nominale zorgpremie omhoog

De zorgpremie voor 2023 wordt duurder: bij DSW bijna 10 euro per maand

Bregje 17 oktober 2022
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering

Ieder jaar vanaf half november tot en met de laatste dag van december mogen we kiezen welke zorgverzekering we willen afsluiten voor het aankomende jaar. Ook voor de zorgpolis van 2023 kunnen we binnenkort weer de verschillende aanbiedingen van zorgverzekeraars vergelijken. Op Prinsjesdag werd al bekend dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verwacht dat de premies flink zullen stijgen. DSW maakte onlangs als eerst de premie voor 2023 bekend.

De stijgende nominale zorgpremie: een indicatie voor volgend jaar

Misschien hoor je het wel eens vallen: de nominale zorgpremie, maar wat is dat precies? De nominale premie wordt berekend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is het bedrag dat zorgverzekeraars minimaal zouden moeten hanteren voor de basisverzekering om de zorgkosten te kunnen dekken. Het is echter een richtlijn of advies, de verzekeraars zijn niet gebonden aan dit bedrag, zij mogen uiteindelijk zelf de premie bepalen, of dit nu meer of minder is dan de nominale premie.

Voor 2023 is de nominale premie vastgesteld op 1649 euro per jaar, ofwel € 137,42 per maand. Voor 2022 was deze 1514 euro, ofwel € 126,17 per maand. Dit betekent dus een stijging van € 11,25 per maand, wat best fors kan worden genoemd!

Zorgverzekeraar DSW was traditiegetrouw weer de eerste met de nieuwe premie

DSW probeert altijd een week na Prinsjesdag de premie voor het nieuwe jaar bekend te maken en daarmee is de zorgverzekeraar ook altijd de eerste. Hiermee probeert de relatief kleine verzekeraar veel publiciteit te krijgen, wat ook ieder jaar lukt want de premie van DSW wordt naast de nominale premie gezien als voorbode van wat andere verzekeraars gaan doen.

Op dinsdag 27 september maakte DSW dan ook de zorgpremie voor 2023 bekend. De nieuwe premie wordt 1650 euro per jaar, dat is € 137,50 per maand. Dit is dus vrijwel gelijk aan de door het Ministerie van VWS vastgestelde nominale premie.

Overigens is de stijging bij DSW wel iets minder dan de genoemde stijging van de nominale premie, namelijk met € 9,75 per maand, dit komt doordat de DSW-zorgpremie vorige jaar iets hoger lag dan de nominale premie.

Wat is de oorzaak van de hogere zorgpremie?

Dat de zorgpremie flink duurder wordt komt niet onverwacht. Doorgaans gaat de premie ieder jaar wel omhoog door inflatie en toenemende zorgvraag door vergrijzing. Dat de stijging nu vrij veel is heeft te maken met de extra hoge inflatie die we nu in vrijwel alle prijzen terugzien. Mede hierdoor zijn ook de salarissen in de zorg extra omhooggegaan en zijn medicijnen flink duurder geworden.

Daarnaast hebben zorgverzekeraars ook minder reserves. In eerdere jaren werd de premie nog wel eens gedrukt door het aanspreken van reserves, maar dit is dus steeds minder mogelijk.

De zorgpremies bij de andere verzekeraars

Op dit moment zijn er nog geen andere zorgverzekeraars die de premie voor 2023 al bekend hebben gemaakt. Zij zijn verplicht om dit vóór 12 november bekend te maken, maar de ervaring leert dat de meeste dit pas vlak voor deze dealline doen, waarschijnlijk mede uit concurrentieoogpunt.

De verwachting is wel dat bij meeste zorgverzekeringen een vergelijkbare stijging te zien zal zijn.

Geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering

Veel mensen zijn ook duurder uit doordat de collectiviteitskorting vanaf 2023 niet meer is toegestaan. De laatste jaren was deze korting al gedaald van maximaal 10 procent naar maximaal 5 procent, maar is nu dus helemaal afgeschaft. Dat betekent dat je geen korting meer krijgt op de basisverzekering via de werkgever, vereniging of ander collectief.

Overigens mag er nog wel korting worden gegeven op aanvullende verzekeringen, dus het kan toch interessant blijven om aangesloten te zijn bij een dergelijk collectief.

Collectiviteitskorting op de basisverzekering mag in 2023 niet meer

Op aanvullende verzekeringen mag nog wel korting worden gegeven.

Een andere optie om jouw zorgpremie te verlagen is het kiezen van een vrijwillig hoger eigen risico. Het normale verplichte eigen risico is 385 euro, maar bij de meeste zorgverzekeringen kun je kiezen voor een hoger eigen risico tot maximaal 885 euro. In ruil hiervoor geeft de verzekeraar een korting op de premie.

Vanaf 12 november vergelijken en overstappen voor de zorgverzekering van 2023

Vanaf 12 november kun je weer vergeliijken en een zorgverzekering kiezen, ook via onze website. Door de verwachte premiestijgingen en het vervallen van de collectiviteitskorting kan overstappen dit jaar extra lonen!

Zorpremies 2023 vergelijkenVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • DSW

Gerelateerde artikelen

premie zorgverzekering
Zorgverzekeraar DSW maakt de zorgpremie voor 2020 bekend

Eric Update: 23 september 2020

Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend gemaakt. De premie voor de verplichte basisverzekering gaat volgend jaar 118 euro per maand kosten, dat is een stijging van 6 euro ten opzichte van dit jaar.

Consumentenbond zorgvergelijker
De Consumentenbond wil een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen

Eric 23 augustus 2022

De Consumentenbond wil een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen invoeren. De huidige vergelijkingssites zijn volgens de bond namelijk te commercieel van opzet en daardoor niet geheel onafhankelijk. Opvallend is overigens dat de bond zelf ook een commerciële vergelijker heeft.

zorgverzekering fors duurder dan ziekenfonds
Van ziekenfonds naar zorgverzekering goedkoper of niet?

Eric 4 november 2019

Sinds 2006 is het huidige zorgstelsel in Nederland van kracht. Vanaf 1 januari van dat jaar zijn alle ingezetenen van Nederland verplicht zich verzekeren bij een zorgverzekeraar. Inmiddels is de zorgpremie, die we over een heel jaar betalen, bijna 50 procent gestegen.

andere zorgverzekering kiezen
Ruim een miljoen mensen kozen een andere zorgverzekering voor dit jaar

Eric 31 januari 2022

Ieder jaar vanaf half november tot 31 december kun je een zorgverzekering kiezen voor het aankomende jaar. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat ongeveer 1,1 miljoen mensen van verzekeraar zijn gewisseld. Dit is ongeveer 6,5 procent van alle zorgverzekerden en is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.