pech met de auto

De meest voorkomende gevallen van autopech

Eric 24 juli 2020
Leestijd 4 minuten Categorie: Pechhulp,

Je stapt in je auto, start, en rijdt weg: het is zo’n vertrouwde handeling dat je hier meestal niet over nadenkt. Maar wat als op een dag je auto niet wil starten, of je komt onderweg stil te staan? Daar zit je dan, met een machteloos gevoel. Wat nu? Helaas komt autopech vaker voor dan je denkt. In dit artikel lees je wat de meest voorkomende oorzaken van autopech zijn, en wat je eraan kunt doen!

Lege accu

Je start je auto en dan gebeurt er… helemaal niets. Bijna altijd is dan de accu leeg. Hoe kan dit? Vaak is de accu dan langzaam leeggelopen doordat iets in je auto dat stroom verbruikt niet is uitgezet: bijvoorbeeld de radio of verlichting.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is dat de auto te lang heeft stilgestaan. Hoe langer een auto stilstaat, hoe leger de accu raakt, doordat allerlei onderdelen in je auto ook bij stilstand een klein beetje stroom blijven gebruiken.

Wat kun je doen als je accu leeg is? Je hebt startkabels nodig, en een hulpbereide medeweggebruiker: je sluit de startkabels aan de ene kant aan op jouw accu en aan de andere kant op die van je redder en zo laad je jouw accu weer op.

Auto wil niet starten

Als je auto niet start en je weet zeker dat de accu niet leeg is, check dan of de brandstof op is. Als dat ook niet de oorzaak is, dan kan er iets zijn met de aandrijving, olie, water, lucht, stroomvoorziening van de startmotor of de brandstoftoevoer. Heel wat mogelijkheden dus, en als je niet toevallig zelf automonteur bent kun je dit niet zelf oplossen. Het beste kun je pechhulp of een garage inschakelen.

auto wil niet starten

Auto starten met startkabels.

Verkeerde brandstof of benzine op

Pech met je auto door brandstofproblemen komt regelmatig voor. Dit zijn de twee hoofdoorzaken:

  • De brandstof is op: de brandstofmeter stond al een tijdje in het rood, en er was geen tankstation in de buurt: je komt stil te staan, hopelijk op een veilige plek. Ga niet langs de (snel)weg lopen, want dat is vaak levensgevaarlijk. Bel vanuit je auto voor hulp.
  • Verkeerde brandstof getankt: als je per ongeluk de verkeerde brandstof tankt kom je daar hopelijk voor het wegrijden achter, want met de verkeerde brandstof rijden beschadigt je motor. Het enige dat je kunt doen is een pechhulpdienst bellen, zij hebben speciale apparatuur om je tank leeg te maken.

Lekke band of klapband

Een klapband is een gevaarlijke vorm van autopech. Je schrikt van de knal en je auto gaat ‘zwabberen’. Probeer rustig te blijven en zo snel mogelijk naar een veilige plek te manoeuvreren. Hou het stuur goed vast met beide handen, laat het gas los, en druk de koppeling in. De oorzaken van zowel een lekke band als een klapband zijn meestal te lage spanning van de band, slijtage of een combinatie van deze twee.

Als je met een kapotte band langs de kant van de weg staat zijn er drie mogelijkheden:

  1. Het wiel met de kapotte band vervangen door je reservewiel.
  2. Band repareren met vulschuim: auto’s zonder reservewiel hebben vaak een setje waarmee je vulschuim in de kapotte band kunt spuiten.
  3. Heb je geen reservewiel of vulschuim, of is de band te erg beschadigd om te repareren: bel dan de Wegenwacht of een andere pechhulpdienst.

lekke band auto

Buitengesloten: sleutels nog in de auto

Nog een frustrerend probleem dat regelmatig voorkomt: de auto is op slot en de sleutel ligt in de auto! Als je geluk hebt, en je bent niet al te ver van huis kan hopelijk iemand een reservesleutel brengen. Als dat niet kan, zit er niets anders op dan een ruit stukmaken. En dat valt nog niet mee, want de meeste autoruiten zijn vrij stevig.

Kapotte verlichting

Als een van de lampen van je auto stuk is, heb je dat vaak zelf niet zo snel door. Je medeweggebruikers wel: je bent minder goed zichtbaar en als je remlichten stuk zijn is dat best gevaarlijk. Zorg dus dat je verlichting altijd in orde is. Maak er een gewoonte van dit regelmatig te controleren.

Rijden met kapotte verlichting kan gevaarlijk zijn, maar je ook nog eens een pittige boete opleveren: Binnen de bebouwde kom betaal je € 90,-, daarbuiten zelfs € 140,-. Wil je zelf een lamp vervangen? Het kan per auto enorm verschillen hoe lastig dit is. Check je instructieboekje: is het vervangen van de lamp ingewikkeld dan is het verstandig dit bij een garage te laten doen.

Hulp bij autopech

Twee waarheden over autopech: het is nooit leuk, en het komt altijd ongelegen. Een enkele keer kun je het zelf oplossen, soms heb je geluk en kan een behulpzame medeweggebruiker je helpen, maar meestal heb je professionele hulp nodig. Daar is een mooie oplossing voor: een abonnement op een pechhulpdienst!

Heb je zo’n abonnement, dan word je sneller geholpen en je auto wordt ter plekke gerepareerd. Je betaalt ook nog eens geen arbeidsloon. Is het probleem aan je auto te ingewikkeld en is directe reparatie niet mogelijk? Je auto wordt dan voor je naar een garage gebracht, en de meeste pechhulp abonnementen bieden vervangend vervoer! Met de vergelijkingstool hieronder kun je direct abonnementen vergelijken. Maar je kunt het vaak ook als extra optie afsluiten bij je autoverzekering.

Abonnementen voor hulp bij autopechVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

hulp bij pech in buitenland
Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?

Eric 1 oktober 2019

Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.

schade door huisdier
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?

Bregje 6 april 2023

Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.

Route Mobiel stopt
Pechhulp van Route Mobiel stopt, wat zijn de alternatieven?

Eric 7 januari 2021

Na zeventien jaar houdt de pechhulpaanbieder Route Mobiel op te bestaan. De reden hiervoor is de overname van Reaal door Nationale Nederlanden die geen pechhulpdienst wil aanbieden. Wat betekent dit voor Route Mobiel klanten en wat zijn de alternatieven?

dierenarts kosten
Laat je niet verrassen door de kosten van de dierenarts

Bregje Update: 18 september 2020

Je huisdier is je alles. Je geeft het liefde en aandacht en laat ze jaarlijks inenten. Of je nu een hondenliefhebber bent of helemaal weg van katten bent, voor je lieveling is geen moeite teveel. De medische kosten die je huisdier met zich meebrengen, zijn normaal gesproken goed te overzien en te budgetteren. Dat geldt helaas niet voor onvoorziene aandoeningen en ziektes bij je hond of kat.