Hoe werkt overstappen van internetprovider?

Overstappen naar een andere internetprovider is niet ingewikkeld, maar het is wel meer dan een administratieve handeling. Er moet namelijk ook altijd een nieuw modem worden aangesloten, meer over deze installatie verder in dit artikel.

Daarnaast wil je bij de overstap natuurlijk niet langere tijd zonder internet komen te zitten of andersom een periode dubbel moeten betalen. Het is dus zaak om met de nieuwe én oude provider de datum van het overstappen af te stemmen.

Om de overstap goed te laten verlopen zonder lange downtime of dubbele abonnementskosten te hebben werken de meeste providers samen in een zogenoemde overstapservice. Deze samenwerkende providers zijn:

Als je huidige internetprovider één van bovenstaande is kun je aangeven dat je gebruik wilt maken van de overstapservice. De nieuwe provider zegt dan het abonnement bij jouw huidige op en stemt de datum van de overstap af.

Controleer je contracttermijn

Als je wilt overstappen is het aan te raden om eerst te controleren of je nog vast zit aan een contract of dat je deze op ieder moment kan opzeggen. Als je een jaar of langer bij je huidige internetprovider zit, dan kun je meestal op ieder moment opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Soms kan je in het eerste jaar ook op ieder moment opzeggen, maar als je gebruik hebt gemaakt van een actie, bijvoorbeeld een korting voor één of meerdere maanden, geen aansluitkosten of een cadeau, dan hanteert de provider meestal een contractperiode van een jaar of soms zelfs twee jaar. Een half jaar of drie maanden komen echter ook voor. Na deze contractperiode ben je dan vrij om op ieder moment op te zeggen, tenzij je gebruik maakt van een nieuwe actie, want ook dan mag men weer een bepaalde contractperiode hanteren.

Als je niet (meer) vast zit aan een bepaalde contractperiode of de periode loopt binnenkort af, dan kun je een nieuwe internetprovider zoeken en je daar aanmelden voor een abonnement.

Naar welke internetprovider overstappen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt overstappen naar een andere internetprovider. Waarschijnlijk zal het één van deze redenen zijn:

Wat je reden ook is, met onze vergelijkingstool voor internet, TV en bellen vind je altijd het abonnement dat het beste aansluit bij jouw wensen en budget. Door je postcode en huisnummer op te geven krijg je ook een overzicht met alleen de providers en abonnementen die op jouw adres daadwerkelijk leverbaar zijn. Is jouw woning nog niet voorzien van een glasvezelaansluiting? Dan worden deze abonnementen ook niet getoond. Ook kun je zelf nog filters instellen, wil je bijvoorbeeld geen internet en TV via de kabel? Dan vink je dat eenvoudigweg uit.

Overstappen? Vind hier je nieuwe abonnement

Tips voor besparingen bij overstappen

  • Internetproviders lokken nieuwe klanten vaak met aantrekkelijke kortingen, cadeaus of interessante betaal TV kanalen een periode gratis kijken. Profiteer hiervan als je overstapt.
  • Doorgaans wordt voor een nieuwe aansluiting 20 á 30 euro aansluitkosten gerekend. Regelmatig zijn er acties waarbij je deze niet hoeft te betalen.
  • Een doe-het-zelf installatie is altijd gratis, maar als je dat zelf niet ziet zitten kan een monteur de installatie uitvoeren. Normaal gesproken betaal je hiervoor, maar bij acties is een installatiemonteur soms gratis.

Geen overstapservice? Dan zelf de overstap regelen

Als jouw internetprovider de overstapservice niet biedt, is dat geen probleem. De overstap zelf regelen is niet moeilijk en kost ook niet veel tijd. Het enige wat je dan extra moet doen is je huidige internetabonnement zelf opzeggen en de beëindigingsdatum dan afstemmen op de ingangsdatum van je nieuwe internetabonnement. Het beste kun je je eerst aanmelden bij de nieuwe provider en je nieuwe abonnement laten ingaan na de opzegtermijn of afloop van de contactperiode van je huidige abonnement. Wacht vervolgens op de  bevestiging waarin de definitieve ingangsdatum wordt vermeldt. Hierna zeg je je huidige abonnement op per de ingangsdatum van je nieuwe abonnement of enkele dagen later als je nog wat speling wilt houden voor eventuele onvoorziene problemen.

Als je nu een ADSL, VDSL of glasvezelaansluiting hebt en je nieuwe provider levert de dienst over deze zelfde type aansluiting, geef dan bij de opzegging aan dat je je abonnement opzegt, maar dat de aansluiting behouden moet blijven.

Overstappen en je vaste telefoonnummer behouden

Als je ook vast bellen hebt en je wilt je nummer meenemen naar de nieuwe provider, dan kan dit in principe altijd. Dit wordt nummerportering of nummerbehoud genoemd. Als je geen gebruik maakt van de opzegservice geef dan bij het opzeggen duidelijk aan dat je je telefoonnummer wilt behouden. Vraag voor de zekerheid even na bij de nieuwe provider of dit voldoende is of dat er wellicht andere of aanvullende procedures gelden.

Overstappen en je e-mailadres behouden

Als je een e-mailadres hebt van je provider, deze eindigt dan meestal met de providernaam, zoals @ziggo.nl, @xs4all.nl etc., dan kun je deze bij een overstap niet meenemen. Van je nieuwe provider krijg je dan een ander e-mailadres. Wil je in de toekomst voorkomen dat je wederom je e-mailadres kwijt raakt als je gaat overstappen? Maak dan een e-mailaccount aan bij een dienst zoals Outlook (voorheen Hotmail), Gmail van Google of Yahoo.

Zelf installeren of een monteur?

We begonnen dit artikel met het feit dat er bij het overstappen ook iets fysiek moet gebeuren. Namelijk het aansluiten van het modem dat door de nieuwe provider wordt geleverd. Standaard wordt dit als doe-het-zelf pakket aangeboden. Je ontvangt een doos waar het modem inzit met daarbij aansluitkabels en een handleiding. Als je de stappen in de handleiding volgt is de installatie prima zelf te doen.

Maar als je het zelf installeren toch niet ziet zitten, dan kun je het altijd door een monteur laten installeren. Dit kun je aangeven in het bestelproces. Aan het inschakelen van een monteur zijn doorgaans wel extra kosten verbonden, maar er zijn ook regelmatig acties waarbij dit gratis is.

De monteur zal het modem aansluiten en alles testen. Zit er naast internet ook TV en/of bellen in je abonnement? Dan zal de monteur ook dit aansluiten en de apparaten instellen.

Overstappen zonder installatie en monteur

Wil je geen monteur, maar wil je ook niet zelf in de weer het aansluiten van het modem en de kabels? Dan is wellicht 4G voor Thuis van T-Mobile iets voor je. Dit is modem die verbinding maakt met het 4G netwerk en het internetsignaal omzet naar WiFi en aansluitingen voor bekabelde computers. Het enige wat je hierbij hoeft te doen is de stekker van het modem in het stopcontact en je hebt internet in huis. Het modem kun je bovendien overal in huis neerzetten, je bent hiervoor niet gebonden aan de meterkast. Klik op onderstaande banner voor meer informatie.

Overstappen naar 4G voor Thuis

4G voor Thuis