energiecontract met vast tarief

Wat is wijsheid? Dit jaar nog een nieuw energiecontract nemen of niet?

Eric 15 december 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie,

Dat de energiemarkt in beroering is zal je niet zijn ontgaan. Na de historisch lage energieprijzen van vorige jaar is de prijs dit jaar gestegen tot de recente recordhoogtes. Vooral de hoge gasprijs is hier de oorzaak van en omdat ook veel stroom opgewekt wordt met behulp van gas heeft dat ook invloed op de stroomprijs. De laatste weken zien we vooral veel schommelingen in de gasprijs, het ene moment lijkt een daling te zijn ingezet, om het andere moment weer omhoog te schieten. Maar wat is nu wijsheid als je nog op een variabel tarief zit of als je energiecontract afgelopen is of bijna afloopt?

De variabele tarieven gaan in januari omhoog

De variabele tarieven worden doorgaans twee keer per jaar aangepast, namelijk op 1 juli en op 1 januari. Door snelle stijging van de gasprijs de afgelopen maanden hebben een paar leveranciers de tarieven tussentijds al verhoogd, maar de meeste doen dit aanstaande 1 januari. Vanaf dan zullen dus veel huishuishoudens met een variabel contract daadwerkelijk geconfronteerd worden met de verhoogde energietarieven.

De variabele tarieven worden doorgaans eens per half jaar aangepast

Maar steeds meer energieleveranciers kiezen ervoor om vaker het variabele tarief aan te passen.

Overigens hebben een aantal energieleveranciers aangekondigd om de variabele tarieven vanaf 2022 maandelijks aan te passen in plaats van één keer per half jaar. Onder andere NLE en Budget Energie gaan dit doen, deze bedrijven hebben zijn beide onderdeel van de Nuts Groep.

Hoeveel stijgen de energietarieven in januari?

Inmiddels hebben de grotere energieleveranciers de variabele tarieven vanaf januari 2022 bekend gemaakt en weten we met welke stijging we rekening moet houden. Het goede nieuws is dat het in ieder geval geen verdubbeling van de prijzen zal zijn, iets waar de afgelopen weken wel op gezinspeeld werd. Dat de uiteindelijke stijging minder is dan verwacht komt mede door de verlaging van de energiebelasting welke de overheid heeft doorgevoerd in verband met de hoge energieprijzen.

Het minder goede nieuws is dat er desondanks wel een flinke prijsstijging aankomt. Als we kijken naar de grotere energiebedrijven dan zien we bij een gemiddeld energieverbruik voor huishoudens de volgende stijgingen per maand:

Leverancier Gem. verhoging p/m
Essent € 17,50
Eneco € 17,50
Vattenfall € 40,00
DELTA € 28,00

Wel of niet overstappen is vooral een persoonlijke afweging

De vraag in de titel van dit artikel, of het nu wel of niet wijs is om over te stappen naar een energiecontract met vaste tarieven, hebben we hiermee nog niet beantwoord. Deze vraag is echter niet te beantwoorden met een eenvoudig ja of nee. Het hangt namelijk af van meerdere factoren en het is bovendien nog steeds onzeker hoe de energieprijzen zich de komende maanden zullen ontwikkelen.

Met een vast tarief heb je geen last van prijsstijgingen

Maar je profiteert ook niet als de energieprijzen wel weer gaan dalen.

Als je op dit moment op een variabel tarief zit of met een aflopend contract, dan hangt het vooral van je persoonlijke situatie af over overstappen al dan niet een verstandige keuze is. Als je overstapt op een vast tarief, dan heb je in ieder geval de zekerheid dat de energieprijzen voor jou niet verder zullen stijgen. Maar van de andere kant, als zich weer een sterke daling van prijzen inzet, dan blijf je voor de looptijd van je contract het tarief betalen dat op het moment van afsluiten van het contract gold en die prijs is nu dus behoorlijk hoog. Je hebt dan dus van de ene kant geen last meer van prijsstijgingen, maar profiteert van de andere kant ook niet van eventueel prijsdalingen.

Ons advies is daarom bij een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven te kiezen voor een looptijd van maximaal één jaar. Je zit dan namelijk niet voor al te lange tijd vast aan een hoog tarief als de energieprijzen weer gaan dalen.

Energieaanbiedingen op dit moment

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 260 euro korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 Jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu € 200 Coolblue tegoed!

Nu 200 euro tegoed voor de Coolblue webshop bij een 1 jarig contract!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Essent aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groen stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 310 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

125 euro extra korting / cashback!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Verwachte prijsontwikkelingen

Experts op energiegebied verwachten dat de energieprijzen in de eerste helft van 2022 weer zullen dalen en normaliseren. Maar vooral gedurende de Europese winterperiode blijft het hoogst onzeker. Dit heeft ten eerste te maken met hoe koud de winter zal worden. Bij een koude winter zullen de toch al niet ruime gasvoorraden verder slinken, wat de prijzen zal doen opdrijven.

Daarnaast is ook de geopolitieke situatie van invloed op de gasprijs. Zo’n veertig procent van het Europese gas wordt geïmporteerd uit Rusland en de regelmatig oplopende politieke spanningen met dit land hebben ook een negatieve invloed op de gasprijs.

gaspijpleiding uit Rusland

Aanleg van een pijpleiding voor gas uit Rusland.

Leveranciers bieden vaste contracten vanaf het voorjaar

Voor een aantal leveranciers zijn de sterk wisselende prijzen te veel risico om op dit moment contracten met een vaste prijs aan te bieden. Zij bieden daarom energiecontracten aan die pas in het voorjaar in zullen gaan. Onder andere Coolblue Energie, NLE en Budget Energie zijn hierop overgestapt.

Als jouw gaslichtcontract rond die afloopt of je vindt het geen probleem om tot die tijd nog even op een variabel tarief te zitten, dan kun je overwegen om te kiezen voor zo’n aanbieding met uitgestelde ingangsdatum. Van de andere kant zou je dan wellicht ook nog even kunnen afwachten om te zien hoe de energieprijzen zich ontwikkelen.

Conclusie

In ieder geval is de conclusie dat er geen duidelijk en algemeen advies kan worden gegeven op de vraag “overstappen of niet?”. Wil je weten waar je aan toe bent voor het komende jaar, stap dan over op vaste tarieven. Wil je en kun je prijsstijgingen financieel wel goed opvangen, dan is het misschien verstandiger om het nog even aan te zien. Bovenal is het dus vooral een persoonlijke afweging.

Vergelijk energiecontracten met vast tariefVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • Coolblue Energie
  • NLE
  • Budget Energie
  • Vattenfall
  • Eneco
  • Essent
  • Delta

Gerelateerde artikelen

Anode Energie failliet
Ook Anode Energie failliet door de hoge energieprijzen

Femke 3 december 2021

Opnieuw heeft een Nederlandse energieleverancier faillissement aangevraagd als gevolg van de hoge gasprijzen. Dit keer betreft het Anode Energie. Dit faillissement heeft echter ook verstrekkende gevolgen voor klanten van AGEM, Ampeer, BLIQ, Gezinsenergie, Green Dutch Energy, Hilverstroom en Nedergy.

Coolblue nu ook energieleverancier
Een nieuw groen energiebedrijf: Coolblue Energie

Femke 28 januari 2021

Vanaf heden is er een verrassende nieuwe energieleverancier op de markt: Coolblue Energie. Eerder was de bekende webwinkel al in de markt van zonnepanelen gestapt, waar nu dus een heus energiebedrijf bij komt. Coolblue wil het met de eigen energiemaatschappij anders doen dan de andere leveranciers.

energiecontract via telefonische verkoop
Kassa: energiecontracten telefonische verkoop ongeldig

Eric 30 januari 2021

Het TV programma Kassa van omroep BNNVARA had zaterdag 30 januari een item over de rechtsgeldigheid van energiecontracten die via telefonische verkoop worden afgesloten. Deze telefonische verkopers zijn tussenpersonen die uit naam van de energieleveranciers energiecontracten verkopen. De ACM stelt dat contracten die op deze manier tot stand zijn gekomen niet rechtsgeldig zijn.

energie overstappen
Record overstappen energie door hogere energiekosten

Eric 12 februari 2019

In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Door over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota.