zorgverzekeraar contract zorgverleners

Onduidelijkheid over contracten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders

Eric 13 december 2019
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Het blijkt dat op dit moment de helft van de afspraken voor 2020 tussen zorgverleners, ziekenhuizen en de zorgverzekeraars nog niet rond is. Dit blijkt uit een overzicht van vergelijkingssite Zorgkiezer. Volgens de vergelijkingssite is dit zeer ongebruikelijk, normaal gesproken zijn vrijwel alle contracten uiterlijk begin december rond.

Door deze situatie heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) consumenten nu geadviseerd om nog even te wachten met het kiezen van een zorgverzekering voor het aankomende jaar. Je hebt in veel gevallen namelijk nog niet honderd procent zekerheid of je met je huidige zorgpolis of een nieuwe zorgpolis terecht kan bij het ziekenhuis of de zorgaanbieder van je keuze.

Met een restitutiepolis kun je altijd overal terecht

Overigens geldt dit wat betreft basisverzekering alleen als je niet voor restitutiepolis kiest. Met een restitutiepolis kun je namelijk altijd bij iedere zorgverlener en ieder ziekenhuis terecht. Voor aanvullende verzekeringen kan dit dan echter wel anders zijn.

Volgens de Nza is er voor het afsluiten van de zorgcontracten geen uiterlijke datum, zoals dat wel het geval voor het bekendmaken van de zorgpremies. Dat er hiervoor geen deadline geldt heeft een reden zegt de toezichthouder. Als die er namelijk wel zou zijn, dan kunnen de zorgaanbieders expres gaan wachten tot de uiterste datum om op die manier een voor hen gunstigere deal te kunnen sluiten. Dat kan dan weer leiden tot een hogere zorgpremie, nadelig dus voor de consument.

Maar het is wel zo dat de zorgverzekeraars en zorgaanbieders de verantwoordelijkheid hebben om de contracten tijdig rond te hebben, aldus de NZa. De consument moet immers voldoende tijd krijgen om zorgvuldig de zorgpolis voor volgend jaar te kunnen kiezen. De Nza verwacht dan ook dat de partijen de onderhandelingen snel af zullen ronden zodat het vóór de kerst duidelijk is bij welke zorgverleners men terecht kan met een bepaalde polis.

Patiëntenstop bij ziekenhuizen

Nieuw is dat zorgverzekeraars dit jaar ook duidelijk op hun website moeten vermelden of er met bepaalde ziekenhuizen een zogenoemd omzetplafond is overeengekomen. Dit betekent dat er voor die ziekenhuizen een patiëntenstop kan komen als het afgesproken maximum aantal patiënten van die zorgverzekeraar zijn behaald voordat het zorgjaar om is.

Dijklander ziekenhuis Hoorn

Het Dijklander ziekenhuis in Hoorn.

Het afgelopen jaar is een dergelijke patiëntenstop een aantal keer ingesteld, tot verrassing van veel patiënten. Zo was er halverwege het jaar al een patiëntenstop in het Rotterdams Ikazia Ziekenhuis voor verzekerden van VGZ. Nu is dus bepaald dat patiënten vooraf moeten kunnen inzien of er voor bepaalde ziekenhuizen een kans is op een patiëntenstop.

Dit omzetplafond is overigens één van de redenen dat de onderhandelingen dit jaar moeizaam verlopen. Zorgverzekeraars verlangen van ziekenhuizen dat hun verzekerden altijd terecht kunnen in gecontracteerde ziekenhuizen, ook als het plafond is bereikt. Ziekenhuizen worden hier echter steeds terughoudender in.

Onduidelijkheid over zorg CAO

Daarnaast is ook de onduidelijkheid over de nieuwe CAO voor ziekenhuismedewerkers een reden van de moeizame onderhandelingen. De verwachting is dan de lonen zullen stijgen, wat zwaar zal drukken op de budgetten van de ziekenhuizen.

Tot uiterlijk 31 januari wisselen van zorgpolis

Als je wilt wisselen van zorgverzekering kun je dat doen tot en met 31 januari. Echter is 31 december de uiterste datum om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Overstappen kun je daarom het beste doen vóór 1 januari, dan wordt je huidige zorgpolis namelijk automatisch opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar. Als je echter vóór 1 januari nog geen keuze hebt kunnen maken, zeg dan zelf je huidige verzekering op om dan in januari nog een nieuwe zorgpolis te kunnen afsluiten. Mocht je dan uiteindelijk toch je huidige polis willen aanhouden, dan kan dat ook nog.

Vind jouw ideale zorgpolisVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

zorgverzekerd buitenland
Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?

Bregje 8 juli 2020

We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. We zetten daarom op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.

cijfers overstappen zorgpolis
Aantal overstappers zorgpolis gelijk, wel opvallende verschillen in onderliggende cijfers

Bregje 6 april 2021

Voor de zorgverzekering van dit jaar heeft 7 procent van alle verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Nivel, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg. Dit is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.

premie zorgverzekering
Zorgverzekeraar DSW maakt de zorgpremie voor 2020 bekend

Eric Update: 23 september 2020

Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend gemaakt. De premie voor de verplichte basisverzekering gaat volgend jaar 118 euro per maand kosten, dat is een stijging van 6 euro ten opzichte van dit jaar.

collectiviteitskorting zorgpolis stopt
Collectiviteitskorting zorgverzekering verdwijnt in 2023

Bregje 13 juni 2022

De collectiviteitskorting op zorgverzekeringen gaat verdwijnen. Dit kwam niet onverwacht, want eerder ging de maximaal toegestane collectiviteitskorting al van 10% naar 5%. Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de collectiviteitskorting op de zorgverzekering?