lagere energieprijzen eneco

Lagere energieprijzen voor Nuon en Eneco klanten

Eric 3 juni 2019 Categorie: Energie,

Nadat bij de start van dit jaar de energieprijzen fors zijn gestegen is er nu positiever nieuws te melden! Enkele energiebedrijven hebben nu namelijk een verlaging van de prijzen aangekondigd.

Ophef over energieprijzen in 2019

Aan het begin van dit jaar was er veel ophef over de forse stijging van de energieprijzen. Deze ophef was mede het gevolg van de knullige berichtgeving door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Dit ministerie beweerde namelijk dat het met de stijging wel mee zou vallen. Uit prognose van de energieprijzen voor 2019 door vergelijkingssite Gaslicht.com kwam naar voren dat een gemiddeld huishouden ruim driehonderd euro meer kwijt zou zijn aan energie. Dit werd echter door staatssecretaris Mona Keijzer afgedaan als bangmakerij. Later bleek dat het Ministerie bij de berekeningen oude cijfers en tarieven had gebruikt en dat de berekening van Gaslicht wel vrij goed bleek te kloppen. Minister Wiebes moest vervolgens excuus maken voor de uitlatingen van de staatssecretaris.

prognose energieprijzen 2019

Berekening energieprijzen 2019

Wij zijn nu een aantal maanden verder en het goede nieuws is dat de energieprijzen bij een paar aanbieders weer gaan dalen. Eneco kondigde recent als eerste aan dat de prijzen voor energie aanzienlijk gaan dalen. Klanten met een variabel tarief zullen hier direct van gaan profiteren. Niet veel later kwam Nuon met eenzelfde mededeling.

Overschot aan gas op de energiemarkt

Deze daling van prijzen is echter niet het gevolg van het terugdraaien van de verhoging eerder. Deze verhoging werd veroorzaakt door heffingen vanuit de overheid en aan deze heffingen verandert niets.

De nu dalende prijzen zijn het gevolgd van het aanbod van gas op de energiemarkt. De gasvoorraden zijn door de relatief warme winter op peil gebleven waardoor er een overschot aan gas is ontstaan. Dit zorgt voor een lagere inkoopprijs van gas. De prijzen voor stroom dalen hierdoor ook doordat er veel elektriciteit door gasgestookte centrales wordt opgewekt.

overschot gas op energiemarkt

De gasprijzen zijn laag door een overschot.

Lagere energietarieven "sigaar uit eigen doos"

De daling bij Eneco en Nuon is voor klanten echter een beetje een "sigaar uit eigen doos". De stijging van de energieprijzen begin dit jaar was bij deze energiebedrijven namelijk hoger dan bij andere leveranciers. Eigenlijk is deze daling niet meer dan een correctie op een te grote stijging eerder.

Essent, een ander groot energiebedrijf, verlaagt zijn prijzen bijvoorbeeld niet. Maar van deze drie grote energieleveranciers was de stijging bij Essent dan ook het minste. Na de verlaging bij Nuon en Essent zullen de prijzen van deze drie grote energiebedrijven daarom ongeveer gelijk zijn.

Variabel tarief profiteert, maar vast tarief blijft voordeliger

Ondanks dat huishoudens met een variabel energiecontract nu direct profiteren van deze verlaging is het nog altijd voordeliger om te kiezen voor een contract van een jaar met vast tarief. Je hebt bij een vast contract geen nadeel als de energietarieven tussentijds stijgen en je profiteert bovendien bij het aangaan van een nieuw contract doorgaans van aantrekkelijke kortingen. De laagste energierekening krijg je daardoor nog steeds door ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier. Dit levert je doorgaans een besparing op van honderden euro’s op de jaarlijkse energierekening.

Vergelijk energiecontracten met vast tariefVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • Nuon
  • Essent
  • Eneco

Gerelateerde artikelen

Anode Energie failliet
Ook Anode Energie failliet door de hoge energieprijzen

Femke 3 december 2021

Opnieuw heeft een Nederlandse energieleverancier faillissement aangevraagd als gevolg van de hoge gasprijzen. Dit keer betreft het Anode Energie. Dit faillissement heeft echter ook verstrekkende gevolgen voor klanten van AGEM, Ampeer, BLIQ, Gezinsenergie, Green Dutch Energy, Hilverstroom en Nedergy.

prijsplafond uitleg
Het prijsplafond voor energie blijkt zeer complex, hoe werkt het?

Femke 23 december 2022

Vanaf 1 januari 2023 gaat het prijsplafond voor gas en stroom in. Wat in eerste instantie simpel leek, blijkt in de praktijk zeer ingewikkeld. Dat geldt zowel voor de consumenten als voor de energieleveranciers.Wat maakt het prijsplafond voor energie zo ingewikkeld en hoe gaat het werken?

energielabel voor huis
Energielabel voor woningen volgend jaar waarschijnlijk fors duurder

Femke 13 oktober 2020

Sta je op het punt om je woning te verkopen of te verhuren, dan verplicht de Nederlandse overheid je om een definitief energielabel voor het pand te laten registreren. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil de aanvraagprocedure vanaf 1 januari 2021 ingewikkelder maken en daarmee ook fors duurder!

Greenchoice windmolens Hartelkanaal
Greenchoice neemt batterij voor windenergie ingebruik

Frank 16 juli 2019

Energieleverancier Greenchoice heeft bij het windmolenpark Hartelkanaal een gigantische batterij in gebruik genomen voor de opslag van windenergie. De locatie van dit windmolenpark ligt in de Rotterdamse haven. Met een opslagcapaciteit van 10 Megawattuur (MWh) is dit een zeer forse batterij met een omvang van wel zes zeecontainers.