verkeerd energielabel

Energielabel apparaten klopt vaak niet

Femke 27 maart 2019 Categorie: Energie,

Er zijn veel huishoudelijke apparaten te vinden die voorzien zijn van een bepaald energielabel. Van de koelkast tot aan de vaatwasser, eigenlijk overal kan je wel een A of een A+ label vinden. Nu lijkt dit een goede indicatie voor het energieverbruik van het apparaat, echter blijkt uit onderzoek dat veel van deze apparaten helemaal niet zo zuinig zijn dan het energielabel beweert. Hoe kan dit en zal dit ooit veranderen? Dat gaan we laten zien in dit artikel.

Minder zuinig dan gedacht

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw apparaat voor in huis dan is het energielabel toch een belangrijke factor bij de aankoopbeslissing. Dit energielabel kan uiteenlopen van A+++ tot aan een G, de laatste natuurlijk als minst zuinig. Dit lijkt dus allemaal we handig, maar uit onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat hier nog regelmatig mee gesjoemeld wordt. Deze toezichthouder heeft drie jaar lang onderzoek de proef op de som genomen. Er zijn ruim 123 koelkasten, vaatwassers, ovens en stofzuigers onderzoek. Al deze apparaten hadden zogenaamd een energielabel van A+++ én ze waren laaggeprijsd.

energielabels

Wat bleek nu, bij ruim 21% van deze apparaten kwam het daadwerkelijke energieverbruik niet overeen met het label op dat het product stond. De apparaten verbruikten namelijk een stuk meer dan verwacht. Dit is natuurlijk zorgwekkend, het is namelijk nog altijd zo dat bedrijven wel een eerlijke indicatie moeten geven over het energieverbruik van hun producten.

Geen energielabel op het product

Ook heeft de NVWA gekeken of er wel altijd een energielabel te vinden was op de apparaten. Dit blijkt ook een grijs gebied te zijn. De onderzoekers zijn er namelijk achter gekomen dat ruim 25% van de producten in fysieke winkels geen energielabel bevatte. De producten die je via internet koopt zijn nog erger, hier heeft ruim 73% geen energielabel! “We gaan daarom meer aandacht besteden aan internetinspecties’’, aldus de waakhond van de NVWA.

De macht en de invloed van de NVWA is echter wel beperkt. Zij zijn dan ook niet in staat om vergaande maatregelen te nemen tegen de bedrijven die deze verplichtingen verzaken. Wel kunnen zij middels een schriftelijke waarschuwing de bedrijven op hun vingers tikken. Gelukkig ligt er momenteel een wetsvoorstel klaar bij het ministerie van Economische Zaken dat hier verandering in kan gaan brengen. Middels dit wetsvoorstel is het makkelijker om actie te ondernemen wanneer bedrijven de wettelijke verplichtingen tot het plaatsen van energie labels aan hun laars lappen. Kijk dus even goed voordat je zomaar een triple A apparaat koopt voor in huis, de kans is groot dat het energieverbruik toch niet zo laag is als dat je zou denken.

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Gerelateerde artikelen

gevolgen faillissement energiebedrijf
Je energieleverancier failliet, wat zijn de gevolgen en wat moet je doen?

Femke 14 oktober 2021

Nu de energieprijzen zo snel en onvoorspelbaar stijgen is het echter niet ondenkbaar dat hierdoor energiebedrijven om gaan vallen. Vooral kleinere en jonge energiebedrijven zijn kwetsbaar, zij hebben namelijk vaak nog weinig of geen reserves opgebouwd. Wat zijn de gevolgen en risico's voor klanten?

energiecontract met cashback
Energie met cadeau of cashback: voordelig of een wassen neus?

Femke 12 mei 2021

Energie met een cadeau: bij het afsluiten van een nieuw contract voor energie geven energieleveranciers steeds vaker een cadeau, cashback of hoge korting weg. Het lijkt mooi, maar toch vragen veel consumenten zich af of je hier echt voordeel van hebt.

Delta overgenomen door Vattenfall
Vattenfall neemt energieberdijf Delta Zeeland over

Eric 21 januari 2019

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft de energietak van Delta, die onder andere groene stroom aan consumenten en het midden en kleinbedrijf verkoopt overgenomen. voor de klanten van Delta gaat er niets veranderen zegt het bedrijf in een persbericht.

energie overstappen
Record overstappen energie door hogere energiekosten

Eric 12 februari 2019

In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Door over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota.