
Eric 5 september 2018
Leestijd 2 minuten
Categorie:
Energie
Huishoudens zullen in 2019 gemiddeld 150 euro meer moeten betalen voor energie. Dit komt doordat de energiebelasting op gas wordt verhoogd en de Opslag Duurzame Energie wordt verhoogd. De Opslag Duurzame Energie is een belasting met als doel de overgang duurzame energie te financieren. Deze stijgingen staan los van de olieprijs welke het afgelopen jaar al met vijftig procent is gestegen.
Hogere stijging dan het ministerie eerder berekende
Deze berekening komt van de Vereniging Eigen Huis (VEH) en valt hoger uit dan de 133 euro die het ministerie van Financiën eerder berekende. Volgens de VEH wordt dit veroorzaakt doordat het ministerie alle huizen in haar berekening heeft meegenomen, dus ook energiebesparende en energieneutrale woningen. De bewoners van dit type huizen betalen echter weinig belasting, omdat zij simpelweg dus weinig energie verbruiken.
Volgens de VEH trekken deze energiezuinige huizen het beeld zoals het ministerie schetst dan ook scheef. Huishoudens met een huis dat ouder is dan tien jaar verbruiken meer energie doordat deze woningen veelal minder goed zijn geïsoleerd. Hierdoor zullen deze huishoudens zwaarder worden getroffen door de verhoogde belastingen.
Energiebelasting niet eerlijk
Het is niet eerlijk dat consumenten die niet de mogelijkheid hebben hun woning beter te isoleren de dupe zijn van deze maatregelen, aldus de VEH. Bewoners van bijvoorbeeld appartementen zijn meestal afhankelijk van de vereniging van eigenaren, zij kunnen niet op eigen houtje dingen gaan verbeteren.
Maar ook huiseigenaren die wel de woning beter kunnen isoleren en daardoor minder gaan verbruiken zullen daar weinig belastingvoordeel van zien volgens de Vereniging Eigen Huis. Want als je daarmee bijvoorbeeld vijf procent minder verbruikt, zoals het streven van de overheid is, dan heb je daar nog geen vijf euro belastingvoordeel van.
Alleen bij grotere aanpassingen en daarmee dus ook hoge investeringen, zoals vloerisolatie, spouwisolatie of een hybride ketel, zal het belastingvoordeel hoger zijn. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid deze investeringen van duizenden tot tienduizenden euro’s te doen.
Andere energiebesparende maatregelen
Het ministerie van Economische zaken wijst er echter op dat er ook andere manieren zijn om het energieverbruik terug te dringen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het vervangen van de verlichting door ledverlichting, zuinigere apparaten zoals wasmachines, koelkasten, vaatwassers en stofzuigers. Voor deze maatregelen maakt het niet uit in wat voor woning je woont.

Europese energielabels
Overigens profiteren consumenten vrijwel niet van het fonds Opslag Duurzame Energie. Dit wordt namelijk gebruikt voor de subsidie voor zonneparken en windmolens. Huishoudens betalen in 2019 voor dit fonds gemiddeld 66 euro, maar krijgen daar vrijwel niets voor terug.
De Vereniging Eigen Huis vindt dat de overheid consumenten meer moet stimuleren om de woning energie zuiniger te maken. Door middel van betere voorlichting, subsidies en voordelige leningen moeten energiebesparende maatregelen worden gestimuleerd. Ook zou de BTW op isolatiemateriaal en zonnepanelen omlaag moeten volgens de VEH.
Wisselen van energieleverancier
Om toch een minder hoge energierekening tegemoet te zien is het ook aan te bevelen om de aanbiedingen van de verschillende energieaanbieders te vergelijken. Doordat nieuwe klanten vaak aantrekkelijke welkomstkortingen of een cashback krijgen kun je hier bij overstappen van profiteren.
Doe hieronder de postcodecheck en zie direct hoeveel jij kan besparen op je energierekening, ook voor nu!
Over de auteur

Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Bronvermelding
- Vereniging Eigen Huis
Gerelateerde artikelen

Pieter Schoen brengt het Belgische Mega Energie naar Nederland
Femke 20 juli 2021
Het Belgische energiebedrijf Mega, waarvan Pieter Schoen mede-eigenaar is, wil met scherpe tarieven ook de Nederlandse energiemarkt gaan veroveren. Mega is al langere tijd in België actief met de slogan “dezelfde energie, gewoon goedkoper”.

ACM moet de consument beter beschermen als een energiebedrijf failliet gaat
Femke 15 april 2022
Stel dat jouw energiebedrijf failliet gaat, wat gebeurt er dan? Een actuele vraag, want de afgelopen tijd gingen meerdere energieleveranciers failliet, vaak met nadelige gevolgen voor de klanten. Beter toezicht op energiebedrijven moet de consument beter beschermen.

De energieprijzen schieten omhoog, wat merk je hiervan als consument?
Eric 22 september 2021
In de media horen we al geruime tijd over allerlei crisissen, maar met de steeds maar hogere energieprijzen wordt nu ook al gesproken van een energiecrisis. De tarieven voor elektriciteit en gas blijven maar stijgen. Wat is er aan de hand en wat is de oorzaak? En wat gaan we hier als consument van merken?

Twijfels over biomassa: de Vattenfall centrale in Diemen op losse schroeven
Eric 2 juli 2020
In Diemen zou de grootste biomassacentrale van Nederland komen. Energiemaatschappij Vattenfall, de initiatiefnemer voor de bouw van deze centrale, heeft dit echter op de lange baan geschoven. Pas halverwege volgend jaar wil het concern een definitief besluit nemen over de bouw van de biomassacentrale bij Diemen. Het project ligt trouwens niet helemaal stil: voorlopig gaan de voorbereidingen voor de bouw nog wel door.