Kassa korting zorgverzekering

Kassa TV: veel verschillen in korting op de zorgverzekering

Bregje 16 december 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA besteedde zaterdag 12 december aandacht aan de collectiviteitskortingen die zorgverzekeraars geven op de basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Vooral de korting op aanvullende verzekeringen blijkt nogal te verschillen. Als je bij een groot bedrijf werkt krijg je meestal veel meer korting dan wanneer je bijvoorbeeld in de zorg werkt.

Gebruiken de zorgverzekeraars een sluiproute?

Het lijkt erop dat een aantal zorgverzekeraars door middel van het geven van kortingen bepaalde, voor hun interessante doelgroepen, als klant probeert binnen te halen. Hoger opgeleide mensen met een goedbetaalde baan leven gemiddeld genomen gezonder en zijn daarom gewilde klanten voor verzekeraars.

In Nederland hebben we echter afgesproken dat iedereen toegang moet hebben tot dezelfde kwaliteit van zorg en dat dit voor iedereen betaalbaar moet zijn. Daarom mogen zorgverzekeraars voor de basisverzekering geen acceptatiebeleid voeren. Men is verplicht iedereen te accepteren voor ieder type polis van de basisverzekering, ongeacht gezondheid, beroep, levensstijl etc.

Door het systeem van de collectieve zorgverzekering, waarbij organisaties afspraken kunnen maken met verzekeraars, kunnen de verzekeraars echter toch enigszins hun gewenste type klant aanspreken. Een soort sluiproute dus om zich te richten op een bepaalde doelgroep.

Voorbeelden van Kassa

In de uitzending laat Kassa een voorbeeld zien waarbij medewerkers van Shell bij Zilveren Kruis 5 procent korting krijgen op de basisverzekering en 30 procent op de aanvullende verzekeringen. Dit geeft over het hele jaar een korting van maar liefst 371 euro. Voor werknemers van onder meer ABN AMRO en DSM biedt de zorgverzekeraar verglijkbare voordelen.

Als vervolgens wordt gekeken naar de collectieve zorgverzekering die medewerkers van Buurtzorg kunnen afsluiten bij Zilveren Kruis, dan blijken de voordelen een stuk minder te zijn. Indien precies hetzelfde zorgverzekeringspakket als een medewerker van Shell wordt afgenomen dan is de korting per jaar in totaal 175 euro. Dit scheelt dus maar liefst zo’n 200 euro.

Ook wordt het zorgcollectief van een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de uitzending aangehaald. Zij krijgen bij deze zelfde verzekeraar een korting van 3 procent op de basisverzekering en 5 procent op de aanvullende verzekeringen. Een groot verschil dus met de respectievelijk 5 en 30 procent voor werknemers van de grotere bedrijven.

Jonge sportieve mensen krijgen de hoogste korting

Ook Zorgkiezer, één van de grootste vergelijkers voor zorgverzekeringen, onderschrijft de conclusie van Kassa. Over het algemeen lijken vooral jonge mensen die sporten of studeren te profiteren van de hoogste kortingen, aldus een woordvoerder van de vergelijkingssite.

jonge sportieve mensen

Sportieve jongeren lijken meer korting te krijgen.

Reactie vanuit de politiek

In de uitzending was Lilianne Ploumen, voor de PvdA lid van de Tweede Kamer, aanwezig voor een reactie. Zij gaf aan dat dit wettelijk gezien mag, maar dat het wel onwenselijk is. Deze praktijk zorgt er namelijk voor dat ongelijkheid in de zorg in de hand wordt gewerkt.

Omdat mede om deze reden de collectiviteitskorting in 2023 helemaal wordt afgeschaft gaat Lilianne Ploumen de minister vragen om zich ook uit te spreken tegen de kortingen op aanvullende verzekeringen.

Reactie van de zorgverzekeraars

De verzekeraars Zilveren Kruis en VGZ, die niet in de uitzending aanwezig wilden zijn, reageerden wel op de conclusies: zij geven aan zich hier niet in te herkennen. Volgens hen kunnen de kortingen per organisatie wel verschillen, maar deze verschillen hebben meerdere oorzaken. Dat vrijwel alleen wordt gekeken naar de gezondheid, leefstijl en opleiding van de potentiële klanten en daarmee de risico’s afgewogen worden, noemen de verzekeraars in een schriftelijke verklaring “pertinent onjuist”.

Vind de zorgpolis die bij je pastVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Bronvermelding

  • BNNVARA Kassa

Tags

  • Zilveren Kruis
  • ABN AMRO
  • VGZ

Gerelateerde artikelen

zorgpolis 2023 overstappen
Wat is wijsheid: een andere zorgverzekering voor 2023 kiezen of niet?

Bregje 4 december 2022

De periode waarin je kan overstappen van zorgverzekering is alweer in volle gang. Met de flink gestegen premies en het vervallen van de collectieve korting op de basisverzekering zullen dit jaar misschien wel meer mensen dan andere jaren overwegen om over te stappen. Er valt immers veel te besparen!

gelijk aantal overstappers zorgverzekeraar
Aantal overstappers zorgverzekering vrijwel gelijk, bij KiesZeker wel veel meer

Bregje 8 januari 2021

Het overstapseizoen voor zorgverzekeringen, vanaf half november tot en met 31 december, is weer achter de rug. Het aantal mensen dat is overgestapt van zorgverzekeraar vrijwel gelijk gebleven. Maar bij KiesZeker zien we wel een sterke groei.

dit jaar veel besparen op zorgpolis
Overstappen van zorgverzekering kan dit jaar veel voordeel opleveren

Bregje 16 november 2020

Zoals verwacht stijgen voor bijna alle zorgverzekeringen de premies. Door de groter wordende verschillen in premies is het dit jaar extra interessant om te vergelijken en wellicht over te stappen. Het kan je soms een besparing opleveren tot ruim honderd euro per jaar!

Consumentenbond zorgvergelijker
De Consumentenbond wil een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen

Eric 23 augustus 2022

De Consumentenbond wil een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen invoeren. De huidige vergelijkingssites zijn volgens de bond namelijk te commercieel van opzet en daardoor niet geheel onafhankelijk. Opvallend is overigens dat de bond zelf ook een commerciële vergelijker heeft.