energie van windmolens

Recordaantal overstappen naar andere energieleverancier

Eric 12 februari 2019
Leestijd 2 minuten Categorie: Energie,

In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Dit blijkt uit cijfers van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) én diverse online prijsvergelijkers. ACM heeft becijferd dat 1,4 miljoen Nederlanders zijn geswitcht.

Tot 300 euro besparen op energie

De berichtgeving voor de stijgende energiekosten in 2019 is blijkbaar massaal gehoord. In het najaar van 2018 werd bekend gemaakt dat de rekening voor gas en elektriciteit in 2019 fors duurder zal worden. Dit word veroorzaakt door stijgende gas- en olieprijzen, maar ook door extra klimaatbelastingen. Een gemiddeld huishouden gaat tientallen euro's per maand meer betalen voor energie.

Door via een online prijsvergelijker, zoals KiesZeker, over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota. Dit komt doordat je bij een overstap profiteert van actietarieven en dikwijls een welkomstkorting of cashback. Hiermee kan dus de prijsverhoging grotendeels gecompenseerd worden. Diverse vergelijkssites voor energie zagen het aantal overstappers in 2018 groeien met maar liefst 10 tot 15 procent.

Prinsjesdag

De grootste groei werd in de laatste maanden van het jaar geconstateerd door de vergelijkingssites. Vooral in de weken na Prinsjesdag kwamen consumenten in actie. Toen werd door het kabinet namelijk bekend gemaakt dat de belasting op gas en licht fors zou gaan stijgen. Tussen eind september en eind december lag het aantal bezoekers bij Gaslicht 40 procent hoger en Pricewise registreerde in november en december één derde van alle overstappers over het hele jaar.

Na Prinsjesdag bleef de betaalbaarheid van energie het nieuws beheersen, ook door het in december gepresenteerde klimaatakkoord. Daardoor bleef bij consumenten de prikkel om over te stappen. Veel van de overstappers switchte overigens voor de eerste keer van energieleverancier. Zij zaten jarenlang bij dezelfde energiemaatschappij, simpelweg omdat ze tevreden waren of zich er sowieso niet eerder in hadden verdiept. Door de berichten in het nieuws zijn zij "wakker geschud".

Stijgende trend

ACM zegt dat het aantal overstappers van 1,4 miljoen ongeveer honderdduizend meer is dan in 2017, wat neerkomt op een toename van 7,7 procent. Nadat tot 2017 de cijfers een aantal jaar min of meer gelijk bleven ziet ACM dus nu weer een opwaartse trend. Wel moet aangetekend worden dat dit nog voorlopige cijfers zijn, in mei worden de definitieve cijfers bekend.

De vergelijkingssite Gaslicht.com verwacht dat het aantal overstappers hoog zal blijven. De website noteerde in januari 20 procent meer aanmeldingen dan in januari 2018. Men denkt dat veel mensen deze maanden nog in actie komen doordat nu hun voorschotbedrag voor energie met tientjes omhoog gaat.

Klimaatakkoord

Verder zal meespelen dat het kabinet later dit jaar een besluit neemt over het klimaatakkoord. Dan wordt duidelijk welke voorstellen uit dit akkoord uitgevoerd gaan worden en wat Nederlanders hiervoor gaan betalen. Dit zal ook invloed gaan hebben op de energierekening.

Energie vergelijken en overstappenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

  • Autoriteit Consument en Markt (ACM)

Gerelateerde artikelen

goedkopere energieprijzen eneco nuon
Energieprijzen goedkoper voor Nuon en Eneco klanten

Eric 3 juni 2019

Nadat bij de start van dit jaar de energieprijzen fors zijn gestegen is er nu positiever nieuws te melden! Enkele energiebedrijven hebben nu namelijk een verlaging van de prijzen aangekondigd. Eneco kondigde recent als eerste aan dat de prijzen voor energie aanzienlijk gaan dalen. Klanten met een variabel tarief zullen hier direct van gaan profiteren. Niet veel later kwam Nuon met eenzelfde mededeling.

Anode Energie failliet
Ook Anode Energie failliet door de hoge energieprijzen

Femke 3 december 2021

Opnieuw heeft een Nederlandse energieleverancier faillissement aangevraagd als gevolg van de hoge gasprijzen. Dit keer betreft het Anode Energie. Dit faillissement heeft echter ook verstrekkende gevolgen voor klanten van AGEM, Ampeer, BLIQ, Gezinsenergie, Green Dutch Energy, Hilverstroom en Nedergy.

variabel tarief vaker aangepast
Eneco en Vattenfall passen variabel tarief vaker aan vanaf april

Femke 28 maart 2022

De energieprijzen blijven maar stijgen. Steeds meer huishoudens komen daardoor in de problemen. Energieleveranciers bieden niet of nauwelijks nog contracten met een vast tarief aan. Daarnaast passen ze het variabel tarief voor gas en stroom vaker tussentijds aan. Welke gevolgen heeft dit voor de klanten?

energieplafond in Nederland
Met het prijsplafond voor energie moet de energierekening betaalbaar blijven

Femke Update: 10 november 2022

Het is de laatste tijd het gesprek van de dag: de hoogte van de energierekening. Voor veel huishoudens dreigen betalingsproblemen. De overheid stelt daarom een prijsplafond voor energie in. We lichten dit hier uitgebreid voor je toe.