
Eric 4 juni 2020
Leestijd 2 minuten
Categorie:
Energie
Vanaf 1 juli zullen de energietarieven voor energiecontracten met een variabel tarief nog meer dalen. De daling zal gemiddeld 6,6 procent zijn, voor huishoudens scheelt dat op jaarbasis zo’n honderd euro. Dit meldt vergelijkingssite Pricewise in een persbericht. Een aantal weken geleden schreven we al dat overstappen met energie nu extra gunstig is.
Wat kun je lezen in dit artikel?
Vooral de gastarieven dalen
Vooral de tarieven voor gas dalen sterk, gemiddeld met ruim 20 procent. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, namelijk de mindere vraag door de coronacrisis en de overvloed aan voorraad gas door de relatief warme winter. Ook was er de afgelopen maanden relatief veel zon, wat het gasverbruik doet verminderen.
Ook elektriciteit goedkoper
Naast gas worden ook de tarieven voor stroom weer goedkoper. Dit is voor een deel ook het gevolg van de lagere gasprijzen doordat sommige elektriciteitscentrales op gas draaien. Maar de stroomprijs daalt ook door de wereldwijd lage olieprijs.
Bovendien zijn de vele zonuren die voor een lager gasverbruik zorgen ook goed voor het opwekken van zonne-energie, groene stroom dus. Dit heeft dan uiteraard ook invloed op het tarief voor stroom.
De stoomtarieven dalen per 1 juli met gemiddeld bijna 10 procent, een mindere daling dus dan bij het tarief voor gas.
Variabele contracten profiteren
De variabele tarieven voor energie worden ieder half jaar, op 1 januari en 1 juli, opnieuw bepaald. Als hierbij het tarief daalt profiteren logischerwijs degene met een energiecontract met variabele prijzen als eerste.
Wie een contract heeft waarbij de prijzen voor één of een aantal jaar vaststaan kan pas profiteren op het moment dat de contractperiode afloopt. Door op dat moment een nieuw contract af te sluiten of over te stappen naar een andere energieleverancier kun je veel geld besparen.
Goedkopere energierekening bij vast tarief
Overigens betekent dit niet dat het toch gunstiger is om voor een variabel tarief te kiezen. De tarieven bij vaste contracten liggen gemiddeld al aanzienlijk lager dan die van variabele contracten. Bovendien maken kortingen en welkomstpremies bij vaste contacten de energierekening op jaarbasis nóg goedkoper.
Wel komen met deze prijsdaling de tarieven voor beide typen energiecontracten weer iets dichter bij elkaar te liggen. Maar onder streep zijn huishoudens met een contract voor één of meerdere jaren nog altijd ruim 300 euro goedkoper uit, de welkomstkortingen meegerekend.
Met deze prijsdaling voor energie komen de tarieven ongeveer op het niveau van 2016. Alleen in 2017 waren de tarieven nog lager. In de jaren daarna hebben we juist een forse stijging van de tarieven gezien, overigens mede veroorzaakt door hogere belastingen en toeslagen.
Over de auteur

Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Bronvermelding
- Pricewise
Gerelateerde artikelen

Vattenfall wil duurzame stadsverwarming leveren met een mega-boiler
Eric 7 juni 2021
Vorig jaar schreven we over de twijfels bij Vattenfall over het bouwen van een nieuwe biomassacentrale bij Diemen. De kans dat de biomassacentrale er komt is een stuk kleiner geworden. Vattenfall wil nu namelijk een mega-boiler bouwen.

De energieprijzen schieten omhoog, wat merk je hiervan als consument?
Eric 22 september 2021
In de media horen we al geruime tijd over allerlei crisissen, maar met de steeds maar hogere energieprijzen wordt nu ook al gesproken van een energiecrisis. De tarieven voor elektriciteit en gas blijven maar stijgen. Wat is er aan de hand en wat is de oorzaak? En wat gaan we hier als consument van merken?

Einde voor Enstroga: de tweede energieleverancier in problemen door hoge gasprijzen
Eric 10 november 2021
Opnieuw staat een Nederlandse energieleverancier op het punt van omvallen. Het energiebedrijf Enstroga heeft de Autoriteit Consument & Markt op eigen initiatief verzocht de leveringsvergunning in te trekken omdat het bedrijf niet meer garant kan staan voor een betrouwbare energielevering. De vergunning is daarom per 12 november ingetrokken.

Thuiswerken door corona: bespaar energiekosten met onze tips
Femke 11 januari 2021
Een gevolg van meer thuiswerken is dat het thuisgebruik van water, gas en stroom toeneemt. Veel huishoudens zien dan ook de vaste lasten stijgen. Gelukkig kun je zelf veel doen om energiekosten te besparen met onze tips voor het voorkomen van een hoge energierekening!