
Bregje 27 januari 2022
Leestijd 4 minuten
Categorie:
Autoverzekering
Sinds 1 januari kun je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd overdragen. Voorheen kreeg bijvoorbeeld na een scheiding de partner die de polishouder was, alle schadevrije jaren en de andere partner niets. De partner zonder schadevrije jaren was dan ineens veel duurder uit voor een autoverzekering. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit en in welke gevallen je schadevrije jaren kunt overdragen.
Wat kun je lezen in dit artikel?
- Waarom zijn schadevrije jaren belangrijk?
- Wat is er veranderd sinds 1 januari 2022?
- Hoe werkt schadevrije jaren overdragen in de praktijk?
- Een einde aan ongewenste situaties
- Schadevrije jaren opbouwen bij leasen
- Schadevrije jaren vervallen na drie jaar zonder verzekering
- Minder premieopbrengst verzekeringsmaatschappijen
- Autoverzekeringen vergelijken
Waarom zijn schadevrije jaren belangrijk?
De schadevrije jaren op je autoverzekering zijn belangrijk omdat ze je een korting opleveren. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie van je autoverzekering. Deze korting kan aardig oplopen, tot wel 80%. Eerder waren schadevrije jaren persoonsgebonden: alleen de polishouder bouwde ze op.
Wat is er veranderd sinds 1 januari 2022?
Met ingang van het nieuwe jaar zijn de regels voor het overdragen van schadevrije jaren aanmerkelijk versoepeld. In de volgende gevallen kun je schadevrije jaren overdragen of overnemen:
- Bij een echtscheiding kunnen de partners de schadevrije jaren verdelen.
- De schadevrije jaren van een overledene zijn overdraagbaar aan de achtergebleven partner.
- Heb je een tijdje in het buitenland gewoond en daar schadevrije jaren opgebouwd, dan kun je ze meenemen naar je nieuwe autoverzekering in Nederland.
- Heb je een tijd geleased en ga je daarna in een eigen auto rijden, dan kun je de tijdens het leasen opgebouwde schadevrije jaren meenemen naar je nieuwe autoverzekering.
De korting die je krijgt voor schadevrije jaren kan oplopen tot wel 80%!
Hoe werkt schadevrije jaren overdragen in de praktijk?
We geven drie voorbeelden van hoe je schadevrije jaren kunt verdelen:
- Opgebouwde schadevrije jaren van een overledene overdragen: de achterblijvende partner dient hiervoor een verzoek in bij de autoverzekeraar. De overgebleven partner moet wel op hetzelfde adres zijn ingeschreven als de overleden partner en een geldig rijbewijs hebben.
- Bij een echtscheiding de schadevrije jaren verdelen: de partner die polishouder is, bepaalt de verdeelsleutel en moet een afstandsverklaring indienen bij de verzekeraar.
- Schadevrije jaren opgebouwd in het buitenland meenemen: vraag een verklaring aan bij je buitenlandse verzekeraar en stuur die naar je Nederlandse verzekeraar.
Een einde aan ongewenste situaties
De aanleiding voor de wijzigingen is dat er veel klachten en vragen waren over de ongewenste gevolgen van de persoonsgebonden registratie van schadevrije jaren. Van overgebleven partners bij een sterfgeval bijvoorbeeld: jarenlang reden ze samen auto en werd na het overlijden van een partner de ander geconfronteerd met een forse premiestijging van de autoverzekering. De korting op de premie was weggevallen, doordat de schadevrije jaren op naam van de overleden partner stonden. Hetzelfde probleem deed zich voor bij scheidingen: de partner zonder schadevrije jaren werd dan met een forse premieverhoging geconfronteerd.

De schadevrije jaren kunnen nu worden verdeeld bij een scheiding.
Schadevrije jaren opbouwen bij leasen
Bij leasen speelden er tot voor kort ook meerdere problemen met de schadevrije jaren. Vaak bouwden automobilisten bijvoorbeeld geen jaren op wanneer ze leaseden. Dat behoort nu tot het verleden. Je kunt schadevrije jaren opbouwen tijdens het leasen en de schadevrije jaren die je opbouwt met je leaseauto voortaan meenemen. Hiervoor heb je een leaseverklaring nodig, die bij de autoverzekeraar wordt vastgelegd.
Er staat nog wel een punt open waarover verzekeringsmaatschappijen en leasemaatschappijen in overleg zijn: schadevrije jaren die je voorafgaand aan een leaseperiode hebt opgebouwd, kun je bij sommige leasemaatschappijen nog wél kwijtraken.
Schadevrije jaren vervallen na drie jaar zonder verzekering
Zolang je verzekerd bent kunnen je schadevrije jaren niet zomaar vervallen. Alleen wanneer je schade claimt, gaat dat ten koste van je saldo aan schadevrije jaren. Je schadevrije jaren kunnen wel vervallen wanneer je jouw autoverzekering beëindigt of opschort, maar pas na drie jaar. Dus heb je een tijdje geen auto en zeg je jouw autoverzekering op, dan blijven je schadevrije jaren nog drie jaar bewaard.
Je schadevrije jaren vervallen niet zolang je een autoverzekering hebt
Als je autoverzekering wordt beëindigd blijven de opgebouwde jaren nog drie jaar geldig.
Minder premieopbrengst verzekeringsmaatschappijen
Het overdragen van schadevrije jaren is een grote vooruitgang voor verzekerden, maar lijkt minder gunstig voor de meeste autoverzekeraars. De nieuwe regels leiden namelijk tot meer kortingen en daardoor minder premie-inkomsten. Toch staan ze achter de veranderingen: het Verbond van Verzekeraars, waarbij alle verzekeringsmaatschappijen zijn aangesloten, stelt dat de korting terecht is. Mensen die jarenlang schadevrij reden, tonen daarmee aan dat ze een lager risico op ongelukken hebben.
Autoverzekeringen vergelijken
De nieuwe regels voor schadevrije jaren overdragen zijn gunstig voor de consument. Hoeveel schadevrije jaren je ook hebt, het is altijd verstandig autoverzekeringen te vergelijken. De kans is namelijk groot dat je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent. Vergelijk daarom autoverzekeringen in onze vergelijker en check hoeveel voordeel overstappen je kan opleveren.
Over de auteur

Bregje van der Goes
Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.
Gerelateerde artikelen

Nieuwe eisen verzekering voor auto's met keyless entry systeem
Eric 12 januari 2021
Sinds 1 januari 2021 stellen verzekeraars nieuwe eisen aan de beveiliging van auto’s met een keyless entry systeem. In Nederland gaat het om zo’n 700.000 onvoldoende beveiligde auto’s. Wat zijn precies de nieuwe eisen en hoe kun je hieraan voldoen?

Je auto All Risk, Beperkt Casco of alleen WA verzekeren
Eric 2 januari 2020
Moet je auto All Risk verzekeren of is een WA of Beperkt Casco dekking voldoende? Als je auto op een bepaalde leeftijd komt is dit vaak een lastige afweging. Wat is wijsheid? Wij zetten een aantal dingen op een rij die je mee zou moeten nemen bij je keuze.

Autoschade door wegwerkzaamheden of nalatigheid wegbeheerder
Eric 14 mei 2020
Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk juist onveiliger of het wegdek juist slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden schade onverhoopt oploopt. In sommige gevallen kun je hiervoor de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

Bespaar op schadeverzekeringen door te vergelijken
Eric 6 mei 2019
Nadat je een verzekering afsluit kijk je er vervolgens vaak jaren niet meer naar. De polis gaat in een map en je premie wordt periodiek automatisch afgeschreven. Pas wanneer je een andere auto koopt of je gaat verhuizen, dan komen de verzekeringen weer tevoorschijn.
Jouw buren betalen misschien wel de helft van de premie die jij jaarlijks of maandelijks betaalt voor de inboedel- en brandverzekering.