en de te verwachten premie bekend. Wat kunnen we met de bekendgemaakte zaken nu al zeggen over de zorgpolis voor het aankomende jaar?

verzekeraar De Amersfoortse verder als ASR
Verzekeraar De Amersfoortse gaat op in a.s.r. verzekeringen

Eric 28 maart 2021

Na 83 jaar komt er een einde aan verzekeringsmerk De Amersfoortse. A.s.r., sinds 1997 het moederbedrijf van de verzekeraar uit Amersfoort zal vanaf deze datum onder het eigen merk de bestaande klanten bedienen en de verzekeringsproducten voortzetten.