Ziggo over op glasvezel

Ziggo gaat voor de laatste meters van aansluitingen over op glasvezel

Frank 10 augustus 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Internet & TV,

Kabelbedrijf Ziggo stapt over op glasvezel voor de allerlaatste meters van aansluitingen. De meters van wijkkasten naar woningen. In eerste instantie betreft het alleen de kabels naar woningen in nieuwbouwprojecten. Het Ziggo-netwerk bestaat voor een groot deel al uit glasvezel, maar het laatste deel voerde Ziggo tot nu toe uit met coaxkabels. De overstap is opmerkelijk omdat Ziggo lang vasthield aan coax voor de laatste meters. Waarom maakt Ziggo deze overstap? En wat zijn de verschillen tussen coax en glasvezel?

Wat is een coaxkabel?

Een coaxkabel is een kabel voor het overdragen van beeld en geluid. Het binnenste gedeelte van een coaxkabel is van koper gemaakt, daaromheen zit een isolerende laag.  Coaxkabels bestaan al een tijdje en werden aanvankelijk veel gebruikt voor de doorgifte van radio- en televisiesignalen.

In de jaren negentig bleken coax netwerken ook prima geschikt om kabel-tv en weer wat later ook internet door te geven. Er brak een concurrentiestrijd uit tussen kabel leveranciers die snel internet via de coaxkabel aanboden, en de KPN die ADSL aanbood: snel internet via telefoonkabels.

De laatste jaren heeft de concurrentiestrijd een andere wending genomen: KPN schakelde over op glasvezel en de kabelmaatschappijen versnelden de kabelnetwerken. Met GigaNet bijvoorbeeld kun je via de kabel dezelfde downloadsnelheden halen als via glasvezel. Het is wel zo dat de uploadsnelheid van GigaNet nog altijd wel een stuk minder is dan die van glasvezel.

Ziggo wijkkast

Tot aan de wijkkasten is het Ziggo netwerk al glasvezel.

Een opvallend voordeel van kabel

Kabel heeft als voordeel dat de televisie geen gebruik maakt van het internet, maar over een apart toegewezen kanaal loopt. Dit heet Digital Video Broadcasting Cable (DVB-C) en is de open standaard voor uitzending van digitale videobeelden via de kabel. Het voordeel van DVB-C is dat het niet van invloed is op je internetsnelheid. Daarnaast is het stabiel en snel. Dit laatste merk je bijvoorbeeld bij belangrijke live voetbalwedstrijden: kabelabonnees juichen dan een paar seconden eerder bij een doelpunt.

Waarom kiest Ziggo alsnog voor glasvezel?

De belangrijkste reden voor de overstap van Ziggo naar glasvezel is de concurrentiestrijd, die de laatste jaren steeds heviger wordt. KPN heeft bijvoorbeeld inmiddels op zo veel plaatsen glasvezel aangelegd dat klanten in steeds meer plaatsen kunnen kiezen tussen glasvezel en kabel.

Steeds meer consumenten stappen over naar glasvezel: Ziggo raakte in de eerste helft van 2021 zo’n 21.000 klanten kwijt. Dit lijkt op een totaal van 3,3 miljoen aansluitingen niet zorgwekkend, maar voor Ziggo wordt de druk steeds groter. Glasvezel providers zoals KPN, DELTA Fiber en T-Mobile kondigden namelijk aanzienlijke investeringen aan. Zij willen dat in 2025 Nederland zo goed als geheel voorzien is van glasvezel.

Genoeg reden voor Ziggo om niet stil te zitten en zelf ook meer op glasvezel in te zetten. Daarbij spelen drie ontwikkelingen een rol:

  1. Ziggo kan met glasvezel een hogere uploadsnelheid aanbieden.
  2. De verwachting is dat de huidige topsnelheid van 1 Gb/s binnenkort achterhaald zal zijn. Ziggo kan met glasvezel makkelijker hogere snelheden aanbieden.
  3. Glasvezel wordt gezien als de techniek van de toekomst. Coaxkabels kunnen op zich zeker nog wel een tijdje mee, maar ze hebben bij veel consumenten toch een wat achterhaald imago.

Interessante Ziggo abonnementen

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Lite

100 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 59,75 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 29,88
p/mnd

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Start

200 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 64,25 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 32,13
p/mnd

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Start XXL

400 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 69,25 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 34,63
p/mnd

Ziggo aanbieding
Alles in 1 Elite

1000 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 76,25 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 38,13
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Lite & TV

100 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 56,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 28,00
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start & TV

200 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 60,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 30,25
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start XXL & TV

400 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 65,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 32,75
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Elite & TV

1000 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 72,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 36,25
p/mnd

Excuus, in deze categorie zijn op dit moment geen producten beschikbaar.
Klik hierboven op een andere tab.

Ziggo aanbieding
Internet Lite

100 MB internet

€ 42,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden € 21,25
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start

200 MB internet

€ 47,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden € 23,50
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Lite & Ziggo Go

100 MB internet

€ 49,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden € 24,50
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start XXL

400 MB internet

€ 52,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 3 maanden € 26,00
p/mnd

Vooralsnog legt Ziggo glasvezel alleen bij nieuwbouwprojecten aan

Ziggo gaat voorlopig geen bestaande coaxkabel-netwerken vervangen door glasvezel. Alleen bij nieuwbouwprojecten zal Ziggo vanaf nu vaker voor glasvezel kiezen: bij nieuwbouw moeten er namelijk sowieso nieuwe kabels de grond in. Het gaat naar verwachting om zo’n 75.000 nieuwbouwwoningen per jaar.

Rotterdam heeft de primeur: daar zijn onlangs bij de Zalmhaventoren de eerste glasvezelkabels door Ziggo gelegd. Dit jaar nog volgen nieuwbouwprojecten in Arnhem en Den Haag. De snelheden die Ziggo via glasvezel op deze nieuwe locaties aanbiedt zijn gelijk aan die van de coaxkabel. Dat houdt in dat klanten op deze locaties nog steeds een lage uploadsnelheid hebben. De nieuwe techniek maakt het echter wel mogelijk dit in de toekomst te verbeteren.

Wat is beschikbaar op jouw adres?

Naast kabel van Ziggo of glasvezel van KPN zijn er nog veel meer mogelijkheden! Wil je weten wat er allemaal mogelijk is op jouw adres? Ga dan naar onze vergelijker en vul je postcode en huisnummer in. Je ziet dan direct of er bij jou bijvoorbeeld GigaNet of glasvezel beschikbaar is.

Glasvezel beschikbaar op jouw adres?Vergelijken

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Tags

  • Ziggo
  • T-Mobile
  • Delta
  • KPN

Gerelateerde artikelen

Ziggo verhoogt internetsnelheid
Hogere internetsnelheid voor Ziggo abonnees

Eric 26 maart 2019

Goed nieuws voor de meeste Ziggo abonnees! De internetprovider en kabelmaatschappij verhoogt namelijk de internetsnelheden voor de consumenten abonnementen in vrijwel het gehele Ziggo gebied. De pakketten Start, Compleet en Max krijgen 25 procent meer download- en uploadsnelheid. Het goedkoopste abonnement gaat daarmee van 40 naar 50 Mbit en het duurste van 400 naar 500 Mbit.

wifi problemen oplossen
Heb jij ook last van Wifi problemen?

Frank Update: 29 maart 2023

Wie zit er tegenwoordig niet met zijn tablet of laptop voor de TV? Dan komen wifi problemen erg ongelegen. Problemen met  streamen, trage wifi snelheid, minuten bezig om mailtjes te verzenden of ontvangen etc. Mocht je deze wifi problemen herkennen, dan zullen deze tips je helpen om jouw wifi te verbeteren.

aanleg glasvezelkabels
KPN kan glasvezel nog sneller uitrollen dankzij pensioenfonds ABP

Eric 26 maart 2021

Enkele maanden geleden kondigde KPN al aan flink te gaan investeren in het aanleggen van glasvezel. Dit krijgt nu nog een extra boost doordat Nederlands grootste pensioenfonds ABP mee gaat investeren in de aanleg van glasvezelnetwerken. Samen zullen ABP en KPN nog 1 miljard euro extra investeren.

Ziggo stopt analoge radio
Analoge FM-radio via de kabel in 2021 definitief uitgefaseerd

Eric 24 januari 2021

Ziggo, de grootste kabelmaatschappij in Nederland gaat in 2021 stoppen met de analoge radio. Het uitfaseren zal net als eerder bij de analoge televisie per regio gebeuren. Als je wilt blijven luisteren naar de radio via de kabel, dan is het dus noodzakelijk om te switchen naar een alternatief. In dit artikel lees je meer over de opties.