huisdieren besmet met covid 19

Ook honden en katten kunnen corona krijgen

Bregje 30 mei 2020
Leestijd 5 minuten Categorieën: Verzekering, Huisdierverzekering

Het coronavirus houdt de hele wereld al maandenlang in zijn greep. Uit recente berichten blijkt nu ook dat huisdieren, waaronder honden en katten besmet kunnen raken met covid-19. Onlangs is bekend geworden dat er in Nederland drie katten en een hond positief zijn getest. Ik kan mij voorstellen dat baasjes van huisdieren hier vragen over hebben of zich zorgen beginnen te maken. Vragen zoals: welke (huis)dieren kunnen er überhaupt besmet raken en welke rol spelen zij in de verspreiding van het virus? Maar ook: wat moet je doen als je huisdier klachten heeft. In dit artikel probeer ik dit uit te leggen en hoop ik je gerust te kunnen stellen.

Welke (huis)dieren kunnen besmet worden met corona?

Katten

Uit onderzoeken is gebleken dat katten ziek kunnen worden van het corona virus. Met name kittens en jonge katten worden ziek na besmetting. Katten krijgen net zoals mensen last van hun luchtwegen en kunnen ook maag en darmproblemen krijgen. Bij enkele katten in Nederland zijn antistoffen gevonden tegen het virus. Dit betekend dat ze besmet zijn geweest met het corona virus. Katten kunnen het virus uitscheiden via de keel, bek en ontlasting. Er is echter nog geen duidelijk bewijs dat ze elkaar kunnen besmetten. Het is wel gebeurt in experimenteel onderzoek, maar het is onbekend in hoeverre dit gebeurt onder natuurlijke omstandigheden. Tot nu toe wordt het risico van kat-op-kat besmetting klein ingeschat.

Honden

Honden kunnen ook besmet raken met het virus maar kunnen het naar waarschijnlijkheid niet of moeilijk overbrengen op een andere hond. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een besmette hond het kan overdragen aan een mens. Er is bij één hond in Nederland antistoffen gevonden. Dit betekent dat hij besmet is geweest met het virus.

Overige dieren

Van hamsters, konijnen, fretten en nertsen is het ook bekend dat zijn besmet kunnen raken met het virus. Voor overige dieren is dit vooralsnog onduidelijk.

corona bij katten

Een mondkapje voor huisdieren is niet nodig.

Huisdieren met corona in Nederland

Van besmette dieren die het dichtst bij mens en huis leven zijn in Nederland dus één hond en drie katten bekend (ten tijde van het schrijven van dit artikel). Die dieren hadden de infectie allen al achter de rug op het moment dat zij werden getest. Doordat er antistoffen werden aangetroffen is wel zeker dat zij het virus hebben gehad.

Voor zover bekend hebben deze dieren geen klachten gehad die konden wijzen op het coronavirus. De hond, een buldog, is inmiddels wel overleden, maar naar alle waarschijnlijkheid niet als gevolg van corona, het dier was namelijk al ziek. Zijn baasje had corona, dus naar alle waarschijnlijkheid heeft de hond het daarvan opgelopen.

De betreffende katten leefden op twee verschillende nerts boerderijen. Op deze beide boerderijen is eind april corona vastgesteld onder de nertsen. Deze nertsen zijn waarschijnlijk besmet geraakt door de mensen die hen verzorgden. Bij twee medewerkers is namelijk corona vastgesteld.

Japans experiment

Dat katten gevoelig zijn voor corona infectie bleek al uit een experiment van Japanse onderzoekers. Bij dit experiment werden drie katten bewust geïnfecteerd met covid-19. Vervolgens werden drie andere gezonde katten in dezelfde kooi gezet als de besmette katten. Na een aantal dagen bleken alle zes de katten besmet. De dieren werden overigens niet ziek van het virus.

Honden in Hongkong

In Hongkong is er een geval van twee honden die waarschijnlijk geïnfecteerd zijn geraakt door hun met corona besmette baasje. Deze eigenaar had echter maar liefst vijftien honden die bij elkaar leefden. Maar alleen een dwergkeeshond en een Duitse herder liepen het virus op. Dit geval wijst erop dat honden elkaar onderling niet of nauwelijks besmetten.

Geef je dier de beste zorg met een huisdierenverzekering

InShared hondenverzekering
Hondenverzekering
Ongeval

eigen risico:
15%
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

€ 5,48 p/mnd

1
Petplan hondenverzekering
Hondenverzekering
Ongevallen

eigen risico:
20%
max. vergoeding per jaar:
€ 2000

€ 8,84 p/mnd

2
Aegon hondenverzekering
Hondenverzekering
Zorg

eigen risico:
€ 50
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

€ 12,91 p/mnd

3
HEMA hondenverzekering
Hondenverzekering
Standaard

eigen risico:
€ 45
max. vergoeding per jaar:
€ 3000

€ 15,08 p/mnd

4
Hoe is deze premie berekend?
InShared kattenverzekering
Kattenverzekering
Ongeval

eigen risico:
15%
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

€ 4,48 p/mnd

1
Petplan kattenverzekering
Kattenverzekering
Ongevallen

eigen risico:
20%
max. vergoeding per jaar:
€ 2000

€ 6,07 p/mnd

2
Aegon kattenverzekering
Kattenverzekering
Zorg

eigen risico:
€ 50
max. vergoeding per jaar:
€ 3500

€ 9,89 p/mnd

3
HEMA kattenverzekering
Kattenverzekering
Standaard

eigen risico:
€ 45
max. vergoeding per jaar:
€ 3000

€ 11,00 p/mnd

4
Hoe is deze premie berekend?

Huisdieren spelen geen grote rol in de verspreiding van corona

Hoewel er over de hele wereld dus diverse gevallen bekend zijn van honden en katten die positief getest zijn op het virus, lijkt het erop dat zij geen grote rol in de verspreiding van het virus. In de meeste gevallen waren hun eigenaren ook ziek en positief getest op corona. Het RIVM geeft dan ook aan dat de kans klein is dat een huisdier corona geïnfecteerd raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet. Veterinair viroloog Herman Herbrink van de Universiteit Utrecht zei tegen De Volkskrant dat katten het virus maar weinig én voor niet langer dan een week uitscheiden.

Bij honden lijkt de kans op infectie sowieso veel kleiner te zijn. Bij experimenten bleken zijn moeilijk te infecteren.

Kun je de hond gewoon uitlaten tijdens de corona epidemie?

Wanneer je zelf geen klachten hebt die passen bij het coronavirus dan kun je je hond gewoon uitlaten. Heb je wel klachten? Vraag dan iemand anders om met je hond te wandelen. Tijdens het uitlaten mag de hond gewoon in contact komen met andere honden. Het is echter wel belangrijk dat degene die de hond uitlaat de basisregel van ten minste 1,5 meter afstand tot andere mensen in acht neemt.

Is je hond ziek en heeft hij klachten die bij het coronavirus passen? Dan kan hij kort uitgelaten worden om zijn behoeften te doen. Houd hierbij de 1,5 meter regel aan en zorg ervoor dat niemand je hond aanraakt.

hond uitlaten tijdens corona

Zonder klachten kun je de hond gewoon uitlaten.

Wat te doen als je huisdier klachten lijkt te hebben?

Ten eerste is de kans is zeer klein dat je huisdier het coronavirus zal hebben. Alleen wanneer je zelf of andere leden in het huishouden klachten hebben bestaat de kans dat je huisdier het ook heeft. Als je zelf klachten hebt dien je intensief knuffelen of contact met je huisdier te vermijden. Laat een niet zieke huisgenoot voor het dier zorgen.

Het aantal dieren dat het coronavirus heeft is zo klein, dat het onbekend is wat voor soort ziekteverschijnselen ze kunnen hebben. Maar wanneer je huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Houdt je huisdier zo veel mogelijk binnen en uit de buurt van andere dieren. Vermijd dan ook drukbezochte plaatsen zoals een pension of hondenspeeltuin. Bij dergelijke klachten blijkt overigens uiteindelijk meestal sprake van een gebruikelijke virale of bacteriële infectie en dus geen corona.

De kans is zeer klein dat je huisdier het coronavirus zal hebben

Bij klachten blijkt meestal sprake te zijn van een gebruikelijke virale of bacteriële infectie.

Conclusie

Hoewel huisdieren niet snel getroffen zullen worden door het coronavirus en ook geen grote rol lijken te spelen in de verspreiding lopen ze wel een verhoogd risico. Voornamelijk als ze in contact komen met een besmet persoon bestaat de kans dat ze ziek worden. Je hoeft verder geen speciale maatregelen te nemen om te voorkomen dat je huisdier ziek wordt. Volg de standaard hygiëne maatregelen. Was je handen dus regelmatig en elke keer nadat je een dier hebt aangeraakt. Je huisdier mag ook gewoon naar buiten.

Bij klachten raadpleeg de dierenarts. Heb je een zorgverzekering voor je hond of kat? Dan krijg je zoals gebruikelijk de consulten gewoon vergoed volgens de voorwaarden. Als je geen huisdierenverzekering hebt, dan is dat misschien wel het overwegen waard. Raadpleeg hieronder onze vergelijker voor de mogelijkheden.

Vergelijk verzekeringen voor hond en katVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

schade auto door werkzaamheden
Autoschade door wegwerkzaamheden of nalatigheid wegbeheerder

Eric 14 mei 2020

Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk juist onveiliger of het wegdek juist slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden schade onverhoopt oploopt. In sommige gevallen kun je hiervoor de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

goedkopere verzekering
Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken

Eric 6 mei 2019

Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.

autopech
De meest voorkomende gevallen van autopech

Eric 24 juli 2020

Je stapt in je auto, start, en rijdt weg: het is zo’n vertrouwde handeling dat je hier meestal niet over nadenkt. Maar wat als op een dag je auto niet wil starten, of je komt onderweg stil te staan? Daar zit je dan, met een machteloos gevoel. Wat nu? Helaas komt autopech vaker voor dan je denkt.

besparen op vaste lasten
Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips

Bregje 24 september 2020

Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen!