Consumentenbond vergelijker zorgverzekeringen

De Consumentenbond wil een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen

Eric 23 augustus 2022
Leestijd 5 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Aan het einde van elk jaar stappen veel Nederlanders over naar een andere zorgverzekering. Zorgverzekeraars steken daarom veel geld in marketing om nieuwe klanten binnen te halen. Ook vergelijkingssites profiteren hiervan: ze krijgen namelijk vaak een bedrag van een zorgverzekeraar, wanneer iemand via een vergelijkingssite overstapt naar die verzekeraar. De vrees is dat de vergelijkingssites daardoor wellicht niet altijd helemaal onafhankelijk zijn. De Consumentenbond wil daarom een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen invoeren.

De Consumentenbond wil een niet-commerciële vergelijker voor zorgverzekeringen opzetten

De Consumentenbond wil met ingang van 2023 een nieuwe en onafhankelijke vergelijkingswebsite lanceren. Iedereen kan hierop zorgverzekeringen vergelijken. De eisen van de Consumentenbond aan de nieuwe website zijn:

De Consumentenbond zoekt ook de samenwerking met alle bestaande zorgverzekeraars. Tot nu toe heeft alleen zorgverzekeraar DSW aangegeven mee te werken aan de nieuwe website.

Waarom wil de Consumentenbond een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen?

De bond stelt dat zowel zorgverzekeraars als vergelijkingssites zich te veel richten op jonge en gezonde consumenten. Uit onderzoek blijkt dat dit de bevolkingsgroep is die regelmatig overstapt. Vaak gaat het de overstappers om de laagste prijs en niet om de beste verzekering. Dit draagt eraan bij dat de premie voor de minder gezonde en/of oudere niet-overstapper hoger wordt. Dat werkt volgens de Consumentenbond vergroting van ongelijkheid in de hand. Het is ook in strijd met het solidariteitsbeginsel, een fundament onder ons zorgstelsel.

Om deze redenen wil de Consumentenbond een onafhankelijke vergelijker voor alle zorgverzekeringen dat is gericht op alle consumenten, objectief en onafhankelijk van verzekeraars. Daar komt bij dat zorgverzekeraars in het nieuwe systeem minder geld hoeven te begroten aan marketing, overstapvergoedingen voor de vergelijkingssites en cadeautjes en kortingen voor de overstappers. Volgens de Consumentenbond gaat het in totaal om zo’n honderd miljoen euro, die de verzekeraars beter aan de zorg zelf kunnen besteden.

De Consumentenbond staat niet alleen

Niet alleen de Consumentenbond signaleert dat zorgverzekeraars en vergelijkers zich vooral richten op overwegend jonge en gezonde consumenten. Ook de toezichthouder Autoriteit Consu­ment en Markt (ACM) stelde dit vast. De marktwaakhond deed in 2021 onderzoek waaruit bleek dat overstappers vaak gezond, jong, man en hoogopgeleid zijn.

De toezichthouder acht het waar­schijnlijk dat de overstappers geneigd zijn te denken dat ze toch geen zorg nodig hebben. De verzekeringspremie van de minder gezonde consumenten die niet overstappen blijft onverminderd hoog of stijgt zelfs. Zo betalen zittenblijvers onbewust mee aan de korting voor de over­stappers.

Overstappers zijn vaak gezond, jong, man en hoogopgeleid

Zittenblijvers betalen onbewust mee aan de korting voor de over­stappers.

Hoe wil de Consumentenbond de nieuwe vergelijker voor zorgverzekeringen realiseren?

Het jaar 2023 komt snel dichterbij en er moet voor die tijd nog veel gebeuren om de nieuwe vergelijker succesvol op te zetten. De Consumentenbond zoekt de samenwerking met andere partijen. Zo stelt de bond dat het succes van de nieuwe site staat of valt met de regie van de overheid. De bond heeft dan ook concreet aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd dit zo snel mogelijk op te pakken.

Daarnaast heeft de bond een oproep gedaan aan de eigen leden (dat zijn er zo’n 420.000) om mee te discussiëren. De Consumentenbond gaat uiteraard ook met de verzekeraars in gesprek over deelname. Van de zorgverzekeraars wil de bond meer informatie, onder andere antwoorden op de volgende vragen:

De Consumentenbond wil regie van de overheid

Zoals gezegd stelt de Consumentenbond dat het succes van de niet-commerciële vergelijker staat of valt met de rol van de overheid. Of, en zo ja, hoe de overheid dit oppakt, valt nog te bezien. De eerste reactie van een woordvoerder van minister Ernst Kuipers van VWS was afwijzend.

Minister Kuipers van VWS

Minister Kuipers heeft nog niet heel enthoussiast gereageerd.

De Consumentenbond vindt regie van de overheid belangrijk, omdat de overheid de wet handhaaft en de bond meent dat de wet nu wordt overtreden. Het gaat om de Zorgverzekeringswet waarin staat dat de wet ‘verzekerden wil bevorderen in een transparant verzekeringsstelsel waarin alle deelnemers onder gelijke condities participeren’. En dat gebeurt nu volgens de Consumentenbond niet.

Op de eigen site verwoordt de bond het als volgt: ‘Wij stellen vast dat de huidige samenwerking tussen zorgverzekeraars en vergelijkingssites alleen gericht is op gezonde consumenten, met een prijskaartje van vele miljoenen. Dat is dus in strijd met de wet. We hebben de minister gevraagd de regie te nemen en ons idee te ondersteunen. Want de vergelijker die wij voor ogen hebben, is een sleutel tot een transparant en goed werkend zorgverzekeringssysteem, zoals de wetgever het bedoelt’.

Kritiek op de plannen van de bond

Er is ook kritiek op de plannen van de Consumentenbond. Critici melden het vreemd te vinden dat de Consumentenbond zich zo sterk afzet tegen de commissies die verzekeraars betalen aan vergelijkingssites, voor overstappers naar hun zorgverzekeringen. De Consumentenbond biedt namelijk zelf ook een vergelijk-en-overstapdienst aan.

De bond bekriticeert zorgvergelijkers, maar biedt er zelf ook één aan

De Consument vermeldt dit overigens wel keurig op de eigen site. Daar staat dat de organisatie gemiddeld veertig euro per overstapper verdient. Daarbij stelt de bond: ‘Wij blijven onafhankelijk en objectief in het beoordelen van zorgverzekeraars. De collectieve contracten die wij hebben gesloten met de zorgverzekeraars hebben geen invloed op de manier waarop wij de kwaliteit van de zorgverzekeraars onderzoeken, op de manier waarop wij de zorgverzekeraars beoordelen, op de manier waarop de testresultaten worden gepubliceerd, noch op de plaats van de verzekering in de resultatenlijst.’

Vergelijk zorgverzekeringen met onze vergelijker

De Consumentenbond wil een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen, maar die is er voorlopig nog niet. Je kunt echter nog wel gewoon gebruik maken van onze eigen zorgverzekeringvergelijker.

De tijd gaat snel, het jaar is ruim over de helft en het einde van het jaar komt al langzamerhand weer in zicht. Ieder jaar mag je in de laatste weken overstappen naar een andere zorgverzekering. Is een andere verzekeraar goedkoper, of is een andere polis bij dezelfde verzekeraar beter voor jou? Ook wijzigingen in je persoonlijke omstandigheden kunnen reden zijn om over te stappen.

In deze dure en onzekere tijden loont het meer dan ooit om op je vaste lasten te letten. Vergelijk alle zorgverzekeringen in onze zorgverzekering vergelijker en kijk hoeveel jij kunt besparen.

Vergelijker voor zorgverzekeringenVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

korting zorgverzekering ongelijk
Kassa TV: veel verschillen in korting op de zorgverzekering

Bregje 16 december 2020

Het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA besteedde zaterdag 12 december aandacht aan de collectiviteitskortingen die zorgverzekeraars geven. Vooral de korting op aanvullende verzekeringen blijkt nogal te verschillen. Als je bij een groot bedrijf werkt krijg je meestal veel meer korting dan wanneer je bijvoorbeeld in de zorg werkt.

afspraken ziekenhuizen zorgverzekeraars
Nog weinig contracten zorgverzekeraars en ziekenhuizen

Eric 13 december 2019

Het blijkt dat op dit moment de helft van de afspraken voor 2020 tussen zorgverleners, ziekenhuizen en de zorgverzekeraars nog niet rond is. De onderhandelingen over nieuwe contracten verlopen moeizaam door diverse redenen.

minder mensen overgestapt van zorgverzekeraar
Minder mensen stapten over van zorgverzekering

Eric 10 januari 2020

Voor de zorgverzekering van 2020 zijn in de laatste maanden van afgelopen jaar minder mensen dan verwacht overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dit komt waarschijnlijk doordat premies minder zijn gestegen of zelfs goedkoper werden.

naturapolis en gecontracteerde zorg
Wat moet je zelf betalen bij niet- gecontracteerde zorg naturapolis?

Bregje 27 november 2020

Heb je een naturapolis en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je vaak maar een deel van de kosten vergoed. Voor veel verzekerden met een naturapolis of budgetpolis komt dit als een onaangename verrassing.