huisdieren besmet met covid 19

Ook honden en katten kunnen corona krijgen

Bregje 30 mei 2020
Leestijd 5 minuten Categorieën: Verzekering, Huisdierverzekering

Het coronavirus houdt de hele wereld al maandenlang in zijn greep. Uit recente berichten blijkt nu ook dat huisdieren, waaronder honden en katten besmet kunnen raken met covid-19. Onlangs is bekend geworden dat er in Nederland drie katten en een hond positief zijn getest. Ik kan mij voorstellen dat baasjes van huisdieren hier vragen over hebben of zich zorgen beginnen te maken. Vragen zoals: welke (huis)dieren kunnen er überhaupt besmet raken en welke rol spelen zij in de verspreiding van het virus? Maar ook: wat moet je doen als je huisdier klachten heeft. In dit artikel probeer ik dit uit te leggen en hoop ik je gerust te kunnen stellen.

Welke (huis)dieren kunnen besmet worden met corona?

Katten

Uit onderzoeken is gebleken dat katten ziek kunnen worden van het corona virus. Met name kittens en jonge katten worden ziek na besmetting. Katten krijgen net zoals mensen last van hun luchtwegen en kunnen ook maag en darmproblemen krijgen. Bij enkele katten in Nederland zijn antistoffen gevonden tegen het virus. Dit betekend dat ze besmet zijn geweest met het corona virus. Katten kunnen het virus uitscheiden via de keel, bek en ontlasting. Er is echter nog geen duidelijk bewijs dat ze elkaar kunnen besmetten. Het is wel gebeurt in experimenteel onderzoek, maar het is onbekend in hoeverre dit gebeurt onder natuurlijke omstandigheden. Tot nu toe wordt het risico van kat-op-kat besmetting klein ingeschat.

Honden

Honden kunnen ook besmet raken met het virus maar kunnen het naar waarschijnlijkheid niet of moeilijk overbrengen op een andere hond. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een besmette hond het kan overdragen aan een mens. Er is bij één hond in Nederland antistoffen gevonden. Dit betekent dat hij besmet is geweest met het virus.

Overige dieren

Van hamsters, konijnen, fretten en nertsen is het ook bekend dat zijn besmet kunnen raken met het virus. Voor overige dieren is dit vooralsnog onduidelijk.

corona bij katten

Een mondkapje voor huisdieren is niet nodig.

Huisdieren met corona in Nederland

Van besmette dieren die het dichtst bij mens en huis leven zijn in Nederland dus één hond en drie katten bekend (ten tijde van het schrijven van dit artikel). Die dieren hadden de infectie allen al achter de rug op het moment dat zij werden getest. Doordat er antistoffen werden aangetroffen is wel zeker dat zij het virus hebben gehad.

Voor zover bekend hebben deze dieren geen klachten gehad die konden wijzen op het coronavirus. De hond, een buldog, is inmiddels wel overleden, maar naar alle waarschijnlijkheid niet als gevolg van corona, het dier was namelijk al ziek. Zijn baasje had corona, dus naar alle waarschijnlijkheid heeft de hond het daarvan opgelopen.

De betreffende katten leefden op twee verschillende nerts boerderijen. Op deze beide boerderijen is eind april corona vastgesteld onder de nertsen. Deze nertsen zijn waarschijnlijk besmet geraakt door de mensen die hen verzorgden. Bij twee medewerkers is namelijk corona vastgesteld.

Japans experiment

Dat katten gevoelig zijn voor corona infectie bleek al uit een experiment van Japanse onderzoekers. Bij dit experiment werden drie katten bewust geïnfecteerd met covid-19. Vervolgens werden drie andere gezonde katten in dezelfde kooi gezet als de besmette katten. Na een aantal dagen bleken alle zes de katten besmet. De dieren werden overigens niet ziek van het virus.

Honden in Hongkong

In Hongkong is er een geval van twee honden die waarschijnlijk geïnfecteerd zijn geraakt door hun met corona besmette baasje. Deze eigenaar had echter maar liefst vijftien honden die bij elkaar leefden. Maar alleen een dwergkeeshond en een Duitse herder liepen het virus op. Dit geval wijst erop dat honden elkaar onderling niet of nauwelijks besmetten.

Geef je dier de beste zorg met een huisdierenverzekering

Aegon hondenverzekering
Huisdierverzekering Zorg

eigen risico:
€ 50
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

vanaf
€ 12,91 p/mnd

1
Petplan hondenverzekering
Huisdierverzekering Basis

eigen risico:
50% (bij ongeval 20%)
max. vergoeding per jaar:
€ 3000

vanaf
€ 19,52 p/mnd

2
PetSecur hondenverzekering
Huisdierverzekering Standaard

eigen risico:
50%
max. vergoeding per jaar:
€ 2500

vanaf
€ 21,15 p/mnd

3
Petplan hondenverzekering
Huisdierverzekering Ongevallen

eigen risico:
20%
max. vergoeding per jaar:
€ 2000

vanaf
€ 8,84 p/mnd

4
Hoe is deze premie berekend?
Aegon kattenverzekering
Huisdierverzekering Zorg

eigen risico:
€ 50
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

vanaf
€ 9,89 p/mnd

1
Petplan kattenverzekering
Huisdierverzekering Basis

eigen risico:
50% (bij ongeval 20%)
max. vergoeding per jaar:
€ 3000

vanaf
€ 13,62 p/mnd

2
PetSecur kattenverzekering
Huisdierverzekering Standaard

eigen risico:
50%
max. vergoeding per jaar:
€ 2500

vanaf
€ 18,90 p/mnd

3
Petplan kattenverzekering
Huisdierverzekering Plus

eigen risico:
25% (bij ongeval 20%)
max. vergoeding per jaar:
€ 4000

vanaf
€ 26,50 p/mnd

4
Hoe is deze premie berekend?

Huisdieren spelen geen grote rol in de verspreiding van corona

Hoewel er over de hele wereld dus diverse gevallen bekend zijn van honden en katten die positief getest zijn op het virus, lijkt het erop dat zij geen grote rol in de verspreiding van het virus. In de meeste gevallen waren hun eigenaren ook ziek en positief getest op corona. Het RIVM geeft dan ook aan dat de kans klein is dat een huisdier corona geïnfecteerd raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet. Veterinair viroloog Herman Herbrink van de Universiteit Utrecht zei tegen De Volkskrant dat katten het virus maar weinig én voor niet langer dan een week uitscheiden.

Bij honden lijkt de kans op infectie sowieso veel kleiner te zijn. Bij experimenten bleken zijn moeilijk te infecteren.

Kun je de hond gewoon uitlaten tijdens de corona epidemie?

Wanneer je zelf geen klachten hebt die passen bij het coronavirus dan kun je je hond gewoon uitlaten. Heb je wel klachten? Vraag dan iemand anders om met je hond te wandelen. Tijdens het uitlaten mag de hond gewoon in contact komen met andere honden. Het is echter wel belangrijk dat degene die de hond uitlaat de basisregel van ten minste 1,5 meter afstand tot andere mensen in acht neemt.

Is je hond ziek en heeft hij klachten die bij het coronavirus passen? Dan kan hij kort uitgelaten worden om zijn behoeften te doen. Houd hierbij de 1,5 meter regel aan en zorg ervoor dat niemand je hond aanraakt.

hond uitlaten tijdens corona

Zonder klachten kun je de hond gewoon uitlaten.

Wat te doen als je huisdier klachten lijkt te hebben?

Ten eerste is de kans is zeer klein dat je huisdier het coronavirus zal hebben. Alleen wanneer je zelf of andere leden in het huishouden klachten hebben bestaat de kans dat je huisdier het ook heeft. Als je zelf klachten hebt dien je intensief knuffelen of contact met je huisdier te vermijden. Laat een niet zieke huisgenoot voor het dier zorgen.

Het aantal dieren dat het coronavirus heeft is zo klein, dat het onbekend is wat voor soort ziekteverschijnselen ze kunnen hebben. Maar wanneer je huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Houdt je huisdier zo veel mogelijk binnen en uit de buurt van andere dieren. Vermijd dan ook drukbezochte plaatsen zoals een pension of hondenspeeltuin. Bij dergelijke klachten blijkt overigens uiteindelijk meestal sprake van een gebruikelijke virale of bacteriële infectie en dus geen corona.

De kans is zeer klein dat je huisdier het coronavirus zal hebben

Bij klachten blijkt meestal sprake te zijn van een gebruikelijke virale of bacteriële infectie.

Conclusie

Hoewel huisdieren niet snel getroffen zullen worden door het coronavirus en ook geen grote rol lijken te spelen in de verspreiding lopen ze wel een verhoogd risico. Voornamelijk als ze in contact komen met een besmet persoon bestaat de kans dat ze ziek worden. Je hoeft verder geen speciale maatregelen te nemen om te voorkomen dat je huisdier ziek wordt. Volg de standaard hygiëne maatregelen. Was je handen dus regelmatig en elke keer nadat je een dier hebt aangeraakt. Je huisdier mag ook gewoon naar buiten.

Bij klachten raadpleeg de dierenarts. Heb je een zorgverzekering voor je hond of kat? Dan krijg je zoals gebruikelijk de consulten gewoon vergoed volgens de voorwaarden. Als je geen huisdierenverzekering hebt, dan is dat misschien wel het overwegen waard. Raadpleeg hieronder onze vergelijker voor de mogelijkheden.

Vergelijk verzekeringen voor hond en katVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

dierenarts kosten
Laat je niet verrassen door de kosten van de dierenarts

Bregje Update: 18 september 2020

Je huisdier is je alles. Je geeft het liefde en aandacht en laat ze jaarlijks inenten. Of je nu een hondenliefhebber bent of helemaal weg van katten bent, voor je lieveling is geen moeite teveel. De medische kosten die je huisdier met zich meebrengen, zijn normaal gesproken goed te overzien en te budgetteren. Dat geldt helaas niet voor onvoorziene aandoeningen en ziektes bij je hond of kat.

door corona meer puppies gekocht
Steeds meer mensen nemen een hond, maar niet iedereen is zich bewust van de kosten

Bregje 25 maart 2021

Sinds het begin van de coronacrisis nemen steeds meer mensen een hond in huis. Door de lockdown is het gezelschap van een hond populair: een hond biedt afleiding en gezelligheid! Helaas beseft lang niet iedereen die een hond neemt welke kosten daarbij komen kijken, naast de aanschafkosten.

hulp bij pech in buitenland
Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?

Eric 1 oktober 2019

Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.

besparen op vaste lasten
Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips

Bregje Update: 3 mei 2021

Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen!