
Eric 13 december 2019
Leestijd 3 minuten
Categorie:
Zorgverzekering
Het blijkt dat op dit moment de helft van de afspraken voor 2020 tussen zorgverleners, ziekenhuizen en de zorgverzekeraars nog niet rond is. Dit blijkt uit een overzicht van vergelijkingssite Zorgkiezer. Volgens de vergelijkingssite is dit zeer ongebruikelijk, normaal gesproken zijn vrijwel alle contracten uiterlijk begin december rond.
Door deze situatie heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) consumenten nu geadviseerd om nog even te wachten met het kiezen van een zorgverzekering voor het aankomende jaar. Je hebt in veel gevallen namelijk nog niet honderd procent zekerheid of je met je huidige zorgpolis of een nieuwe zorgpolis terecht kan bij het ziekenhuis of de zorgaanbieder van je keuze.
Met een restitutiepolis kun je altijd overal terecht
Overigens geldt dit wat betreft basisverzekering alleen als je niet voor restitutiepolis kiest. Met een restitutiepolis kun je namelijk altijd bij iedere zorgverlener en ieder ziekenhuis terecht. Voor aanvullende verzekeringen kan dit dan echter wel anders zijn.
Volgens de Nza is er voor het afsluiten van de zorgcontracten geen uiterlijke datum, zoals dat wel het geval voor het bekendmaken van de zorgpremies. Dat er hiervoor geen deadline geldt heeft een reden zegt de toezichthouder. Als die er namelijk wel zou zijn, dan kunnen de zorgaanbieders expres gaan wachten tot de uiterste datum om op die manier een voor hen gunstigere deal te kunnen sluiten. Dat kan dan weer leiden tot een hogere zorgpremie, nadelig dus voor de consument.
Maar het is wel zo dat de zorgverzekeraars en zorgaanbieders de verantwoordelijkheid hebben om de contracten tijdig rond te hebben, aldus de NZa. De consument moet immers voldoende tijd krijgen om zorgvuldig de zorgpolis voor volgend jaar te kunnen kiezen. De Nza verwacht dan ook dat de partijen de onderhandelingen snel af zullen ronden zodat het vóór de kerst duidelijk is bij welke zorgverleners men terecht kan met een bepaalde polis.
Patiëntenstop bij ziekenhuizen
Nieuw is dat zorgverzekeraars dit jaar ook duidelijk op hun website moeten vermelden of er met bepaalde ziekenhuizen een zogenoemd omzetplafond is overeengekomen. Dit betekent dat er voor die ziekenhuizen een patiëntenstop kan komen als het afgesproken maximum aantal patiënten van die zorgverzekeraar zijn behaald voordat het zorgjaar om is.

Het Dijklander ziekenhuis in Hoorn.
Het afgelopen jaar is een dergelijke patiëntenstop een aantal keer ingesteld, tot verrassing van veel patiënten. Zo was er halverwege het jaar al een patiëntenstop in het Rotterdams Ikazia Ziekenhuis voor verzekerden van VGZ. Nu is dus bepaald dat patiënten vooraf moeten kunnen inzien of er voor bepaalde ziekenhuizen een kans is op een patiëntenstop.
Dit omzetplafond is overigens één van de redenen dat de onderhandelingen dit jaar moeizaam verlopen. Zorgverzekeraars verlangen van ziekenhuizen dat hun verzekerden altijd terecht kunnen in gecontracteerde ziekenhuizen, ook als het plafond is bereikt. Ziekenhuizen worden hier echter steeds terughoudender in.
Onduidelijkheid over zorg CAO
Daarnaast is ook de onduidelijkheid over de nieuwe CAO voor ziekenhuismedewerkers een reden van de moeizame onderhandelingen. De verwachting is dan de lonen zullen stijgen, wat zwaar zal drukken op de budgetten van de ziekenhuizen.
Tot uiterlijk 31 januari wisselen van zorgpolis
Als je wilt wisselen van zorgverzekering kun je dat doen tot en met 31 januari. Echter is 31 december de uiterste datum om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Overstappen kun je daarom het beste doen vóór 1 januari, dan wordt je huidige zorgpolis namelijk automatisch opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar. Als je echter vóór 1 januari nog geen keuze hebt kunnen maken, zeg dan zelf je huidige verzekering op om dan in januari nog een nieuwe zorgpolis te kunnen afsluiten. Mocht je dan uiteindelijk toch je huidige polis willen aanhouden, dan kan dat ook nog.
Over de auteur

Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Bronvermelding
Gerelateerde artikelen

Zorgverzekeraar DSW maakt de zorgpremie voor 2020 bekend
Eric Update: 23 september 2020
Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend gemaakt. De premie voor de verplichte basisverzekering gaat volgend jaar 118 euro per maand kosten, dat is een stijging van 6 euro ten opzichte van dit jaar.

Verzekerden veelal positief over budgetpolis
Bregje 12 november 2020
De premie voor zorgverzekeringen gaat in 2021 weer omhoog. Om kosten te besparen kun je kiezen voor een budgetpolis. De afgelopen jaren koos gemiddeld 13% van de verzekerden hiervoor. De afgelopen jaren koos gemiddeld 13% van de verzekerden hiervoor. Maar wat houdt een budgetpolis nu precies in?

Vrije zorgkeuze onder druk, verzekeraars stoppen met de restitutiepolis
Bregje 12 december 2022
Steeds meer zorgverzekeraars schaffen de restitutiepolis met volledig vrije zorgkeuze af. Komend jaar zijn er nog maar 6 restitutiepolissen, dit jaar waren dat er nog 15. Waarom doen de verzekeraars dit en wat zijn de gevolgen voor verzekerden?

Wat moet je zelf betalen bij niet- gecontracteerde zorg naturapolis?
Bregje 27 november 2020
Heb je een naturapolis en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je vaak maar een deel van de kosten vergoed. Voor veel verzekerden met een naturapolis of budgetpolis komt dit als een onaangename verrassing.