daling variabele energieprijzen

Opnieuw lagere energietarieven vanaf 1 juli

Eric 4 juni 2020
Leestijd 2 minuten Categorie: Energie,

Vanaf 1 juli zullen de energietarieven voor energiecontracten met een variabel tarief nog meer dalen. De daling zal gemiddeld 6,6 procent zijn, voor huishoudens scheelt dat op jaarbasis zo’n honderd euro. Dit meldt vergelijkingssite Pricewise in een persbericht. Een aantal weken geleden schreven we al dat overstappen met energie nu extra gunstig is.

Vooral de gastarieven dalen

Vooral de tarieven voor gas dalen sterk, gemiddeld met ruim 20 procent. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, namelijk de mindere vraag door de coronacrisis en de overvloed aan voorraad gas door de relatief warme winter. Ook was er de afgelopen maanden relatief veel zon, wat het gasverbruik doet verminderen.

Ook elektriciteit goedkoper

Naast gas worden ook de tarieven voor stroom weer goedkoper. Dit is voor een deel ook het gevolg van de lagere gasprijzen doordat sommige elektriciteitscentrales op gas draaien. Maar de stroomprijs daalt ook door de wereldwijd lage olieprijs.

Bovendien zijn de vele zonuren die voor een lager gasverbruik zorgen ook goed voor het opwekken van zonne-energie, groene stroom dus. Dit heeft dan uiteraard ook invloed op het tarief voor stroom.

De stoomtarieven dalen per 1 juli met gemiddeld bijna 10 procent, een mindere daling dus dan bij het tarief voor gas.

Variabele contracten profiteren

De variabele tarieven voor energie worden ieder half jaar, op 1 januari en 1 juli, opnieuw bepaald. Als hierbij het tarief daalt profiteren logischerwijs degene met een energiecontract met variabele prijzen als eerste.

Wie een contract heeft waarbij de prijzen voor één of een aantal jaar vaststaan kan pas profiteren op het moment dat de contractperiode afloopt. Door op dat moment een nieuw contract af te sluiten of over te stappen naar een andere energieleverancier kun je veel geld besparen.

Goedkopere energierekening bij vast tarief

Overigens betekent dit niet dat het toch gunstiger is om voor een variabel tarief te kiezen. De tarieven bij vaste contracten liggen gemiddeld al aanzienlijk lager dan die van variabele contracten. Bovendien maken kortingen en welkomstpremies bij vaste contacten de energierekening op jaarbasis nóg goedkoper.

Wel komen met deze prijsdaling de tarieven voor beide typen energiecontracten weer iets dichter bij elkaar te liggen. Maar onder streep zijn huishoudens met een contract voor één of meerdere jaren nog altijd ruim 300 euro goedkoper uit, de welkomstkortingen meegerekend.

Met deze prijsdaling voor energie komen de tarieven ongeveer op het niveau van 2016. Alleen in 2017 waren de tarieven nog lager. In de jaren daarna hebben we juist een forse stijging van de tarieven gezien, overigens mede veroorzaakt door hogere belastingen en toeslagen.

Vergelijke profiteer van lagere energietarievenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

  • Pricewise

Gerelateerde artikelen

energiecontract met cashback
Energie met cadeau of cashback: voordelig of een wassen neus?

Femke 12 mei 2021

Energie met een cadeau: bij het afsluiten van een nieuw contract voor energie geven energieleveranciers steeds vaker een cadeau, cashback of hoge korting weg. Het lijkt mooi, maar toch vragen veel consumenten zich af of je hier echt voordeel van hebt.

meer keuze vaste energiecontracten
Terug van weggeweest: een vast energiecontract, maar wel met nieuwe voorwaarden

Femke 6 juni 2023

Sinds 1 juni bieden energiebedrijven weer meerjarige, vaste energiecontracten aan. Dit is een welkome verandering na een lange periode met alleen kortlopende contracten. Hoe komt dat zo ineens en waar moet je op letten als je een nieuw vast energiecontract wilt afsluiten?

flextarief stroom
Een uurtarief voor stroom, wordt dat de toekomst?

Eric Update: 21 februari 2023

Je ziet steeds vaker aanbiedingen voor stroom tegen een flextarief. Volgens kenners van de energiemarkt wordt dit het tarief van de toekomst. Maar wat houdt een flextarief of uurtarief voor stroom nu eigenlijk precies in? Wat is het verschil met een variabel tarief?

zonnepanelen met subsidie
Investeren in zonnepanelen zonder die op je eigen dak te hebben

Eric 17 juni 2022

Ons land is nu koploper in Europa wat betreft het aantal zonnepanelen per hoofd van de bevolking. De hogere energieprijzen maken zonnepanelen nog interessanter. Maar wat doe je als jouw dak niet geschikt is voor zonnepanelen? Ook in dat geval kun je investeren in zonnepanelen!