zorgpremie 2020

Zorgverzekeraar DSW maakt de zorgpremie voor 2020 bekend

Eric Update: 23 september 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekendgemaakt. De premie voor de verplichte basisverzekering gaat volgend jaar 118 euro per maand kosten, dat is een stijging van 6 euro ten opzichte van dit jaar.

DSW maakt doorgaans ieder jaar als eerste zorgverzekeraar de nieuwe bekend. Men doet dit altijd in de week na Prinsjesdag. Dat is namelijk de dag dat het kabinet de veranderingen voor het basispakket voor aankomende jaar bekend maakt en op basis daarvan kunnen de verzekeraars de nieuwe premie berekenen. Omdat DSW een relatief kleine verzekeraar is kunnen zij deze berekeningen snel maken. Doordat men de eerste is levert dat veel gratis publiciteit op voor de verzekeraar.

Update 2020/2021: DSW heeft de zorgpremie voor 2021 bekendgemaakt.

Voorbode voor zorgpremies van anderen

De overige zorgverzekeraars zullen de premie in de aankomende weken bekend maken. Zij zijn verplicht om dit uiterlijk 12 november te doen. De premie van DSW blijkt overigens altijd een goede graadmeter te zijn voor de premies van de concurrenten. Meestal ligt de DSW premie meer in lijn met de andere premies dan de voorspellingen die het ministerie van Volksgezondheid doet.

Dit jaar voorspelde het ministerie echter een lagere stijging dan deze stijging bij DSW. Op Prinsjesdag gaf een ministerie aan een gemiddelde stijging van 3 euro per maand te verwachten. Doorgaans komt uit de berekeningen van het ministerie juist een hogere premie dan de uiteindelijk blijkt.

Volgens DSW is de stijging het gevolg van duurdere medicijnen, verwachte loonsverhogingen voor personeel in de zorg en geslonken eigen reserves. Bekijk hieronder een toelichting van DSW zelf op de zorgpremie.

Een toelichting op de zorgpremie door DSW directeur Aad de Groot.

Duurdere zorgverzekering, maar meer in het basispakket

Tegenover de vrijwel ieder jaar stijgende zorgpremie staat ook een uitbreiding van het basispakket. Voor 2020 is de basisverzekering onder meer uitgebreid met een logeervergoeding voor patiënten die verder van huis meer dagen achtereen behandeld moeten worden, maar waarvoor geen opname noodzakelijk is. De patiënt krijgt dan een vergoeding voor overnachting in een hotel.

Ook worden voor medicijnen die te duur zijn voor het basispakket de bereidingskosten van de apotheek in het nieuwe jaar wél vanuit het basispakket vergoed. Daarnaast is de vergoeding van een specialist voor verstandelijk gehandicapten en ouderengeneeskunde nu opgenomen is de basisverzekering.

Kortom, je gaat meer betalen, maar er wordt ook meer vergoed, alhoewel deze nieuwe vergoedingen natuurlijk maar voor een relatief kleine groep mensen voordeel geeft.

Collectiviteitskorting gaat omlaag

Voor mensen die verzekerd zijn via een zorgcollectief via bijvoorbeeld de werkgever of een vereniging wordt de premiestijging mogelijk nog iets meer. Via zo’n collectief krijg je namelijk korting op de zorgverzekering, welke tot nu toe maximaal 10 procent was. Vanaf 2020 mogen de zorgverzekeraars echter maximaal nog maar 5 procent korting geven.

De reden van het verlagen van deze korting is dit dat dit waarschijnlijk weer doorberekend wordt in de premie voor mensen die niet in een collectief zitten. Dit schept daardoor een oneerlijke verdeling van de zorgkosten.

Het eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft in 2020 wettelijk 385 euro, net zoals dit jaar. DSW hanteert echter als enkele jaren een eigen risico van 375 euro en zal dat in 2020 ook doen. Juridisch mag DSW dit doen als de patiënt naar een door de verzekeraar aangewezen zorgaanbieder gaat. In de praktijk wijst DSW alle zorgaanbieders in Nederland aan met enkele uitzonderingen die hier op de website van DSW zijn gepubliceerd.

Hieronder een video van DSW waarin men het eigen risico nader verklaart.

Een video waarin wordt uitgelegd hoe het eigen risico werkt.

Vind jouw ideale zorgpolisVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • DSW

Gerelateerde artikelen

zorgverzekering kiezen overstappen
Dit jaar extra veel overstappers van zorgverzekering

Eric 20 december 2019

Veel meer mensen dan voorgaande jaren kijken dit jaar kritisch naar hun zorgverzekering. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verlaging van de korting op collectieve zorgverzekeringen.

minder mensen overgestapt van zorgverzekeraar
Minder mensen stapten over van zorgverzekering

Eric 10 januari 2020

Voor de zorgverzekering van 2020 zijn in de laatste maanden van afgelopen jaar minder mensen dan verwacht overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dit komt waarschijnlijk doordat premies minder zijn gestegen of zelfs goedkoper werden.

eigen risico gelijk in 2022
In 2022 blijf het eigen risico voor de zorgverzekering 385 euro

Eric 3 juli 2021

Vanaf half november kunnen we weer een zorgpolis kiezen voor het nieuwe jaar. Wat gaat er allemaal veranderen? Dat zal voor die tijd stap voor stap duidelijk worden. Zo werd onlangs al de hoogte van het eigen risico bekendgemaakt, deze blijft gelijk!

cijfers overstappen zorgpolis
Aantal overstappers zorgpolis gelijk, wel opvallende verschillen in onderliggende cijfers

Bregje 6 april 2021

Voor de zorgverzekering van dit jaar heeft 7 procent van alle verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Nivel, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg. Dit is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.