supersnel glasvezel internet

Gigabit-netwerk als eerste in Utrecht

Bregje 22 november 2018
Leestijd 2 minuten Categorie: Internet & TV

Vanaf 2020 zorgt VodafoneZiggo voor razendsnel internet via het nieuwe Gigabit-netwerk. Utrecht krijgt de primeur. Dit werd bekend gemaakt tijdens de opening van het gloednieuwe hoofdkantoor van VodafoneZiggo, dat met 1600 medewerkers in de Domstad neerstrijkt.

Betere beveiliging en stabieler internet

Inwoners van Utrecht krijgen vanaf 2020 toegang tot het vaste Gigabit-netwerk. Het bestaande kabelnetwerk vormt de basis. Met de technologie van Docsis 3.1 zorgt dit voor razendsnel internet, betere beveiliging en een stabielere internetverbinding.
Ook voor het bedrijfsleven, overheidsinstellingen en zorginstellingen heeft dit nieuwe netwerk veel voordelen. De stabiliteit van het netwerk maakt het voor artsen mogelijk om via virtual reality consulten te houden met patiënten die thuis zijn.

Internetgebruik blijft groeien

In de komende jaren blijft het internetgebruik onder huishoudens, bedrijven en consumenten explosief groeien. Het gebruik zal jaarlijks met ongeveer 40 tot 50% stijgen, wat vraagt om extra netwerkcapaciteit. Het nieuwe Gigabit-netwerk bereikt internetsnelheden van 5 Gigabit per seconde voor downloaden en 1 Gigabit per seconde voor uploaden. Ter vergelijking: de snelheden anno 2018 liggen tussen de 150 en 200 Megabit.

Netwerk van de toekomst

“VodafoneZiggo wil vanaf 2020 een 'netwerk van de toekomst' aanbieden, waarbij mobiele en vaste verbindingen dichter op elkaar aansluiten. Films, video's, muziek en foto's kun je straks downloaden, uploaden en streamen in recordtempo; gemiddeld tot wel vijf keer sneller dan nu. Dat biedt ongekende nieuwe mogelijkheden. We beginnen met Gigabit in Utrecht en de rest van Nederland volgt.” aldus Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo.

De burgemeester van Utrecht, Jan van Zanten, vult hem enthousiast aan: "Met de komst van VodafoneZiggo en de aanleg van dit netwerk van de toekomst kunnen wij de innovatie van onze digitale infrastructuur verder tot bloei laten komen. Door samen te werken ontstaan nieuwe kansen. Wij gaan samen stappen zetten op het gebied van slimme digitale veiligheidsoplossingen op straat of het versnellen en verbeteren van het contact tussen arts en patiënt. En natuurlijk zijn wij als gemeente trots dat zo'n prominent bedrijf ervoor kiest om haar centrale kantoor in de mooiste stad van Nederland te vestigen."

Check de leverbare internetsnelheid op jouw adresVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • Gemeente Utrecht
  • Utrecht
  • Ziggo
  • Vodafone

Gerelateerde artikelen

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

streamen naar tv
6 opties om te streamen naar TV

Frank Update: 22 juli 2022

Hoe leuk zou het zijn om de films in plaats van op je smartphone of tablet te kunnen bekijken op de grote flat screen TV in de huiskamer? Maar hoe doe je zoiets nu precies en wat zijn de mogelijkheden? Wat kost het? Per apparaat zijn de functies verschillend. We hebben speciaal voor jou wel zes manieren gevonden om video of audio te streamen naar je TV.

thuiswerken met goed internet
Thuiswerken: tips voor snel internet en goede wifi

Frank 18 december 2020

Dit jaar werken we meer dan ooit thuis. Het massale thuiswerken is relatief nieuw, en dat betekent dat er nog veel mogelijkheden voor verbetering zijn. Ergernis nummer één is bijvoorbeeld een trage of haperende internetverbinding. Maar er zijn meer verbeterpunten.

veilig internetten
Veilig internetten: 8 tips waar je op moet letten

Frank 30 november 2022

Het is uitkijken met wat je doet op het internet. Hackers en andere figuren met minder goede bedoelingen gebruiken het internet om vanuit hun luie stoel geld te verdienen. Met voorzorgsmaatregelen treffen, logisch nadenken en op je hoede zijn voorkom je al heel wat narigheid.