kosten dierenarts

De dierenarts kosten kunnen flink oplopen als je huisdier iets mankeert

Bregje 9 maart 2020 Leestijd 4 minuten Categorie: Huisdierverzekering

Wat zijn de mogelijke kosten als je huisdier onverhoopt naar de dierenarts moet?

Wanneer je een huisdier hebt, zoals een hond of kat, is er altijd iemand in huis die blij is als je weer thuis komt. Ze geven je veel onvoorwaardelijke liefde en dankzij je huisdier is het altijd gezellig in huis. Maar bij het houden van een huisdier moet je ook de minder leuke dingen in gedachten houden. Want wat ga je doen als er onverhoopt iets met je geliefde huisdier gebeurt en je moet naar de dierenarts. Dierenarts kosten lopen namelijk zeer snel op. Daarom is het belangrijk om te bedenken of je deze kosten zelf kunt dragen, of dat een huisdierenverzekering een betere optie is in jouw geval. We geven je dan ook graag een duidelijk beeld van de dierenarts kosten die je kunt verwachten als er onverhoopt iets met je hond of kat gebeurt.

de dierenartsrekening kan duur zijn

Het schrijven van de rekening begint al wanneer je binnen bent gelopen

Niet alleen je hond of kat is waarschijnlijk niet zo’n fan van de dierenarts, maar jij zelf zal er ook niet graag komen. Wanneer je de behandelkamer in loopt komt de eerste “behandeling” al op de rekening te staan. Dit is namelijk het consult. Hoe hoog het consult is hangt af van de dierenarts die je bezoekt en de regio waarin je woont. Het gemiddelde consult ligt rond de €32,- maar varieert van €20,- tot €50,-.

Maar het consult bedrag is niet altijd hetzelfde. Wanneer er onverhoopt iets met je huisdier gebeurt, dan is dit vaak buiten de normale openingstijden bij de dierenarts. Als dit het geval is dan moet je een avond, nacht of weekend consult betalen. Meestal is dit een verdubbeling van het normale consult tarief. Gemiddeld betaal je hier €69,- voor. Er zijn dierenartsen die in de nacht nog meer rekenen, waardoor je meer dan €100,- moet betalen voor het nacht consult.

Gemiddelde kosten

Het kan altijd gebeuren dat er iets met je huisdier gebeurt. Zo kan je hond stiekem het speelgoed van je kind hebben opgegeten, waardoor hij met spoed geopereerd moet worden. Maar ook lenige katten kunnen een verkeerde landing hebben gemaakt en een pootje breken. Om dit te kunnen behandelen komen er natuurlijk kosten om de hoek kijken. Elke dierenarts hanteert zijn eigen tarieven, maar het gemiddelde van veel voorkomende behandelingen voor noodsituaties hebben we hier voor je op een rijtje gezet.

Röntgenfoto €72.-
CT-Scan €150,-
MRI-Scan €800,-
Bloedonderzoek €55,-
Urine onderzoek €16,-

Houd rekening met bijkomende zaken

Wanneer je hond of kat is behandeld moet je niet alleen denken aan de kosten van het consult en het onderzoek of de behandeling. Er komen altijd nog veel meer zaken kijken bij de uiteindelijke rekening. Zo moet je bij een botbreuk denken aan het consult, de röntgenfoto's, de operatie, pijnstilling en het infuus dat je hond of kat krijgt. Met dit allemaal samen kom je al snel uit tussen de €400,- en €1000,-.

Voorbeeld consulten

Hond slikt speelgoed door

Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan dus ook jouw hond of kat overkomen. Zo is het ook niet een heel vreemd scenario dat je hond op een dag zich opeens helemaal niet lekker lijkt te voelen en constant aan het overgeven is. ‘s Avonds vertrouw je het niet meer en je gaat met je trouwe lobbes naar de dierenarts. Na een echo blijkt dat je hond die nooit aan het speelgoed van je kinderen zit, toch hun speelgoed op heeft gegeten. De dunne darm is afgesloten en een operatie is onvermijdelijk.

Een raming van de dierenarts kosten voor het verwijderen van doorgeslikt speelgoed.

Avondconsult €150,-
Echoscopie €150,-
Operatie onder narcose €500,-
Pijnstillers €15,-
Totaal €735,-

Kat breekt dijbeen

Een ander voorbeeld dat geregeld voorkomt is een kat die tijdens zijn dagelijkse buiten avonturen voor één keer eens niet goed oplet. Het resultaat is een aanrijding en een gebroken dijbeen. Nadat er een röntgenfoto gemaakt wordt zal de kat tijdens een operatie een pin in zijn pootje krijgen, zodat hij weer kan herstellen.

Een raming van de dierenartskosten voor het behandelen van een gebroken dijbeen.

Consult €32,-
Röntgenfoto’s €72,-
Operatie onder narcose €500,-
Medicatie €65,-
Totaal €669,-

Een huisdierenverzekering biedt zekerheid

Een huisdierenverzekering biedt een goede uitkomst, zodat je er altijd van verzekerd bent dat je je huisdier in het geval van nood kunt laten behandelen. Dankzij een hondenverzekering of kattenverzekering hoef geld geen rol te spelen in je beslissing om je geliefde huisdier wel of niet te laten behandelen.

De hoogte van een huisdierenverzekering is afhankelijk van waar je deze afsluit en hoe goed verzekerd je je hond of kat wilt hebben. Het is hierbij handig dat je diverse aanbieders vergelijkt, voordat je een verzekering bij een afsluit. Hoe jonger je hond of kat is hoe lager de premie per maand, sommige verzekeraars nemen geen honden of katten aan die ouder dan een bepaalde leeftijd zijn. Deze leeftijdsgrens ligt bij honden vaak op 7 jaar en bij katten op 10 jaar. De goedkoopste verzekeringen beginnen rond de €5,- en kunnen oplopen tot zo’n €50,- per maand.

In sommige gevallen moet je zelf achteraf declaraties indienen en soms stuurt de dierenarts de rekening direct door naar de verzekeraar. Houd bij een huisdierenverzekering ook altijd rekening met het eigen risico dat je moet betalen. Daarnaast keren sommige verzekeringen alleen uit in het geval van een ongeval.

Sommige rassen kunnen niet verzekerd worden voor bepaalde aandoeningen, let hier dus goed op bij het afsluiten van een verzekeringen. Zo dekt de verzekering ED en HD behandelingen vaak niet als het ras van je hond een groot risico heeft op deze aandoeningen.

Ook geschikt voor standaard en jaarlijkse kosten

Veel verzekeringen zijn ook geschikt voor de dekking van standaard en jaarlijks terugkerende kosten. Hierbij kun je denken aan jaarlijkse vaccinaties welke vaak rond de €50,- liggen. In sommige gevallen ben je ook verzekerd voor het castreren of steriliseren van je hond of kat. Bij honden kost steriliseren vaak rond de €350,- en castreren ligt rond de €200,-. Bij katten liggen de dierenartskosten voor steriliseren rond de €125,- en castreren rond de €70,-.

Vergelijk dierenartsverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

huisdieren kunnen ook corona krijgen
Ook honden en katten kunnen corona krijgen

Bregje 30 mei 2020

Het coronavirus houdt de hele wereld al maandenlang in zijn greep. Uit recente berichten blijkt nu ook dat huisdieren, waaronder honden en katten besmet kunnen raken met covid-19. Onlangs is bekende geworden dat er in Nederland drie katten en een hond positief zijn getest. welke (huis)dieren kunnen er besmet raken en wat moet je doen als je huisdier klachten heeft? In dit artikel hoop ik je gerust te kunnen stellen.

autopech
De meest voorkomende gevallen van autopech

Eric 24 juli 2020

Je stapt in je auto, start, en rijdt weg: het is zo’n vertrouwde handeling dat je hier meestal niet over nadenkt. Maar wat als op een dag je auto niet wil starten, of je komt onderweg stil te staan? Daar zit je dan, met een machteloos gevoel. Wat nu? Helaas komt autopech vaker voor dan je denkt.

gebruikte auto kopen
Een tweedehands auto kopen? 10 tips!

Bregje 10 juni 2020

Sta je op het punt om een tweedehands auto te kopen? Omdat je huidige auto aan vervanging toe is, of omdat je echt niet langer zonder auto kan? Wat de reden ook is, en of je nou voor het eerst een tweedehands auto koopt of dat al eerder deed: het loont om goed voorbereid aan je zoektocht te beginnen. Daarom geven je in dit blog 10 tips om goed voorbereid op zoek te gaan naar jouw droomauto!

hulp bij pech in buitenland
Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?

Eric 1 oktober 2019

Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.