overdragen schadevrije jaren nu mogelijk

Sinds 1 januari is schadevrije jaren overdragen bij een autoverzekering mogelijk

Bregje 27 januari 2022
Leestijd 4 minuten Categorie: Autoverzekering,

Sinds 1 januari kun je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd overdragen. Voorheen kreeg bijvoorbeeld na een scheiding de partner die de polishouder was, alle schadevrije jaren en de andere partner niets. De partner zonder schadevrije jaren was dan ineens veel duurder uit voor een autoverzekering. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit en in welke gevallen je schadevrije jaren kunt overdragen.

Waarom zijn schadevrije jaren belangrijk?

De schadevrije jaren op je autoverzekering zijn belangrijk omdat ze je een korting opleveren. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie van je autoverzekering. Deze korting kan aardig oplopen, tot wel 80%. Eerder waren schadevrije jaren persoonsgebonden: alleen de polishouder bouwde ze op.

Wat is er veranderd sinds 1 januari 2022?

Met ingang van het nieuwe jaar zijn de regels voor het overdragen van schadevrije jaren aanmerkelijk versoepeld. In de volgende gevallen kun je schadevrije jaren overdragen of overnemen:

  • Bij een echtscheiding kunnen de partners de schadevrije jaren verdelen.
  • De schadevrije jaren van een overledene zijn overdraagbaar aan de achtergebleven partner.
  • Heb je een tijdje in het buitenland gewoond en daar schadevrije jaren opgebouwd, dan kun je ze meenemen naar je nieuwe autoverzekering in Nederland.
  • Heb je een tijd geleased en ga je daarna in een eigen auto rijden, dan kun je de tijdens het leasen opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar je nieuwe autoverzekering.

De korting die je krijgt voor schadevrije jaren kan oplopen tot wel 80%!

Hoe werkt schadevrije jaren overdragen in de praktijk?

We geven drie voorbeelden van hoe je schadevrije jaren kunt verdelen:

  1. Opgebouwde schadevrije jaren van een overledene overdragen: de achterblijvende partner dient hiervoor een verzoek in bij de autoverzekeraar. De overgebleven partner moet wel op hetzelfde adres zijn ingeschreven als de overleden partner en een geldig rijbewijs hebben.
  2. Bij een echtscheiding de schadevrije jaren verdelen: de partner die polishouder is, bepaalt de verdeelsleutel en moet een afstandsverklaring indienen bij de verzekeraar.
  3. Schadevrije jaren opgebouwd in het buitenland meenemen: vraag een verklaring aan bij je buitenlandse verzekeraar en stuur die naar je Nederlandse verzekeraar.

Een einde aan ongewenste situaties

De aanleiding voor de wijzigingen is dat er veel klachten en vragen waren over de ongewenste gevolgen van de persoonsgebonden registratie van schadevrije jaren. Van overgebleven partners bij een sterfgeval bijvoorbeeld: jarenlang reden ze samen auto en werd na het overlijden van een partner de ander geconfronteerd met een forse premiestijging van de autoverzekering. De korting op de premie was weggevallen, doordat de schadevrije jaren op naam van de overleden partner stonden. Hetzelfde probleem deed zich voor bij scheidingen: de partner zonder schadevrije jaren werd dan met een forse premieverhoging geconfronteerd.

schadevrije jaren verdelen

De schadevrije jaren kunnen nu worden verdeeld bij een scheiding.

Schadevrije jaren opbouwen bij leasen

Bij leasen speelden er tot voor kort ook meerdere problemen met de schadevrije jaren. Vaak bouwden automobilisten bijvoorbeeld geen jaren op wanneer ze leaseden. Dat behoort nu tot het verleden. Je kunt schadevrije jaren opbouwen tijdens het leasen en de schadevrije jaren die je opbouwt met je leaseauto voortaan meenemen. Hiervoor heb je een leaseverklaring nodig, die bij de autoverzekeraar wordt vastgelegd.

Er staat nog wel een punt open waarover verzekeringsmaatschappijen en leasemaatschappijen in overleg zijn: schadevrije jaren die je voorafgaand aan een leaseperiode hebt opgebouwd, kun je bij sommige leasemaatschappijen nog wél kwijtraken.

Schadevrije jaren vervallen na drie jaar zonder verzekering

Zolang je verzekerd bent kunnen je schadevrije jaren niet zomaar vervallen. Alleen wanneer je schade claimt, gaat dat ten koste van je saldo aan schadevrije jaren. Je schadevrije jaren kunnen wel vervallen wanneer je jouw autoverzekering beëindigt of opschort, maar pas na drie jaar. Dus heb je een tijdje geen auto en zeg je jouw autoverzekering op, dan blijven je schadevrije jaren nog drie jaar bewaard.

Je schadevrije jaren vervallen niet zolang je een autoverzekering hebt

Als je autoverzekering wordt beëindigd blijven de opgebouwde jaren nog drie jaar geldig.

Minder premieopbrengst verzekeringsmaatschappijen

Het overdragen van schadevrije jaren is een grote vooruitgang voor verzekerden, maar lijkt minder gunstig voor de meeste autoverzekeraars. De nieuwe regels leiden namelijk tot meer kortingen en daardoor minder premie-inkomsten. Toch staan ze achter de veranderingen: het Verbond van Verzekeraars, waarbij alle verzekeringsmaatschappijen zijn aangesloten, stelt dat de korting terecht is. Mensen die jarenlang schadevrij reden, tonen daarmee aan dat ze een lager risico op ongelukken hebben.

Autoverzekeringen vergelijken

De nieuwe regels voor schadevrije jaren overdragen zijn gunstig voor de consument. Hoeveel schadevrije jaren je ook hebt, het is altijd verstandig autoverzekeringen te vergelijken. De kans is namelijk groot dat je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent. Vergelijk daarom autoverzekeringen in onze vergelijker en check hoeveel voordeel overstappen je kan opleveren.

Check hoeveel voordeel overstappen kan opleverenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

autoverzekering voor hoger opgeleiden
Een autoverzekering alleen voor hoger opgeleiden, mag dat?

Bregje 24 februari 2021

Je hebt vast wel eens de reclames van Promovendum gehoord of gezien: de verzekeraar die een autoverzekering exclusief voor hoger opgeleiden aanbiedt. Het beleid van Promovendum roept veel vragen op. Mag dat zomaar, een verzekeraar die klanten selecteert op basis van opleidingsniveau? Is dat geen discriminatie?

hoge benzineprijs goedkopere autoverzekering
Besparen op je autoverzekering - en zo de hoge brandstofprijzen compenseren

Eric 30 maart 2022

De brandstofprijzen zijn ongekend hoog en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn verandert. Wat kun je doen om de hoge brandstofprijzen nog enigszins te compenseren? In dit artikel helpen we je op weg met tips om toch nog wat goedkoper auto te rijden.

goedkopere verzekering
Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken

Eric 6 mei 2019

Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.

verzekering bij auto uitlenen
Auto lenen of uitlenen, hoe zit dat met de verzekering?

Eric 24 juni 2021

Een auto lenen of uitlenen voor een kort ritje of voor een vakantie: een groot deel van de Nederlandse autobezitters doet dit weleens. Maar lang niet iedereen staat er van tevoren bij stil wat de consequenties zijn als er schade ontstaat. Hoe zit het precies met de verzekering?