
Frank 11 juni 2020 Categorie: Verzekering
In de coronatijd zijn er veel dingen veranderd in de samenleving als geheel. Je geeft op het ene gebied meer uit en op een ander vlak juist weer minder. Zo is het momenteel bijvoorbeeld heel interessant om te kijken naar bepaalde verzekeringen. Want hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering, je reisverzekering en je rechtsbijstandsverzekering? En is het nog wel nodig om zo’n hoge zorgverzekering te behouden? Is het mogelijk om te besparen op verzekeringen?
Is je reisverzekering dit jaar nog nodig?
De reisverzekering is misschien wel direct het meest in het oog springend. Want veel mensen gaan momenteel niet op vakantie. En als je al op vakantie gaat, dan zal dit waarschijnlijk in Nederland zijn. De meeste reisverzekeringen zijn dan overbodig.
Wanneer er bijvoorbeeld diefstal of schade plaatsvindt tijdens een vakantie in Nederland, dan kun je gewoon een claim maken bij je inboedelverzekering. In veel gevallen zit hier standaard een buitenhuisdekking bij inbegrepen.
Besparen op individuele modules
Besparen op verzekeringen ligt daarom voor veel mensen binnen handbereik. Ook los van de coronatijd. Je verzekeringen op het gebied van reizen, inboedel en rechtsbijstand zijn vaak opgebouwd uit verschillende modules. Het kan geen kwaad om af en toe te controleren of alle modules überhaupt nog wel van toepassing zijn. Ben je bijvoorbeeld recentelijk met pensioen gegaan? Dan kun je de module werk en inkomen via de rechtsbijstandsverzekering wel achterwege laten.
Annuleringsverzekering
Een ander punt is de annuleringsverzekering. Als je niet op reis gaat, heb je deze ook niet nodig. Voor een mogelijke allriskpolis zit je met hetzelfde probleem. Het is momenteel gewoon weggegooid geld. Zelfs als je wel op vakantie gaat dekt het niet alles, aangezien corona er niet onder valt. Het is een potentiële voorzienbare schade en valt daardoor buiten de dekking van de verzekering.
Autoverzekering
Dan je autoverzekering. Maak je gedurende de coronatijd veel minder gebruik van de auto? Dan is besparen op verzekeringen ook hier een mogelijkheid. Hoe minder kilometers je namelijk rijdt, hoe minder de premie hoeft te bedragen. Pas dit op korte termijn aan en stel het later weer naar boven bij. Iedereen die al langer dan een jaar een verzekering heeft lopen, heeft hiertoe de mogelijkheid.
Pechhulpverzekering
Voor de pechhulpverzekering van de ANWB, Allianz of Route Mobiel geldt hetzelfde. Veel mensen hebben dekking binnen Europa opgenomen in het totale pakket. Haal deze er tijdelijk uit om onnodige kosten te voorkomen. Op een later moment kun je je dekking weer gewoon herstellen of waar nodig opnieuw een lidmaatschap aanvragen. Herinner jezelf hieraan.
Zorgverzekering
Een laatste verzekering waar je zeker even naar moet kijken, is de zorgverzekering. Als je voorlopig geen verre reizen meer gaat maken is uitgebreide werelddekking namelijk ook overbodig. Waarschijnlijk kun je dat voor dit jaar niet meer aanpassen, maar denk hieraan bij het kiezen van je zorgverzekering voor volgend jaar.
Kritisch naar je verzekeringen kijken kan je veel besparen
Door niets te doen betaal je na verloop van tijd vrijwel altijd teveel voor verzekeringen.
Een totaalpakket bij één verzekeraar is vaak niet voordelig
Al met al is gemak vaak de grote boosdoener wanneer het op verzekeringskosten aankomt. Je hebt al snel de neiging om alle verzekeringen als ‘totaalpakket’ bij bijvoorbeeld je huisbank of één andere op zichzelf staande partij af te sluiten. Echter gaat het dan vaak om schijnkortingen en ben je goedkoper uit wanneer je overal losse verzekeringen afsluit. Dit wordt jaar na jaar weer bevestigd door de Consumentenbond. Besparen op verzekeringen begint dan ook bij het doen van enig onderzoek.
Ga je vaak wisselen van verzekeraar om goedkoper uit te komen? Hou dan zelf een lijstje bij van de verzekeraars waar je op elk gebied bij zit. Bij onverwachtse schade zul je jezelf hier erg dankbaar voor zijn.
Ontvang de beste bespaartips in je mailbox!
Wil je nog veel meer bespaartips ontvangen? Laat je e-mailadres dan achter en ontvang de beste tips als eerste!
Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.
Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.
Over de auteur

Frank Venendaal
Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.
Gerelateerde artikelen

Pech in het buitenland wat moet je doen en wie bellen?
Eric 1 oktober 2019
Pech met de auto, motor of camper, daar zit niemand op te wachten en al helemaal niet in het buitenland. Eén ding is zeker: als je met de auto naar het buitenland gaat scheelt een pechhulpverzekering met buitenlandmodule een hoop gedoe en onkosten bij onverhoopte pech.

Verzekeringen worden duurder: Wat betekent dit voor jou?
Bregje 23 maart 2023
De levenskosten stijgen en dat geldt ook voor verzekeringspremies. Auto- en woonverzekeringen worden aanzienlijk duurder, met stijgingen tot 15%. Vergelijkingswebsites Independer en Kieszeker bevestigen deze trend, gebaseerd op premies tussen januari en 8 maart. Klanten met lopende polissen ondervinden de premiestijging pas bij verlenging.

Ditzo en Europeesche Verzekeringen gaan verder onder de naam a.s.r.
Eric Update: 18 april 2023
ASR Nederland heeft aangekondigd dat de merken Ditzo en Europeesche Verzekeringen zullen samengaan onder de a.s.r.-vlag vanaf 17 april. Deze strategische beslissing is gericht op het versterken en stroomlijnen van het merk a.s.r. Voor bestaande klanten van Ditzo en Europeesche Verzekeringen verandert behalve de naam verder niets.

Bespaar op je motorverzekering en wegenbelasting door je motor te schorsen
Bregje Update: 1 april 2023
Rijd je nooit in de winter, maar betaal je toch de verzekeringspremie en wegenbelasting voor jouw motor door? Dan kan het voordelig zijn om je motor te schorsen. Maar let op, in sommige gevallen is het voordeel maar klein. We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet.