Prinsjesdag corona zorgverzekering 2021

Prinsjesdag en de wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021

Bregje 16 september 2020
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering

Iedere derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit jaar verliep de dag anders dan we gewend zijn. Geen toer in de gouden koets door Den Haag, een grotere locatie voor de troonrede in verband met de anderhalve meter afstand en geen publiek. De impact van het coronavirus is te merken in de miljoenennota. Ben jij benieuwd wat de invloed van corona is op de premie van de zorgverzekering? Lees snel verder.

Premie basisverzekering 2021 omhoog

Iedereen in Nederland is verplicht om een basisverzekering te hebben. Een verhoging van de premie van de basisverzekering gaat dan ook iedereen merken. De overheid verwacht een stijging van de basispremie met € 5,- per maand. Dit komt neer op een stijging van €59,- over het hele jaar. Dit cijfer ligt wat lager dan in eerste instantie verwacht werd. Gemiddeld gezien komt het bedrag voor je basisverzekering 2021 uit op een bedrag van €1473,- per jaar. In 2020 was dit gemiddeld genomen nog €1414,- per jaar.

Van de stijging is slechts een euro te wijten aan de coronacrisis. Hier moet wel bij vermeld worden dat het exacte bedrag dat je volgend jaar aan zorgpremie gaat betalen nog niet vaststaat. Zorgverzekeraars moeten de definitieve premie voor 2021 nog bepalen. Dit moeten de verzekeraars uiterlijk 12 november bekendmaken.

corona en zorgpremie

De premieverhoging als gevolg van corona valt mee.

Bijdrage Zvw stijgt

De zorg in Nederland wordt niet alleen betaald vanuit de premie die je betaald voor de zorgverzekering, maar ook via inkomensafhankelijke premies. Dit zijn de Zvw en de Wlz. Vanaf volgend jaar stijgt de inkomensafhankelijke bijdrage van het Zvw met 0,3%. De Wlz bijdrage blijft gelijk. Deze premies vallen niet onder je zorgpremie omdat deze worden verrekend via je salaris.

Zorgtoeslag omhoog

Mensen met een laag inkomen ontvangen in 2021 meer zorgtoeslag. De verhoging komt voor alleenstaanden neer op €44,- per jaar, zo'n €3,60 per maand. Voor gezinnen gaat de zorgtoeslag met €99,- per jaar omhoog, omgerekend €8,25 per maand. Je kunt op de website van de Belastingdienst controleren of je recht hebt op zorgtoeslag.

Eigen risico onveranderd

Vaak vinden er ook veranderingen plaats in het verplichte eigen risico. Dit bedrag is ‘bevroren’ tot en met 2021 en blijft ook volgend jaar minimaal €385,-. Je kunt het eigen risico vrijwillig verhogen tot €885,- in ruil voor korting op de premie van je zorgverzekering 2021.

Uitbreiding basisverzekering

Het basispakket wordt tijdelijk uitgebreid met de herstelzorg die soms nodig is na een besmetting met het coronavirus. Deze uitbreiding is per 18 juli 2020 van kracht en blijft minimaal een jaar gelden. Ook zijn er enkele uitbreidingen aangekondigd die losstaan van het coronavirus.

Premies half november bekend

De premies moeten uiterlijk 12 november bekendgemaakt worden door de zorgverzekeraars. De nominale premie die hier besproken is, is de premie die verzekeraars volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport minimaal moeten rekenen om de te verwachten kosten te kunnen dekken. Iedere zorgverzekeraar bepaalt uiteindelijk zelf de premie. Deze kan hoger of lager uitvallen dan het bedrag dat is aangekondigd op Prinsjesdag. Waar de verzekeraars de afgelopen jaren probeerden om premiestijgingen te beperken door een deel van hun reserves in te zetten, is het de vraag of dat dit jaar gaat lukken. In 2020 zijn er veel extra kosten gemaakt ter bestrijding van het coronavirus en het werd sowieso steeds moeilijker om de slinkende reserves te gebruiken.

Meld je hieronder aan voor onze zorgupdate om op de hoogte te blijven. Wij geven je een seintje op het moment dat de premies bekend zijn. Zodra alle premies bekend zijn, kun je gaan vergelijken en overstappen. Je hebt vanaf dan tot en met 31 december de tijd om over te stappen naar een zorgverzekering met een lagere premie of betere dekking.

Onze zorgupdates in je mailbox

De komende weken zullen de zorgpremies voor 2021 bekend worden gemaakt. Blijf automatisch op de hoogte met onze zorgupdates. Laat je e-mailadres hier achter.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

restitutiepolis afgeschaft
Vrije zorgkeuze onder druk, verzekeraars stoppen met de restitutiepolis

Bregje 12 december 2022

Steeds meer zorgverzekeraars schaffen de restitutiepolis met volledig vrije zorgkeuze af. Komend jaar zijn er nog maar 6 restitutiepolissen, dit jaar waren dat er nog 15. Waarom doen de verzekeraars dit en wat zijn de gevolgen voor verzekerden?

zorgpremie stijgt bij DSW
Zorgverzekeraar DSW wederom als eerste met de nieuwe zorgpremie

Eric 22 september 2020

Zoals gebruikelijk is zorgverzekeraar DSW ook dit jaar weer de eerste die de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend heeft gemaakt. De premie in 2021 zal bij deze verzekeraar stijgen met € 6,50 per maand, de basisverzekering gaat daarmee € 124,50 per maand kosten.

besparen met een budgetpolis
Verzekerden veelal positief over budgetpolis

Bregje 12 november 2020

De premie voor zorgverzekeringen gaat in 2021 weer omhoog. Om kosten te besparen kun je kiezen voor een budgetpolis. De afgelopen jaren koos gemiddeld 13% van de verzekerden hiervoor. De afgelopen jaren koos gemiddeld 13% van de verzekerden hiervoor. Maar wat houdt een budgetpolis nu precies in?

cijfers overstappen zorgpolis
Aantal overstappers zorgpolis gelijk, wel opvallende verschillen in onderliggende cijfers

Bregje 6 april 2021

Voor de zorgverzekering van dit jaar heeft 7 procent van alle verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Nivel, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg. Dit is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.