besparen op verzekeringen

Besparen op je verzekeringen in coronatijd

Frank 11 juni 2020 Categorie: Verzekering

In de coronatijd zijn er veel dingen veranderd in de samenleving als geheel. Je geeft op het ene gebied meer uit en op een ander vlak juist weer minder. Zo is het momenteel bijvoorbeeld heel interessant om te kijken naar bepaalde verzekeringen. Want hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering, je reisverzekering en je rechtsbijstandsverzekering? En is het nog wel nodig om zo’n hoge zorgverzekering te behouden? Is het mogelijk om te besparen op verzekeringen?

Is je reisverzekering dit jaar nog nodig?

De reisverzekering is misschien wel direct het meest in het oog springend. Want veel mensen gaan momenteel niet op vakantie. En als je al op vakantie gaat, dan zal dit waarschijnlijk in Nederland zijn. De meeste reisverzekeringen zijn dan overbodig.

Wanneer er bijvoorbeeld diefstal of schade plaatsvindt tijdens een vakantie in Nederland, dan kun je gewoon een claim maken bij je inboedelverzekering. In veel gevallen zit hier standaard een buitenhuisdekking bij inbegrepen.

Besparen op individuele modules

Besparen op verzekeringen ligt daarom voor veel mensen binnen handbereik. Ook los van de coronatijd. Je verzekeringen op het gebied van reizen, inboedel en rechtsbijstand zijn vaak opgebouwd uit verschillende modules. Het kan geen kwaad om af en toe te controleren of alle modules überhaupt nog wel van toepassing zijn. Ben je bijvoorbeeld recentelijk met pensioen gegaan? Dan kun je de module werk en inkomen via de rechtsbijstandsverzekering wel achterwege laten.

Annuleringsverzekering

Een ander punt is de annuleringsverzekering. Als je niet op reis gaat, heb je deze ook niet nodig. Voor een mogelijke allriskpolis zit je met hetzelfde probleem. Het is momenteel gewoon weggegooid geld. Zelfs als je wel op vakantie gaat dekt het niet alles, aangezien corona er niet onder valt. Het is een potentiële voorzienbare schade en valt daardoor buiten de dekking van de verzekering.

Autoverzekering

Dan je autoverzekering. Maak je gedurende de coronatijd veel minder gebruik van de auto? Dan is besparen op verzekeringen ook hier een mogelijkheid. Hoe minder kilometers je namelijk rijdt, hoe minder de premie hoeft te bedragen. Pas dit op korte termijn aan en stel het later weer naar boven bij. Iedereen die al langer dan een jaar een verzekering heeft lopen, heeft hiertoe de mogelijkheid.

Besparen op je autoverzekering? Vergelijk!Vergelijken

Pechhulpverzekering

Voor de pechhulpverzekering van de ANWB, Allianz of Route Mobiel geldt hetzelfde. Veel mensen hebben dekking binnen Europa opgenomen in het totale pakket. Haal deze er tijdelijk uit om onnodige kosten te voorkomen. Op een later moment kun je je dekking weer gewoon herstellen of waar nodig opnieuw een lidmaatschap aanvragen. Herinner jezelf hieraan.

Zorgverzekering

Een laatste verzekering waar je zeker even naar moet kijken, is de zorgverzekering. Als je voorlopig geen verre reizen meer gaat maken is uitgebreide werelddekking namelijk ook overbodig. Waarschijnlijk kun je dat voor dit jaar niet meer aanpassen, maar denk hieraan bij het kiezen van je zorgverzekering voor volgend jaar.

Kritisch naar je verzekeringen kijken kan je veel besparen

Door niets te doen betaal je na verloop van tijd vrijwel altijd teveel voor verzekeringen.

Een totaalpakket bij één verzekeraar is vaak niet voordelig

Al met al is gemak vaak de grote boosdoener wanneer het op verzekeringskosten aankomt. Je hebt al snel de neiging om alle verzekeringen als ‘totaalpakket’ bij bijvoorbeeld je huisbank of één andere op zichzelf staande partij af te sluiten. Echter gaat het dan vaak om schijnkortingen en ben je goedkoper uit wanneer je overal losse verzekeringen afsluit. Dit wordt jaar na jaar weer bevestigd door de Consumentenbond. Besparen op verzekeringen begint dan ook bij het doen van enig onderzoek.

Ga je vaak wisselen van verzekeraar om goedkoper uit te komen? Hou dan zelf een lijstje bij van de verzekeraars waar je op elk gebied bij zit. Bij onverwachtse schade zul je jezelf hier erg dankbaar voor zijn.

Ontvang de beste bespaartips in je mailbox!

Wil je nog veel meer bespaartips ontvangen? Laat je e-mailadres dan achter en ontvang de beste tips als eerste!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Frank Venendaal
Frank Venendaal

Frank is een expert op het gebied van computers, internetverbindingen en telefonie. Als techblogger schrijft hij artikelen voor diverse websites, waaronder ook KiesZeker.

Gerelateerde artikelen

motorverzekering winterstop
Bespaar op je motorverzekering en wegenbelasting door je motor te schorsen

Bregje 15 april 2021

Rijd je nooit in de winter, maar betaal je toch de verzekeringspremie en wegenbelasting voor jouw motor door? Dan kan het voordelig zijn om je motor te schorsen. Maar let op, in sommige gevallen is het voordeel maar klein. We hebben de voor- en nadelen op een rij gezet.

voorkomen dat je fiets wordt gestolen
Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen? 8 tips

Femke 27 mei 2020

Heb je een splinternieuwe dure fiets, bijvoorbeeld een e-bike of een oma-fiets? Deze zijn erg populair tegenwoordig, ook onder de fietsendieven. Hoe kan je nou het beste diefstal van je fiets voorkomen? Als je het zelf nog niet hebt meegemaakt, is er een grote kans dat je iemand kent van wie zijn of haar fiets is gestolen. In dit blog helpen we je met concrete tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.

verzekeraar De Amersfoortse verder als ASR
Verzekeraar De Amersfoortse gaat op in a.s.r. verzekeringen

Eric 28 maart 2021

Na 83 jaar komt er een einde aan verzekeringsmerk De Amersfoortse. A.s.r., sinds 1997 het moederbedrijf van de verzekeraar uit Amersfoort zal vanaf deze datum onder het eigen merk de bestaande klanten bedienen en de verzekeringsproducten voortzetten.

Allsecur wordt Allianz Direct
Allsecur wordt Allianz Direct

Eric 7 augustus 2019

In de loop van dit jaar zal de naam van online verzekeraar Allsecur worden gewijzigd in Allianz Direct. Hiermee krijg het de naam van het moederbedrijf Allianz.
Allianz benadrukt dat er voor de bestaande klanten van Allsecur behalve de naam niets zal veranderen. De lopende verzekeringen verhuizen automatisch mee naar Allianz Direct, maar de premies en voorwaarden blijven gewoon hetzelfde.