overdragen schadevrije jaren nu mogelijk

Sinds 1 januari is schadevrije jaren overdragen bij een autoverzekering mogelijk

Bregje 27 januari 2022
Leestijd 4 minuten Categorie: Autoverzekering

Sinds 1 januari kun je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd overdragen. Voorheen kreeg bijvoorbeeld na een scheiding de partner die de polishouder was, alle schadevrije jaren en de andere partner niets. De partner zonder schadevrije jaren was dan ineens veel duurder uit voor een autoverzekering. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit en in welke gevallen je schadevrije jaren kunt overdragen.

Waarom zijn schadevrije jaren belangrijk?

De schadevrije jaren op je autoverzekering zijn belangrijk omdat ze je een korting opleveren. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie van je autoverzekering. Deze korting kan aardig oplopen, tot wel 80%. Eerder waren schadevrije jaren persoonsgebonden: alleen de polishouder bouwde ze op.

Wat is er veranderd sinds 1 januari 2022?

Met ingang van het nieuwe jaar zijn de regels voor het overdragen van schadevrije jaren aanmerkelijk versoepeld. In de volgende gevallen kun je schadevrije jaren overdragen of overnemen:

  • Bij een echtscheiding kunnen de partners de schadevrije jaren verdelen.
  • De schadevrije jaren van een overledene zijn overdraagbaar aan de achtergebleven partner.
  • Heb je een tijdje in het buitenland gewoond en daar schadevrije jaren opgebouwd, dan kun je ze meenemen naar je nieuwe autoverzekering in Nederland.
  • Heb je een tijd geleased en ga je daarna in een eigen auto rijden, dan kun je de tijdens het leasen opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar je nieuwe autoverzekering.

De korting die je krijgt voor schadevrije jaren kan oplopen tot wel 80%!

Hoe werkt schadevrije jaren overdragen in de praktijk?

We geven drie voorbeelden van hoe je schadevrije jaren kunt verdelen:

  1. Opgebouwde schadevrije jaren van een overledene overdragen: de achterblijvende partner dient hiervoor een verzoek in bij de autoverzekeraar. De overgebleven partner moet wel op hetzelfde adres zijn ingeschreven als de overleden partner en een geldig rijbewijs hebben.
  2. Bij een echtscheiding de schadevrije jaren verdelen: de partner die polishouder is, bepaalt de verdeelsleutel en moet een afstandsverklaring indienen bij de verzekeraar.
  3. Schadevrije jaren opgebouwd in het buitenland meenemen: vraag een verklaring aan bij je buitenlandse verzekeraar en stuur die naar je Nederlandse verzekeraar.

Een einde aan ongewenste situaties

De aanleiding voor de wijzigingen is dat er veel klachten en vragen waren over de ongewenste gevolgen van de persoonsgebonden registratie van schadevrije jaren. Van overgebleven partners bij een sterfgeval bijvoorbeeld: jarenlang reden ze samen auto en werd na het overlijden van een partner de ander geconfronteerd met een forse premiestijging van de autoverzekering. De korting op de premie was weggevallen, doordat de schadevrije jaren op naam van de overleden partner stonden. Hetzelfde probleem deed zich voor bij scheidingen: de partner zonder schadevrije jaren werd dan met een forse premieverhoging geconfronteerd.

schadevrije jaren verdelen

De schadevrije jaren kunnen nu worden verdeeld bij een scheiding.

Schadevrije jaren opbouwen bij leasen

Bij leasen speelden er tot voor kort ook meerdere problemen met de schadevrije jaren. Vaak bouwden automobilisten bijvoorbeeld geen jaren op wanneer ze leaseden. Dat behoort nu tot het verleden. Je kunt schadevrije jaren opbouwen tijdens het leasen en de schadevrije jaren die je opbouwt met je leaseauto voortaan meenemen. Hiervoor heb je een leaseverklaring nodig, die bij de autoverzekeraar wordt vastgelegd.

Er staat nog wel een punt open waarover verzekeringsmaatschappijen en leasemaatschappijen in overleg zijn: schadevrije jaren die je voorafgaand aan een leaseperiode hebt opgebouwd, kun je bij sommige leasemaatschappijen nog wél kwijtraken.

Schadevrije jaren vervallen na drie jaar zonder verzekering

Zolang je verzekerd bent kunnen je schadevrije jaren niet zomaar vervallen. Alleen wanneer je schade claimt, gaat dat ten koste van je saldo aan schadevrije jaren. Je schadevrije jaren kunnen wel vervallen wanneer je jouw autoverzekering beëindigt of opschort, maar pas na drie jaar. Dus heb je een tijdje geen auto en zeg je jouw autoverzekering op, dan blijven je schadevrije jaren nog drie jaar bewaard.

Je schadevrije jaren vervallen niet zolang je een autoverzekering hebt

Als je autoverzekering wordt beëindigd blijven de opgebouwde jaren nog drie jaar geldig.

Minder premieopbrengst verzekeringsmaatschappijen

Het overdragen van schadevrije jaren is een grote vooruitgang voor verzekerden, maar lijkt minder gunstig voor de meeste autoverzekeraars. De nieuwe regels leiden namelijk tot meer kortingen en daardoor minder premie-inkomsten. Toch staan ze achter de veranderingen: het Verbond van Verzekeraars, waarbij alle verzekeringsmaatschappijen zijn aangesloten, stelt dat de korting terecht is. Mensen die jarenlang schadevrij reden, tonen daarmee aan dat ze een lager risico op ongelukken hebben.

Autoverzekeringen vergelijken

De nieuwe regels voor schadevrije jaren overdragen zijn gunstig voor de consument. Hoeveel schadevrije jaren je ook hebt, het is altijd verstandig autoverzekeringen te vergelijken. De kans is namelijk groot dat je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent. Vergelijk daarom autoverzekeringen in onze vergelijker en check hoeveel voordeel overstappen je kan opleveren.

Check hoeveel voordeel overstappen kan opleverenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

gebruikte auto kopen
Een tweedehands auto kopen? 10 tips!

Bregje 10 juni 2020

Sta je op het punt om een tweedehands auto te kopen? Omdat je huidige auto aan vervanging toe is, of omdat je echt niet langer zonder auto kan? Wat de reden ook is, en of je nou voor het eerst een tweedehands auto koopt of dat al eerder deed: het loont om goed voorbereid aan je zoektocht te beginnen. Daarom geven je in dit blog 10 tips om goed voorbereid op zoek te gaan naar jouw droomauto!

autoverzekering voor hoger opgeleiden
Een autoverzekering alleen voor hoger opgeleiden, mag dat?

Bregje 24 februari 2021

Je hebt vast wel eens de reclames van Promovendum gehoord of gezien: de verzekeraar die een autoverzekering exclusief voor hoger opgeleiden aanbiedt. Het beleid van Promovendum roept veel vragen op. Mag dat zomaar, een verzekeraar die klanten selecteert op basis van opleidingsniveau? Is dat geen discriminatie?

Route Mobiel stopt
Pechhulp van Route Mobiel stopt, wat zijn de alternatieven?

Eric 7 januari 2021

Na zeventien jaar houdt de pechhulpaanbieder Route Mobiel op te bestaan. De reden hiervoor is de overname van Reaal door Nationale Nederlanden die geen pechhulpdienst wil aanbieden. Wat betekent dit voor Route Mobiel klanten en wat zijn de alternatieven?

OHRA kilometerverzekering
De kilometerverzekering van OHRA, een nieuwe prepaid autoverzekering

Frank 16 december 2021

Verzekeraar OHRA komt met een nieuw concept in autoverzekeringen: de kilometerverzekering. Het uitgangspunt van deze nieuwe manier van verzekeren is dat je alleen betaalt voor de kilometers die je rijdt. Maar hoe werkt dit in de praktijk en ben je er voordeliger mee uit?