collectiviteitskorting zorgverzekering verdwijnt

Collectiviteitskorting zorgverzekering verdwijnt in 2023

Bregje 13 juni 2022
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering,

De collectiviteitskorting op zorgverzekeringen gaat verdwijnen. Onlangs nam de Tweede Kamer het wetsvoorstel aan dat deze korting volgend jaar afschaft. Dit kwam niet onverwacht, want eerder (in 2021) ging de maximaal toegestane collectiviteitskorting al van 10% naar 5%. Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de collectiviteitskorting op de zorgverzekering?

Zorgverzekering vergelijken

Wat is de collectiviteitskorting bij zorgverzekeringen?

De collectiviteitskorting is de korting die je krijgt als je jouw zorgverzekering afsluit bij een zorgcollectief. Een zorgcollectief is simpel gesteld een grote groep mensen, vaak kun je bijvoorbeeld collectiviteitskorting krijgen via je werkgever. Er zijn ook open collectieven waar je jezelf bij kunt aansluiten, zoals UnitedConsumers.

De gedachte achter de zorgcollectieven is dat zorgverzekeraars hierdoor groter en gerichter kunnen inkopen. De inkoopprijzen van de zorgverzekeraars dalen en dat voordeel geven ze terug in de vorm van een korting.

Waarom schaft het kabinet de collectiviteitskorting af?

In de praktijk blijkt dat de collectiviteitskorting niet goed werkt. De korting is namelijk vaak niet gebaseerd op lagere inkoopprijzen, maar wordt vooral betaald uit de hogere prijs die klanten betalen die niet via een zorgcollectief verzekerd zijn.

De collectiviteitskorting wordt vooral betaald door klanten zonder korting

Voormalig minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, meldde in antwoord op Kamervragen in 2020 al dat de collectieve kortingen vaak een sigaar uit eigen doos zijn van verzekerden: ‘De premie wordt eerst verhoogd voor iedereen en vervolgens krijgt een bepaalde groep verzekerden dit terug alsof het een korting is.’

Om hoeveel geld gaat het?

De site Geld.nl vergeleek de premies voor de basisverzekering, mét collectiviteitskorting, van tien verschillende organisaties met de premie zonder collectieve korting. Het verschil lag meestal tussen de zes en zeven euro per maand, gemiddeld 6,71 euro per maand. Op jaarbasis bespaarde je met een collectieve korting gemiddeld zo’n 80,51 euro. Dat is dus het bedrag dat je komend jaar minimaal meer gaat betalen, als je nu een collectiviteitskorting hebt.

Korting op de aanvullende verzekeringen mag nog wel

Er blijft nog wel een collectieve kortingsmogelijkheid over: kortingen op aanvullende verzekeringen blijven namelijk wel toegestaan. Daarover mogen werkgevers, verenigingen en andere collectieven nog wel afspraken maken.

Binnenhof Den Haag

Voor de zorgverzekering bepaalt de politiek of er korting mag worden gegeven.

Wat zijn de gevolgen van de afschaffing?

Het afschaffen van de collectiviteitskorting draagt bij aan een overzichtelijker polisaanbod, zo is de verwachting. Daarnaast is het nog even afwachten wat de gevolgen zijn, zoals:

Premiestijging valt mogelijk mee

Het kabinet hoopt dat de afschaffing van de collectiviteitskorting geen grote gevolgen heeft voor de premie. Daarbij hoopt men op een eerlijkere verdeling van de kosten: verzekerden die voorheen niet aangesloten waren bij een collectief, betalen niet meer indirect mee aan de groep collectief verzekerden. Verzekerden die eerder collectief verzekerd waren gaan er wel wat op achteruit, zij zijn immers hun korting kwijt.

Afschaffing van collectiviteitskorting moet zorgen voor een eerlijkere premie

Polisaanbod overzichtelijker

Een gevolg van de afschaffing van de collectiviteitskorting op de zorgverzekering waar het kabinet op hoopt, is een meer overzichtelijk en transparant aanbod aan zorgverzekeringen. Door het wegvallen van de korting verschillen de premies van de basisverzekering straks minder per verzekeraar.

Minder en kleinere verschillen maken vergelijkingen makkelijker. De verwachting is dan ook dat meer consumenten de premies, en ook de inhoud van de verzekeringen, gaan vergelijken en dat dit leidt tot een stijging van het aantal overstappers.

Wat betekent dit voor open zorgcollectieven?

Naast de collectieven via werkgevers, sportverenigingen en andere organisaties, zijn er ook nog de open collectieven waaraan iedereen mee kan doen. Dit zijn bijvoorbeeld het Postcode Zorgcollectief dat een collectieve zorgverzekering van Nationale Nederlanden met korting aanbiedt en UnitedConsumers die zorgverzekeringen van VGZ aanbiedt. Deze organisaties hebben nog niet gereageerd op de afschaffing van de collectiviteitskorting en het is nog niet bekend hoe zij hiermee omgaan.

Zorgverzekeringen vergelijkenVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • UnitedConsumers
  • Postcode Zorgcollectief
  • VGZ
  • Nationale Nederlanden

Gerelateerde artikelen

zorgpremie stijgt bij DSW
Zorgverzekeraar DSW wederom als eerste met de nieuwe zorgpremie

Eric 22 september 2020

Zoals gebruikelijk is zorgverzekeraar DSW ook dit jaar weer de eerste die de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend heeft gemaakt. De premie in 2021 zal bij deze verzekeraar stijgen met € 6,50 per maand, de basisverzekering gaat daarmee € 124,50 per maand kosten.

restitutiepolis afgeschaft
Vrije zorgkeuze onder druk, verzekeraars stoppen met de restitutiepolis

Bregje 12 december 2022

Steeds meer zorgverzekeraars schaffen de restitutiepolis met volledig vrije zorgkeuze af. Komend jaar zijn er nog maar 6 restitutiepolissen, dit jaar waren dat er nog 15. Waarom doen de verzekeraars dit en wat zijn de gevolgen voor verzekerden?

gelijk aantal overstappers zorgverzekeraar
Aantal overstappers zorgverzekering vrijwel gelijk, bij KiesZeker wel veel meer

Bregje 8 januari 2021

Het overstapseizoen voor zorgverzekeringen, vanaf half november tot en met 31 december, is weer achter de rug. Het aantal mensen dat is overgestapt van zorgverzekeraar vrijwel gelijk gebleven. Maar bij KiesZeker zien we wel een sterke groei.

besparen met een budgetpolis
Verzekerden veelal positief over budgetpolis

Bregje 12 november 2020

De premie voor zorgverzekeringen gaat in 2021 weer omhoog. Om kosten te besparen kun je kiezen voor een budgetpolis. De afgelopen jaren koos gemiddeld 13% van de verzekerden hiervoor. De afgelopen jaren koos gemiddeld 13% van de verzekerden hiervoor. Maar wat houdt een budgetpolis nu precies in?