Eric 24 juli 2020
Leestijd 4 minuten
Categorie:
Pechhulp,
Je stapt in je auto, start, en rijdt weg: het is zo’n vertrouwde handeling dat je hier meestal niet over nadenkt. Maar wat als op een dag je auto niet wil starten, of je komt onderweg stil te staan? Daar zit je dan, met een machteloos gevoel. Wat nu? Helaas komt autopech vaker voor dan je denkt. In dit artikel lees je wat de meest voorkomende oorzaken van autopech zijn, en wat je eraan kunt doen!
Lege accu
Je start je auto en dan gebeurt er… helemaal niets. Bijna altijd is dan de accu leeg. Hoe kan dit? Vaak is de accu dan langzaam leeggelopen doordat iets in je auto dat stroom verbruikt niet is uitgezet: bijvoorbeeld de radio of verlichting.
Een andere veelvoorkomende oorzaak is dat de auto te lang heeft stilgestaan. Hoe langer een auto stilstaat, hoe leger de accu raakt, doordat allerlei onderdelen in je auto ook bij stilstand een klein beetje stroom blijven gebruiken.
Wat kun je doen als je accu leeg is? Je hebt startkabels nodig, en een hulpbereide medeweggebruiker: je sluit de startkabels aan de ene kant aan op jouw accu en aan de andere kant op die van je redder en zo laad je jouw accu weer op.
Auto wil niet starten
Als je auto niet start en je weet zeker dat de accu niet leeg is, check dan of de brandstof op is. Als dat ook niet de oorzaak is, dan kan er iets zijn met de aandrijving, olie, water, lucht, stroomvoorziening van de startmotor of de brandstoftoevoer. Heel wat mogelijkheden dus, en als je niet toevallig zelf automonteur bent kun je dit niet zelf oplossen. Het beste kun je pechhulp of een garage inschakelen.
Verkeerde brandstof of benzine op
Pech met je auto door brandstofproblemen komt regelmatig voor. Dit zijn de twee hoofdoorzaken:
- De brandstof is op: de brandstofmeter stond al een tijdje in het rood, en er was geen tankstation in de buurt: je komt stil te staan, hopelijk op een veilige plek. Ga niet langs de (snel)weg lopen, want dat is vaak levensgevaarlijk. Bel vanuit je auto voor hulp.
- Verkeerde brandstof getankt: als je per ongeluk de verkeerde brandstof tankt kom je daar hopelijk voor het wegrijden achter, want met de verkeerde brandstof rijden beschadigt je motor. Het enige dat je kunt doen is een pechhulpdienst bellen, zij hebben speciale apparatuur om je tank leeg te maken.
Lekke band of klapband
Een klapband is een gevaarlijke vorm van autopech. Je schrikt van de knal en je auto gaat ‘zwabberen’. Probeer rustig te blijven en zo snel mogelijk naar een veilige plek te manoeuvreren. Hou het stuur goed vast met beide handen, laat het gas los, en druk de koppeling in. De oorzaken van zowel een lekke band als een klapband zijn meestal te lage spanning van de band, slijtage of een combinatie van deze twee.
Als je met een kapotte band langs de kant van de weg staat zijn er drie mogelijkheden:
- Het wiel met de kapotte band vervangen door je reservewiel.
- Band repareren met vulschuim: auto’s zonder reservewiel hebben vaak een setje waarmee je vulschuim in de kapotte band kunt spuiten.
- Heb je geen reservewiel of vulschuim, of is de band te erg beschadigd om te repareren: bel dan de Wegenwacht of een andere pechhulpdienst.
Buitengesloten: sleutels nog in de auto
Nog een frustrerend probleem dat regelmatig voorkomt: de auto is op slot en de sleutel ligt in de auto! Als je geluk hebt, en je bent niet al te ver van huis kan hopelijk iemand een reservesleutel brengen. Als dat niet kan, zit er niets anders op dan een ruit stukmaken. En dat valt nog niet mee, want de meeste autoruiten zijn vrij stevig.
Kapotte verlichting
Als een van de lampen van je auto stuk is, heb je dat vaak zelf niet zo snel door. Je medeweggebruikers wel: je bent minder goed zichtbaar en als je remlichten stuk zijn is dat best gevaarlijk. Zorg dus dat je verlichting altijd in orde is. Maak er een gewoonte van dit regelmatig te controleren.
Rijden met kapotte verlichting kan gevaarlijk zijn, maar je ook nog eens een pittige boete opleveren: Binnen de bebouwde kom betaal je € 90,-, daarbuiten zelfs € 140,-. Wil je zelf een lamp vervangen? Het kan per auto enorm verschillen hoe lastig dit is. Check je instructieboekje: is het vervangen van de lamp ingewikkeld dan is het verstandig dit bij een garage te laten doen.
Hulp bij autopech
Twee waarheden over autopech: het is nooit leuk, en het komt altijd ongelegen. Een enkele keer kun je het zelf oplossen, soms heb je geluk en kan een behulpzame medeweggebruiker je helpen, maar meestal heb je professionele hulp nodig. Daar is een mooie oplossing voor: een abonnement op een pechhulpdienst!
Heb je zo’n abonnement, dan word je sneller geholpen en je auto wordt ter plekke gerepareerd. Je betaalt ook nog eens geen arbeidsloon. Is het probleem aan je auto te ingewikkeld en is directe reparatie niet mogelijk? Je auto wordt dan voor je naar een garage gebracht, en de meeste pechhulp abonnementen bieden vervangend vervoer! Met de vergelijkingstool hieronder kun je direct abonnementen vergelijken. Maar je kunt het vaak ook als extra optie afsluiten bij je autoverzekering.
Over de auteur
Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Gerelateerde artikelen
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?
Bregje 6 april 2023
Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.
Een tweedehands auto kopen? 10 tips!
Bregje 10 juni 2020
Sta je op het punt om een tweedehands auto te kopen? Omdat je huidige auto aan vervanging toe is, of omdat je echt niet langer zonder auto kan? Wat de reden ook is, en of je nou voor het eerst een tweedehands auto koopt of dat al eerder deed: het loont om goed voorbereid aan je zoektocht te beginnen. Daarom geven je in dit blog 10 tips om goed voorbereid op zoek te gaan naar jouw droomauto!
Je huisdier tijdens de vakantie: meenemen of thuislaten?
Femke 23 juni 2020
Het is alweer bijna vakantietijd. Een fijn vooruitzicht! Je kunt alvast genieten van de voorpret, maar je gaat pas echt ontspannen op vakantie als je die goed voorbereidt. Dat geldt des te meer als je een huisdier hebt. De voorbereiding begint vaak met de vraag: nemen we ons huisdier mee op vakantie? Of breng je je huisdier naar een familielid, vriend of dierenpension? En wat moet je allemaal regelen?
Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?
Eric 1 oktober 2019
Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.