wat is een virtuele provider

Wat is een virtuele provider?

Een virtuele provider is een mobiele provider die geen eigen mobiele netwerk heeft. Dus geen netwerk van zendmasten en antennes door het hele land. Deze providers maken daarom gebruik van het netwerk van een provider die hier wel over beschikt.

Wat is een MVNO?

De officiële benaming voor een virtuele provider is MVNO. Deze afkorting staat voor Mobile Virtual Netwerk Operator.

Nederland telt op dit moment vier mobiele netwerken, namelijk die van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. Omdat T-Mobile en Tele2 samen zijn gegaan ligt het in de verwachting dat de netwerken van deze providers op termijn samengevoegd zullen worden.

De providers mét een eigen netwerk die hun netwerk opstellen voor andere providers worden overigens officieel MVNE genoemd, wat staat voor Mobile Virtual Netwerk Enabler.

Geen eigen netwerk, wel eigen merk

Ondanks dat een virtuele provider geen eigen netwerk heeft opereert het wel volledig onder de eigen naam. Zo op het eerste gezicht kun je dan ook niet zien van welk netwerk de provider gebruik maakt. De naam op de simkaart en de providernaam die op het display van je telefoon verschijnt zijn die van de virtuele provider.

Als je verder in de instellingen van je telefoon duikt kom je bij netwerken wel de naam van het onderliggende netwerk tegen. Maar de meeste providers zijn hier gewoon transparant over en vermelden in hun aanbiedingen van welk netwerk men gebruik maakt.

Welke virtuele providers zijn er?

Er zijn in Nederland veel virtuele providers actief. Van bekende tot kleinere minder bekende. Ook bieden diverse winkels hun eigen mobiele telefonie aan als virtuele provider, denk aan AH Mobiel, Jumbo Mobiel, Kruidvat Mobiel en HEMA Mobiel.

Hieronder een overzicht van grotere bekende MVNO’s. Klik op de naam om te zien van welk netwerk ze gebruik maken.

Is een provider met eigen netwerk beter?

Het maakt geen verschil of je gebruik maak van een provider met een eigen netwerk of van een virtuele provider. Beiden hebben op hetzelfde netwerk dezelfde dekking. Wel bepaalt iedere provider zijn eigen abonnementen en geleverde internet snelheid. Een virtuele provider op bijvoorbeeld het netwerk van KPN kan een lagere 4G snelheid bieden dan KPN, maar dit is dan een keuze van de provider zelf. De ontvangst (dekking) van het netwerk zal wel hetzelfde zijn als die van een abonnee bij KPN zelf.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 20 oktober 2020
Laatste update: 20 oktober 2020