minder autoschade door coronacrisis

Lagere premie autoverzekering door coronacrisis?

Eric 26 april 2020
Leestijd 2 minuten Categorieën: Autoverzekering, Verzekering

Nu het coronavirus ons land voor een groot deel heeft lam gelegd, heeft dat ook gevolgen voor het aantal autoschadegevallen. Veel bedrijven zijn gesloten of het personeel werkt grotendeels thuis. Hierdoor zijn minder auto’s op weg en daardoor automatisch ook minder ongevallen. Steeds meer autobezitters vragen zich daarom af of de premie voor de autoverzekering nu niet omlaag kan.

Kan de autopremie nu inderdaad omlaag?

Het klinkt logisch, minder ongelukken, dus minder schade, dus minder kosten voor de autoverzekeraars. In werkelijkheid ligt het echter wat genuanceerder. Volgens het Verbond van Verzekeraars is deze crisis door de corona vooralsnog een relatief te korte periode om de premies echt te zien dalen. De premies worden namelijk vastgesteld op basis van het aantal claims over meerdere jaren, dit wordt niet per maand bekeken.

Deze tot nu toe korte periode van minder schadeclaims kan inderdaad een kleine daling van de premie tot gevolg hebben, maar die daling zul je dan pas op langere termijn zien en het zal geleidelijk gaan.

De premie gaat ook niet direct omhoog bij méér schades

Andersom werkt dit overigens ook zo. Als er in een bepaalde periode juist méér schades dan gemiddeld zijn, denk bijvoorbeeld aan een langere periode van sneeuwval en gladheid, dan stijgen de premies ook niet direct. Ook in dat geval wordt naar een langere periode gekeken en zal het tarief van de autoverzekering niet direct de volgende maand omhoog gaan.

Acties autoverzekeraars in de media

In de media verschijnen nu wel reclames van verzekeraars die een lagere autopremie aankondigen. Zo is er op de radio een commercial te horen waarin Promovendum zegt de tarieven voor de autoverzekering te verlagen als gevolg van de coronacrisis. Dit blijkt echter vooralsnog voor slechts twee maanden te gelden en is dus vooral een slimme reclamestunt.

Autoverzekeraars zijn tijdens corona wel flexibel

Veel verzekeringsmaatschappijen stellen zich deze periode wel wat coulanter op als het om bepaalde dekkingen gaat. Veel bedrijven zijn bijvoorbeeld als gevolg van de lockdown overgegaan op het bezorgen van hun producten. Hiervoor worden dan vaak voertuigen van medewerkers of vrijwilligers gebruikt die particulier verzekerd zijn. Een particulier verzekerde auto heeft normaal gesproken echter geen dekking voor zakelijke activiteiten, zoals het bezorgen van producten wordt gezien.

bezorgen met particuliere autoverzekering

Een boodschappen bezorgdienst met een particuliere autoverzekering.

Een aantal verzekeringsmaatschappijen biedt tijdens deze corona periode deze extra dekking echter gratis aan. Je dient dan alleen even door te geven dat je je voertuig hier tijdelijk voor inzet.

Ook zijn de verzekeringsmaatschappijen nu over het algemeen coulanter bij betalingsachterstanden.

De autoverzekering en wegenbelasting schorsen

Gebruik je de auto deze periode helemaal niet omdat je thuis werkt, even helemaal niet werkt of om andere reden? Dan kun je zowel de verzekering als de motorrijtuigenbelasting tijdelijk stopzetten. Het betalen van de belasting en de verzekeringspremie wordt dan voor deze periode tijdelijk opgeschort.

Voorwaarde hiervan is wel dat je voertuig dan ook niet op de openbare weg geparkeerd mag staan. De schorsing moet ook minimaal één maand duren, als dit korter is moet je de wegenbelasting alsnog betalen.

Voor meer informatie over schorsen en dit eventueel direct online aanvragen met DigiD, zie hier op de website van de RDW.

De voordeligste autopolissen op dit moment

FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,12 p/mnd *

of per jaar: € 193,44 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,95 p/mnd *

of per jaar: € 203,40 *

2
Univé aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 17,94 p/mnd *

of per jaar: € 215,28 *

3
Ditzo aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 18,27 p/mnd *

of per jaar: € 219,24 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een WA verzekering?
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 19,27 p/mnd *

of per jaar: € 231,24 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 150,00

€ 19,31 p/mnd *

of per jaar: € 231,72 *

2
Univé aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 100,00

€ 21,16 p/mnd *

of per jaar: € 253,92 *

3
InShared aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 135,00

€ 21,45 p/mnd *

of per jaar: € 257,40 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een Beperkt Casco verzekering?
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Allrisk

eigen risico: € 250,00

€ 29,00 p/mnd *

of per jaar: € 348,00 *

1
Univé aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 100,00

€ 30,17 p/mnd *

of per jaar: € 362,04 *

2
InShared aanbieding
Autoverzekering Volledig Allrisk

eigen risico: € 135,00

€ 30,59 p/mnd *

of per jaar: € 367,08 *

3
Allianz Direct aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 30,92 p/mnd *

of per jaar: € 371,04 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een All Risk verzekering?
OHRA aanbieding
De OHRA Kilometerverzekering voor wie weinig kilometers maakt

Met de OHRA Kilometerverzekering betaal je alleen premie voor de kilometers die je rijdt. Een complete autoverzekering voor als je weinig kilometers maakt!

BEKIJK

meer info

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

hulp bij pech in buitenland
Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?

Eric 1 oktober 2019

Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.

wat te doen bij autoschade
Autoschade: wat moet je doen, en schade wel of niet claimen?

Eric 5 oktober 2020

Autoschade: niemand zit er op te wachten, maar toch komt het best vaak voor. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het leed wat te verzachten als het je overkomt. Een goede verzekering kan bijvoorbeeld veel verschil maken. Toch weet je soms even niet wat je moet doen bij een aanrijding of andere vorm van autoschade.

goedkopere verzekering
Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken

Eric 6 mei 2019

Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.

voorkomen dat je fiets wordt gestolen
Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen? 8 tips

Femke 27 mei 2020

Heb je een splinternieuwe dure fiets, bijvoorbeeld een e-bike of een oma-fiets? Deze zijn erg populair tegenwoordig, ook onder de fietsendieven. Hoe kan je nou het beste diefstal van je fiets voorkomen? Als je het zelf nog niet hebt meegemaakt, is er een grote kans dat je iemand kent van wie zijn of haar fiets is gestolen. In dit blog helpen we je met concrete tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.