minder autoschade door coronacrisis

Lagere premie autoverzekering door coronacrisis?

Eric 26 april 2020
Leestijd 2 minuten Categorieën: Autoverzekering, Verzekering

Nu het coronavirus ons land voor een groot deel heeft lam gelegd, heeft dat ook gevolgen voor het aantal autoschadegevallen. Veel bedrijven zijn gesloten of het personeel werkt grotendeels thuis. Hierdoor zijn minder auto’s op weg en daardoor automatisch ook minder ongevallen. Steeds meer autobezitters vragen zich daarom af of de premie voor de autoverzekering nu niet omlaag kan.

Kan de autopremie nu inderdaad omlaag?

Het klinkt logisch, minder ongelukken, dus minder schade, dus minder kosten voor de autoverzekeraars. In werkelijkheid ligt het echter wat genuanceerder. Volgens het Verbond van Verzekeraars is deze crisis door de corona vooralsnog een relatief te korte periode om de premies echt te zien dalen. De premies worden namelijk vastgesteld op basis van het aantal claims over meerdere jaren, dit wordt niet per maand bekeken.

Deze tot nu toe korte periode van minder schadeclaims kan inderdaad een kleine daling van de premie tot gevolg hebben, maar die daling zul je dan pas op langere termijn zien en het zal geleidelijk gaan.

De premie gaat ook niet direct omhoog bij méér schades

Andersom werkt dit overigens ook zo. Als er in een bepaalde periode juist méér schades dan gemiddeld zijn, denk bijvoorbeeld aan een langere periode van sneeuwval en gladheid, dan stijgen de premies ook niet direct. Ook in dat geval wordt naar een langere periode gekeken en zal het tarief van de autoverzekering niet direct de volgende maand omhoog gaan.

Acties autoverzekeraars in de media

In de media verschijnen nu wel reclames van verzekeraars die een lagere autopremie aankondigen. Zo is er op de radio een commercial te horen waarin Promovendum zegt de tarieven voor de autoverzekering te verlagen als gevolg van de coronacrisis. Dit blijkt echter vooralsnog voor slechts twee maanden te gelden en is dus vooral een slimme reclamestunt.

Autoverzekeraars zijn tijdens corona wel flexibel

Veel verzekeringsmaatschappijen stellen zich deze periode wel wat coulanter op als het om bepaalde dekkingen gaat. Veel bedrijven zijn bijvoorbeeld als gevolg van de lockdown overgegaan op het bezorgen van hun producten. Hiervoor worden dan vaak voertuigen van medewerkers of vrijwilligers gebruikt die particulier verzekerd zijn. Een particulier verzekerde auto heeft normaal gesproken echter geen dekking voor zakelijke activiteiten, zoals het bezorgen van producten wordt gezien.

bezorgen met particuliere autoverzekering

Een boodschappen bezorgdienst met een particuliere autoverzekering.

Een aantal verzekeringsmaatschappijen biedt tijdens deze corona periode deze extra dekking echter gratis aan. Je dient dan alleen even door te geven dat je je voertuig hier tijdelijk voor inzet.

Ook zijn de verzekeringsmaatschappijen nu over het algemeen coulanter bij betalingsachterstanden.

De autoverzekering en wegenbelasting schorsen

Gebruik je de auto deze periode helemaal niet omdat je thuis werkt, even helemaal niet werkt of om andere reden? Dan kun je zowel de verzekering als de motorrijtuigenbelasting tijdelijk stopzetten. Het betalen van de belasting en de verzekeringspremie wordt dan voor deze periode tijdelijk opgeschort.

Voorwaarde hiervan is wel dat je voertuig dan ook niet op de openbare weg geparkeerd mag staan. De schorsing moet ook minimaal één maand duren, als dit korter is moet je de wegenbelasting alsnog betalen.

Voor meer informatie over schorsen en dit eventueel direct online aanvragen met DigiD, zie hier op de website van de RDW.

De voordeligste autopolissen op dit moment

FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,25 p/mnd *

of per jaar: € 195,00 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,64 p/mnd *

of per jaar: € 199,68 *

2
Univé aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 17,94 p/mnd *

of per jaar: € 215,28 *

3
UnitedConsumers aanbieding
Avéro Autoverzekering WA

geen eigen risico

€ 18,00 p/mnd *

of per jaar: € 216,00 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een WA verzekering?
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 150,00

€ 18,61 p/mnd *

of per jaar: € 223,32 *

1
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 18,98 p/mnd *

of per jaar: € 227,76 *

2
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Beperkt Casco

eigen risico: € 250,00

€ 20,00 p/mnd *

of per jaar: € 240,00 *

3
Ditzo aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 150,00

€ 20,63 p/mnd *

of per jaar: € 247,56 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een Beperkt Casco verzekering?
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Allrisk

eigen risico: € 250,00

€ 27,00 p/mnd *

of per jaar: € 324,00 *

1
Univé aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 100,00

€ 29,06 p/mnd *

of per jaar: € 348,72 *

2
InShared aanbieding
Autoverzekering Volledig Allrisk

eigen risico: € 135,00

€ 29,43 p/mnd *

of per jaar: € 353,16 *

3
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 30,08 p/mnd *

of per jaar: € 360,96 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een All Risk verzekering?

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

verzekering bij auto uitlenen
Auto lenen of uitlenen, hoe zit dat met de verzekering?

Eric 24 juni 2021

Een auto lenen of uitlenen voor een kort ritje of voor een vakantie: een groot deel van de Nederlandse autobezitters doet dit weleens. Maar lang niet iedereen staat er van tevoren bij stil wat de consequenties zijn als er schade ontstaat. Hoe zit het precies met de verzekering?

kat of hond mee op vakantie
Je huisdier tijdens de vakantie: meenemen of thuislaten?

Femke 23 juni 2020

Het is alweer bijna vakantietijd. Een fijn vooruitzicht! Je kunt alvast genieten van de voorpret, maar je gaat pas echt ontspannen op vakantie als je die goed voorbereidt. Dat geldt des te meer als je een huisdier hebt. De voorbereiding begint vaak met de vraag: nemen we ons huisdier mee op vakantie? Of breng je je huisdier naar een familielid, vriend of dierenpension? En wat moet je allemaal regelen?

autoverzekering voor hoger opgeleiden
Een autoverzekering alleen voor hoger opgeleiden, mag dat?

Bregje 24 februari 2021

Je hebt vast wel eens de reclames van Promovendum gehoord of gezien: de verzekeraar die een autoverzekering exclusief voor hoger opgeleiden aanbiedt. Het beleid van Promovendum roept veel vragen op. Mag dat zomaar, een verzekeraar die klanten selecteert op basis van opleidingsniveau? Is dat geen discriminatie?

schadevrije jaren bij scheiding
Hoe zit het bij de autoverzekering met schadevrije jaren na een scheiding?

Bregje 26 augustus 2021

Een scheiding is vaak zwaar. Naast emoties brengt het ook veel administratieve rompslomp met zich mee. Er zijn heel wat zaken die je moet regelen, en soms zijn dat zaken waar je niet zo snel bij stil staat. Zoals de schadevrije jaren van de autoverzekering bijvoorbeeld.