minder autoschade door coronacrisis

Lagere premie autoverzekering door coronacrisis?

Eric 26 april 2020
Leestijd 2 minuten Categorieën: Autoverzekering, Verzekering

Nu het coronavirus ons land voor een groot deel heeft lam gelegd, heeft dat ook gevolgen voor het aantal autoschadegevallen. Veel bedrijven zijn gesloten of het personeel werkt grotendeels thuis. Hierdoor zijn minder auto’s op weg en daardoor automatisch ook minder ongevallen. Steeds meer autobezitters vragen zich daarom af of de premie voor de autoverzekering nu niet omlaag kan.

Kan de autopremie nu inderdaad omlaag?

Het klinkt logisch, minder ongelukken, dus minder schade, dus minder kosten voor de autoverzekeraars. In werkelijkheid ligt het echter wat genuanceerder. Volgens het Verbond van Verzekeraars is deze crisis door de corona vooralsnog een relatief te korte periode om de premies echt te zien dalen. De premies worden namelijk vastgesteld op basis van het aantal claims over meerdere jaren, dit wordt niet per maand bekeken.

Deze tot nu toe korte periode van minder schadeclaims kan inderdaad een kleine daling van de premie tot gevolg hebben, maar die daling zul je dan pas op langere termijn zien en het zal geleidelijk gaan.

De premie gaat ook niet direct omhoog bij méér schades

Andersom werkt dit overigens ook zo. Als er in een bepaalde periode juist méér schades dan gemiddeld zijn, denk bijvoorbeeld aan een langere periode van sneeuwval en gladheid, dan stijgen de premies ook niet direct. Ook in dat geval wordt naar een langere periode gekeken en zal het tarief van de autoverzekering niet direct de volgende maand omhoog gaan.

Acties autoverzekeraars in de media

In de media verschijnen nu wel reclames van verzekeraars die een lagere autopremie aankondigen. Zo is er op de radio een commercial te horen waarin Promovendum zegt de tarieven voor de autoverzekering te verlagen als gevolg van de coronacrisis. Dit blijkt echter vooralsnog voor slechts twee maanden te gelden en is dus vooral een slimme reclamestunt.

Autoverzekeraars zijn tijdens corona wel flexibel

Veel verzekeringsmaatschappijen stellen zich deze periode wel wat coulanter op als het om bepaalde dekkingen gaat. Veel bedrijven zijn bijvoorbeeld als gevolg van de lockdown overgegaan op het bezorgen van hun producten. Hiervoor worden dan vaak voertuigen van medewerkers of vrijwilligers gebruikt die particulier verzekerd zijn. Een particulier verzekerde auto heeft normaal gesproken echter geen dekking voor zakelijke activiteiten, zoals het bezorgen van producten wordt gezien.

bezorgen met particuliere autoverzekering

Een boodschappen bezorgdienst met een particuliere autoverzekering.

Een aantal verzekeringsmaatschappijen biedt tijdens deze corona periode deze extra dekking echter gratis aan. Je dient dan alleen even door te geven dat je je voertuig hier tijdelijk voor inzet.

Ook zijn de verzekeringsmaatschappijen nu over het algemeen coulanter bij betalingsachterstanden.

De autoverzekering en wegenbelasting schorsen

Gebruik je de auto deze periode helemaal niet omdat je thuis werkt, even helemaal niet werkt of om andere reden? Dan kun je zowel de verzekering als de motorrijtuigenbelasting tijdelijk stopzetten. Het betalen van de belasting en de verzekeringspremie wordt dan voor deze periode tijdelijk opgeschort.

Voorwaarde hiervan is wel dat je voertuig dan ook niet op de openbare weg geparkeerd mag staan. De schorsing moet ook minimaal één maand duren, als dit korter is moet je de wegenbelasting alsnog betalen.

Voor meer informatie over schorsen en dit eventueel direct online aanvragen met DigiD, zie hier op de website van de RDW.

De voordeligste autopolissen op dit moment

FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 15,66 p/mnd *

of per jaar: € 187,92 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 16,64 p/mnd *

of per jaar: € 199,68 *

2
UnitedConsumers aanbieding
Avéro Autoverzekering WA

geen eigen risico

€ 17,00 p/mnd *

of per jaar: € 204,00 *

3
InShared aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 17,76 p/mnd *

of per jaar: € 213,12 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een WA verzekering?
FBTO aanbieding
Autoverzekering

geen eigen risico

€ 18,20 p/mnd *

of per jaar: € 218,40 *

1
Centraal Beheer aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 150,00

€ 18,55 p/mnd *

of per jaar: € 222,60 *

2
InShared aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 135,00

€ 19,70 p/mnd *

of per jaar: € 236,40 *

3
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Beperkt Casco

eigen risico: € 250,00

€ 20,00 p/mnd *

of per jaar: € 240,00 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een Beperkt Casco verzekering?
UnitedConsumers aanbieding
a.s.r. Autoverzekering Allrisk

eigen risico: € 250,00

€ 25,00 p/mnd *

of per jaar: € 300,00 *

1
InShared aanbieding
Autoverzekering Volledig Allrisk

eigen risico: € 135,00

€ 28,00 p/mnd *

of per jaar: € 336,00 *

2
OHRA aanbieding
Autoverzekering Aanvullend Pakket

eigen risico: € 450,00

€ 28,01 p/mnd *

of per jaar: € 336,12 *

3
Univé aanbieding
Autoverzekering

eigen risico: € 100,00

€ 29,06 p/mnd *

of per jaar: € 348,72 *

4
Hoe is deze premie berekend? Wat is een All Risk verzekering?

Over de auteur

Eric
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

Allsecur wordt Allianz Direct
Allsecur wordt Allianz Direct

Eric 7 augustus 2019

In de loop van dit jaar zal de naam van online verzekeraar Allsecur worden gewijzigd in Allianz Direct. Hiermee krijg het de naam van het moederbedrijf Allianz.
Allianz benadrukt dat er voor de bestaande klanten van Allsecur behalve de naam niets zal veranderen. De lopende verzekeringen verhuizen automatisch mee naar Allianz Direct, maar de premies en voorwaarden blijven gewoon hetzelfde.

wat te doen bij autoschade
Autoschade: wat moet je doen, en schade wel of niet claimen?

Eric 5 oktober 2020

Autoschade: niemand zit er op te wachten, maar toch komt het best vaak voor. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het leed wat te verzachten als het je overkomt. Een goede verzekering kan bijvoorbeeld veel verschil maken. Toch weet je soms even niet wat je moet doen bij een aanrijding of andere vorm van autoschade.

autoverzekering niet geldig bij drank
De autoverzekering keert niet uit bij rijden onder invloed

Bregje 11 juni 2021

Nu de corona-maatregelen worden versoepeld kunnen we weer een terrasje pakken, naar café en restaurant of naar feestjes. Een biertje of wijntje is dan ook verleidelijk. Niets mis mee, behalve als je daarna achter het stuur stapt. In dat geval ben je namelijk niet verzekerd!

autorijden met gladde weg
Autorijden bij gladheid: hoe ben je verzekerd en hoe voorkom je schade?

Bregje 2 februari 2021

Deze week begon op de weg behoorlijk hectisch: code geel en code oranje in verband met het winterse weer. Veel aanrijdingen met de nodige blikschade én persoonlijk letsel. Maar waar ben je nu precies voor verzekerd bij gladheid? En hoe maak je de kans op ongelukken zo klein mogelijk?