gasprijzen stijgen door

De kans dat de gasprijzen op korte termijn zullen dalen is klein

Femke 24 februari 2022
Leestijd 3 minuten Categorie: Energie,

Sinds de gasprijzen eind vorige jaar een zeer snelle en ongekende stijging lieten zien is de energiemarkt uiterst onzeker. Analisten verwachtten enkele maanden geleden nog dat de prijzen bij het aanbreken van het voorjaar weer zouden dalen en dat je daarom wellicht beter nog even kon wachten met het afsluiten van een vast energiecontract. Inmiddels zijn de verwachtingen heel anders, niet op de laatste plaats door de huidige spanningen rond Oekraïne.

De energierekening zal dit jaar zeker fors hoger worden

Dat de energierekening dit jaar fors hoger zal worden staat buiten kijf. Onlangs berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat een gemiddeld huishouden dit jaar maar liefst 86 procent meer betaalt voor energie dan het vorige jaar. Hierbij is de compensatie van de overheid door middel van een belastingvoordeel zelfs al in meegerekend, anders zou de rekening nog zo’n 400 euro hoger zijn.

Het CBS verstaat onder een gemiddeld huishouden een verbruik van 1169 m3 gas en 2479 kilowattuur stroom. Bij het berekenen van de deze stijging van 86 procent is men uitgegaan van energiecontracten die nieuw worden afgesloten. Lopende contracten met een vast tarief merken vooralsnog namelijk nog niets van de stijgende tarieven.

Gemiddeld is de energierekening dit jaar 86 procent hoger dan vorige jaar

Zonder overheidscompensatie zou dat nog meer zijn.

Nog hogere energieprijzen door de Oekraïnecrises?

Energieprijzen laten zich moeilijk voorspellen, maar de huidige ontwikkelingen rond Oekraïne en Rusland beloven niet veel goeds voor de prijsontwikkelingen.

Nadat recent sancties tegen Rusland werden aangekondigd als gevolg van de Russische erkenning van enkele zelfuitgeroepen republieken van Oekraïense regio’s, steeg meteen de gasprijs met zo’n 10 procent en na de escalatie donderdag met maar liefst 40 procent. Het geeft aan hoe gevoelig de gastarieven zijn onder deze geopolitieke spanningen.

Europa is voor een groot deel afhankelijk van de Russische levering van gas, daardoor zijn spanningen tussen Europa en Rusland meestal direct merkbaar in de gasprijs. Ook het feit dat deze levering deels plaatsvindt via een pijpleiding door Oekraïne speelt daarbij mee.

Nord Stream 2 onderdeel van de sancties

Onderdeel van de sancties is opnieuw het uitstel van ingebruikname van de Nord Stream 2 gasleiding. Deze pijpleiding loopt van Rusland door de Oostzee naar Duitsland en is al maanden klaar voor gebruik. Duitsland heeft de ingebruikname echter nog niet goedgekeurd en heeft nu als onderdeel van de sancties gezegd dat dit voorlopig ook niet gaat gebeuren.

Omdat Nord Stream 2 het tekort aan gas deels zou kunnen verminderen heeft het op de lange baan stellen van de opening logischerwijs ook gevolgen voor de gasprijs.

Wat te doen als je op een variabel contract zit?

Als gevolg van de laatste ontwikkelingen in Oekraïne steeg, zoals gezegd, de gasprijs donderdagmorgen met maar liefst 40 procent. Als gevolg hiervan hebben veel energieleveranciers hun aanbod tijdelijk ingetrokken. De leveranciers die nog wel contracten met vaste tarieven aanbieden, zoals Coolblue en UnitedConsumers hebben hun welkomstpremie verlaagd of opgeschort.

Het aanbod van energiecontracten is dus momenteel weinig. En door de onzekere prijsontwikkelingen waarbij een daling voorlopig niet wordt verwacht, zijn ook de vaste tarieven momenteel niet echt gunstig.
Het is daarom lastig om een advies te geven bij de vraag “overstappen of niet”. Als de gaslevering helemaal meegetrokken gaat worden in het conflict, dan zouden de tarieven nog flink door kunnen stijgen en is nu overstappen naar een vast tarief wellicht een verstandige keuze. Je hoeft je dan gedurende de looptijd van het contract immers geen zorgen meer te maken over de stijgende tarieven.

Dus gezien de verwachting dat de energieprijzen eerder nog verder zullen stijgen in plaats van te dalen, kun je nu kiezen voor zekerheid. Het is in ieder geval aan te raden om je goed te oriënteren en de tarieven van de nog overgebleven leveranciers die een vast tarief contract aanbieden goed met elkaar te vergelijken.

Energiecontracten met een vast tarief

Energiedirect aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 240 euro korting / cashback!

Vandebron aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene stroom uit Nederland
&
Gas

Extra voordeel:

Tot 240 euro korting / cashback!

UnitedConsumers aanbieding
1 of 3 jaar vast tarief

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Extra voordeel:

Tot 300 euro extra korting / cashback!

Coolblue Energie aanbieding
1 of 3 jaar Zeker

Groene Nederlandse stroom
&
standaard gas

Nu tot € 250 Coolblue tegoed!

Tot 250 euro tegoed voor de Coolblue webshop!
Bovenop tot 250 euro korting op energiebesparende producten!

Energiecontracten met een dynamisch tarief:

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Tags

  • Coolblue Energie
  • UnitedConsumers

Gerelateerde artikelen

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

warmtepomp weetjes
Warmtepomp- en andere weetjes over duurzame energieoplossingen

Frank 30 november 2021

De energieprijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Voor steeds meer mensen is dit een aanleiding om eens te kijken naar de mogelijkheden van energiebesparende en duurzame oplossingen. Zonnepanelen, een warmtepomp, of toch eerst maar je woning isoleren?

meer keuze vaste energiecontracten
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?

groene stroom uit het stopcontact
Hoe komt groene stroom uit jouw stopcontact?

Eric 17 september 2019

Een vraag die wij zo nu en dan krijgen is: hoe zorgt de energieleverancier er voor dat precies dat groene stroom uit mijn stopcontacten komt? Bij het wisselen van aanbieder of contract gebeurt er immers niets met de aansluiting op de elektriciteitskabel of de meter. Ik blijf aangesloten op dezelfde kabel als mijn buurman die gewoon grijze stroom afneemt.