DSW maakt zorgpremie bekend

Zorgverzekeraar DSW wederom als eerste met de nieuwe zorgpremie

Eric 22 september 2020
Leestijd 2 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Zoals gebruikelijk is zorgverzekeraar DSW ook dit jaar weer de eerste die de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend heeft gemaakt. De premie in 2021 zal bij deze verzekeraar stijgen met € 6,50 per maand, de basisverzekering gaat daarmee € 124,50 per maand kosten. Dit is iets meer dan de stijging die het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op Prinsjesdag voorspelde.

De DSW premie wordt gezien als indicatie

Ieder jaar is de kleine zorgverzekeraar DSW de eerste die de nieuwe premie voor de zorgverzekering bekend maakt. Dit doet men onder meer voor de publiciteit die dat oplevert. De zorgpremie van deze verzekeraar wordt gezien als indicatie voor wat andere verzekeraars gaan doen en daardoor levert de bekendmaking veel aandacht in de media op.

Meestal blijkt de stijging of daling die DSW bekendmaakt een aardig gemiddelde, dus een goede graadmeter. Vorige jaar was de stijging bij de verzekeraar echter hoger dan gemiddeld, bij de meeste andere zorgverzekeraars bleek deze lager uit te pakken. Voor 2021 is het dan ook nog even afwachten of we deze stijging ook bij de andere verzekeraars zullen zien. Wel is alvast met redelijke zekerheid te zeggen dat de premies overal omhoog zullen gaan.

Stijging door hogere zorgkosten

De oorzaak van de stijging is maar voor een heel klein deel de wijten aan de COVID-19 uitbraak. Weliswaar zijn hier veel zorgkosten aan besteed, maar door corona is de reguliere zorg juist langere tijd aanzienlijk minder geweest.

Het verhogen van de zorgpremie wordt dan ook voornamelijk veroorzaakt door stijgende personeelskosten in de zorg en een toenemend gebruik van duurdere geneesmiddelen.

Ook noemt DSW de slinkende reserves als gedeeltelijk oorzaak van de stijging. In 2020 heeft men de stijging met 2 euro weten te beperken door de eigen reserves aan te spreken. In 2021 is hier echter geen ruimte meer voor.

Volgens DSW moet men hierbij ook rekening houden met een mogelijke tweede coronagolf. Als er hierdoor weer pieken ontstaan in de zorgvraag terwijl de reguliere zorg dan wel ook op peil moet blijven kunnen de zorgkosten wel flink oplopen. Hierdoor zou het niet verantwoord zijn de reserves verder af te bouwen.

Wettelijk mogen de reserves van zorgverzekeraars niet onder een bepaalde grens komen.

In onderstaande video geeft DSW directeur Aad de Groot een toelichting op de zorgpremie voor 2021.

Eigen risico blijft in 2021 gelijk

Het wettelijk eigen risico bij zorgpolissen blijft in 2021 gelijk, namelijk 385 euro. Ondanks dat dit een wettelijke norm is, is dit bij DSW toch 10 euro lager, namelijk 375 euro. Dit kan de verzekeraar doen omdat de wet toelaat een lager eigen risico te hanteren als de verzekerde alleen naar een door de verzekeraar aangewezen zorgverlener gaat. DSW maakt van daarom gebruik van deze uitzonderingsregel.

Uiterlijk 12 november de overige zorgpremies bekend

Uiterlijk op 12 november moeten alle zorgverzekeraars de premie voor 2021 bekend hebben gemaakt. Direct hierna kan worden vergeleken en desgewenst worden overgestapt naar een andere, wellicht goedkopere zorgverzekering.

Als eerste de zorgpremies ontvangen?

Wil jij als eerste de zorgpremies van alle andere verzekeraars ontvangen? Laat dan hier je e-mailadres achter en je ontvangt gratis onze zorgupdates!

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Tags

  • DSW

Gerelateerde artikelen

naturapolis en gecontracteerde zorg
Wat moet je zelf betalen bij niet- gecontracteerde zorg naturapolis?

Bregje 27 november 2020

Heb je een naturapolis en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je vaak maar een deel van de kosten vergoed. Voor veel verzekerden met een naturapolis of budgetpolis komt dit als een onaangename verrassing.

korting zorgverzekering ongelijk
Kassa TV: veel verschillen in korting op de zorgverzekering

Bregje 16 december 2020

Het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA besteedde zaterdag 12 december aandacht aan de collectiviteitskortingen die zorgverzekeraars geven. Vooral de korting op aanvullende verzekeringen blijkt nogal te verschillen. Als je bij een groot bedrijf werkt krijg je meestal veel meer korting dan wanneer je bijvoorbeeld in de zorg werkt.

overstappen zorgverzekering nadelen voordelen
Wat zijn de voor- en nadelen van overstappen naar een andere zorgverzekering?

Bregje 2 december 2021

We naderen het einde van het jaar, de tijd dat we weer een nieuwe zorgverzekering kunnen kiezen is aangebroken. Denk jij erover om over te stappen? Voordat je overstapt is het belangrijk om ze eerst goed te vergelijken. Aan overstappen kunnen namelijk zowel voor- als nadelen zitten.

zorgpremie 2023 stijgt
De zorgpremie voor 2023 wordt duurder: bij DSW bijna 10 euro per maand

Bregje 17 oktober 2022

Van half november tot en met de laatste dag van het jaar mogen we weer een keuze maken voor de zorgverzekering van volgend jaar. Onlangs werden al een paar zorgpremies bekend gemaakt en die laten een flinke stijging van de premie zien.