Vattenfall wil mega boiler voor stadsverwarming

Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler

Eric 7 juni 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Energie,

Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen, die meer capaciteit krijgt dan gepland was voor de biomassacentrale. Amsterdam, Diemen en Almere wil Vattenfall met de mega-boiler van stadsverwarming voorzien. Het is de bedoeling dat de boiler geheel gaat werken op groene stroom.

Wat is stadsverwarming?

Maar eerst, wat is stadsverwarming nu eigenlijk precies? Lang niet iedereen krijgt hiermee te maken, want zoals de naam al doet vermoeden tref je dit verwarmingssysteem alleen aan in stedelijke gebieden.

Stadsverwarming is een systeem om gebouwen te verwarmen en van warm water te voorzien zonder gebruik te maken van gas. Een woning die is aangesloten op stadsverwarming heeft dan ook geen eigen cv-ketel. Een ondergronds systeem van warmwaterleidingen voorziet de aangesloten woningen van warm water. Voor Amsterdam, Diemen en Almere wil Vattenfall in de toekomst de stadsverwarming verzorgen met de nieuwe mega-boiler.

stadsverwarming Almere

Een verdeelstation van de stadsverwarming in Almere.

Vattenfall wil voor stadsverwarming eerste e-boiler in Nederland bouwen

De geplande reuzenboiler, ook wel e-boiler genoemd, krijgt een vermogen van 150 megawatt. Dat is veel meer dan de 100 megawatt van de geplande biomassacentrale. Vattenfall werkt in thuisland Zweden al meer dan dertig jaar met reuzenboilers. Ook in Duitsland heeft de energiemaatschappij een e-boiler in gebruik. In Nederland wordt de aangekondigde boiler de eerste.

De werking van de e-boiler kun je vergelijken met die van een waterkoker. Met behulp van stroom verwarmt de boiler water. Dit water kan Vattenfall leveren aan bedrijven en huishoudens, maar ook opslaan. Voor de opslag is een warmtebuffer beschikbaar, vergelijkbaar met een reusachtige thermoskan.

Hoe wil Vattenfall de e-boiler inzetten?

Het is de bedoeling dat de e-boiler alleen op groene stroom gaat werken. De boiler warmt water elektrisch op, op momenten dat er veel groene stroom beschikbaar is. Op dagen met veel zon of wind zijn er nu soms al pieken in het aanbod aan groene stroom. Tijdens zo’n piek daalt de prijs. Op dit soort dagen, waarop je groene stroom goedkoop in kan kopen, zet Vattenfall de e-boiler in.

Wanneer is de e-boiler klaar voor gebruik?

Als alles volgens planning verloopt is de e-boiler in 2024 gereed. Vattenfall wil de e-boiler laten werken op groene stroom, maar daar is op dit moment nog niet voldoende van beschikbaar. Het huidige aanbod aan groene stroom is slechts voldoende voor 15% van de totale capaciteit. De verwachting is dat dit percentage snel zal stijgen, omdat er momenteel een enorme groei is aan wind- en zonneparken in Nederland.

Vattenfall stelt dat de huidige gascentrales in Diemen de komende decennia nog niet dicht kunnen. Deze leveren zowel stroom als restwarmte. Vattenfall wil deze centrales op termijn op groene waterstof laten draaien. De verwachting is alleen dat niet eerder dan 2030 het aanbod van groene waterstof voldoende zal zijn om als brandstof te dienen voor de centrales.

zonnepark voor stadsverwarming

Een zonnepark bij Almere, in gebruik voor de stadsverwarming.

Is de biomassacentrale nu definitief van de baan?

De bouw van de biomassacentrale is nog altijd niet definitief van de baan, maar de kans dat deze er gaat komen is wel aanzienlijk kleiner geworden. Het definitieve besluit over de bouw van de centrale heeft Vattenfall uitgesteld tot volgend jaar. Het concern wil voor die tijd duidelijkheid over het draagvlak voor het gebruik van biomassa, zowel bij de politiek als bij de consument.

De Nederlandse politiek was aanvankelijk voor het overgrote deel voorstander van verwarming met biomassa. Een aantal partijen veranderde van mening, waardoor het voor Vattenfall te onzeker werd om door te gaan met de bouw. Het concern wil graag eerst dat de politiek duidelijk richting geeft over het beleid.

Biomassa werd aanvankelijk gezien als goed voor het milieu, maar raakte steeds meer omstreden. Het basismateriaal van biomassa is meestal hout. Biomassa geldt als klimaatneutraal omdat men CO2 die vrijkomt bij stoken van hout compenseert met het aanplanten van nieuwe bomen. De vrees van tegenstanders is dat dit onvoldoende gebeurt, waardoor biomassa juist bijdraagt aan een hogere CO2-uitstoot.

Vergelijk de prijzen van stroomleveranciers

Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler. Met stadsverwarming is het vooralsnog niet mogelijk zelf een leverancier te kiezen. Je bent gebonden aan de leverancier die het in jouw wijk aanbiedt. Wel kun je los daarvan je eigen stroomleverancier kiezen. Vergelijk de prijzen van alle aanbieders in onze energievergelijker. Hierin kun je aangeven dat je alleen stroom wilt vergelijken, zonder gas.

Vergelijk stroom met of zonder gasVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • Vattenfall

Gerelateerde artikelen

Welkom Energie in problemen
Energieleverancier Welkom Energie kan niet meer leveren, wat betekent dit voor klanten?

Eric 27 oktober 2021

Door de hoge gasprijzen lijkt nu ook de eerste Nederlandse leverancier serieus in de problemen. Het betreft hier Welkom Energie, een relatief kleine energieleverancier met ongeveer 90.000 klanten. Omdat het bedrijf niet meer aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen is de leveringsvergunning per 1 november ingetrokken.

flextarief stroom
Een uurtarief voor stroom, wordt dat de toekomst?

Eric Update: 21 februari 2023

Je ziet steeds vaker aanbiedingen voor stroom tegen een flextarief. Volgens kenners van de energiemarkt wordt dit het tarief van de toekomst. Maar wat houdt een flextarief of uurtarief voor stroom nu eigenlijk precies in? Wat is het verschil met een variabel tarief?

lagere gas licht prijzen
Opnieuw lagere energietarieven vanaf 1 juli

Eric 4 juni 2020

Vanaf 1 juli zullen de energietarieven voor energiecontracten met een variabel tarief nog meer dalen. De daling zal gemiddeld 6,6 procent zijn, voor huishoudens scheelt dat op jaarbasis zo’n honderd euro. Vooral de tarieven voor gas dalen sterk, gemiddeld met ruim 20 procent. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, namelijk de mindere vraag door de coronacrisis en de overvloed aan voorraad gas door de relatief warme winter.

energie overstappen
Record overstappen energie door hogere energiekosten

Eric 12 februari 2019

In 2018 is een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Aanleiding hiervoor was met name de aangekondigde stijging van energiekosten. Door over te stappen naar een andere leverancier kunnen consumenten tot wel 300 euro besparen op de energienota.