andere zorgverzekering gekozen

Ruim een miljoen mensen kozen een andere zorgverzekering voor dit jaar

Eric 31 januari 2022
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Ieder jaar vanaf half november tot klokslag 12 uur op oudejaarsavond kun je een zorgverzekering kiezen voor het aankomende jaar. De redenen om over te stappen van zorgverzekering zijn divers, bijvoorbeeld om een lagere premie, een andere zorgbehoefte of ontevreden met de huidige zorgverzekeraar. Ieder jaar maakt Zorgverzekeraars Nederland bekend hoeveel mensen gebruik maakten van de mogelijkheid om over te stappen.

Aantal overstappers vrijwel hetzelfde als voorgaande jaren

Hoewel de definitieve cijfers en uitgebreide analyse pas in april beschikbaar zijn, kan nu al een redelijk nauwkeurige prognose worden gemaakt. Uit de voorlopige cijfers van onderzoeksbureau Vektis, die de data in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland verzamelt en analyseert, blijkt dat ongeveer 1,1 miljoen mensen van verzekeraar zijn gewisseld. Dit is ongeveer 6,5 procent van alle zorgverzekerden.

Het percentage overstappers ligt al jaren tussen de 6 en 7 procent. Met deze voorlopige 6,5 procent kan dus worden opgemerkt dat ook dit jaar het aantal overstappers vrij stabiel is gebleven.

Omdat feitelijk nog tot 31 januari een andere verzekering kan worden gekozen, mits je vóór 1 januari de oude verzekering hebt opgezegd, kunnen de uiteindelijke cijfers nog iets afwijken. Ook zijn wellicht nog niet alle overstappers verwerkt door de zorgverzekeraars.

Verzekerden die binnen dezelfde zorgverzekeraar zijn overgestapt naar een ander polis, bijvoorbeeld van een uitgebreide polis naar een budgetpolis, zijn in de cijfers niet meegeteld. Het gaat echt om de keuze voor een andere zorgverzekeraar.

Corona heeft weinig of geen invloed op de overstapcijfers

Net als vorige jaar lijkt met het vrijwel gelijk blijven van de overstapcijfers dat de covid-crisis weinig of geen aanleiding geeft om meer of juist minder over te stappen. Vorige jaar werd er rekening mee gehouden dat mensen wellicht meer bewust naar de zorgverzekering zouden kijken en daarom ook meer zouden overstappen. Ondanks dat er toen volgens de diverse vergelijkingssites wel opvallend vaker werd vergeleken, resulteerde dat uiteindelijk toch niet in meer switchers.

Corona lijkt nauwelijks van invloed op het aantal overstappers

Het aantal mensen dat overstapt ligt al jaren tussen de 6 en 7 procent.

Vergelijken en overstappen via KiesZeker

Wel hebben we bij KiesZeker evenals vorige jaar ook dit jaar weer een sterke toename gezien van het aantal vergelijkingen én overstappers. Dat dit afwijkt van de algemene cijfers komt doordat ons marktaandeel in de competitieve markt van vergelijkingssites het afgelopen jaar wederom flink is gegroeid. Ook hadden we dit jaar een nieuwe exclusieve zorgvergelijker en werkten we samen met vrijwel alle zorgverzekeraars.

Een zorgverzekering kiezen buiten het overstapseizoen

De periode dat je kunt switchen van zorgverzekering loopt zoals gezegd van half november tot en met 31 december of tot en met 31 januari als je je oude verzekering vóór het nieuwe jaar hebt opgezegd. Er zijn echter een paar uitzonderingen waarbij je ook gedurende de rest van het jaar kunt overstappen. Deze uitzonderingen zijn:

  • Nieuwkomers in Nederland (migranten).
  • Afzwaaiende militairen.
  • Als je 18 jaar bent geworden.
  • Bij een scheiding als je een gezamenlijke polis hebt.
  • Als je in het buitenland werkt en wisselt naar een baan in Nederland.
  • Als je van baan wisselt en je wilt je aansluiten bij een zorgcollectief.

Voor deze uitzonderingen blijft onze zorgvergelijker het hele jaar beschikbaar!

Zorgpolissen voor dit jaar vergelijkenVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

zorgverzekerd buitenland
Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?

Bregje 8 juli 2020

We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. We zetten daarom op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.

minder mensen overgestapt van zorgverzekeraar
Minder mensen stapten over van zorgverzekering

Eric 10 januari 2020

Voor de zorgverzekering van 2020 zijn in de laatste maanden van afgelopen jaar minder mensen dan verwacht overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dit komt waarschijnlijk doordat premies minder zijn gestegen of zelfs goedkoper werden.

collectiviteitskorting zorgpolis stopt
Collectiviteitskorting zorgverzekering verdwijnt in 2023

Bregje 13 juni 2022

De collectiviteitskorting op zorgverzekeringen gaat verdwijnen. Dit kwam niet onverwacht, want eerder ging de maximaal toegestane collectiviteitskorting al van 10% naar 5%. Wat zijn de gevolgen van het afschaffen van de collectiviteitskorting op de zorgverzekering?

besparen met een budgetpolis
Verzekerden veelal positief over budgetpolis

Bregje 12 november 2020

De premie voor zorgverzekeringen gaat in 2021 weer omhoog. Om kosten te besparen kun je kiezen voor een budgetpolis. De afgelopen jaren koos gemiddeld 13% van de verzekerden hiervoor. De afgelopen jaren koos gemiddeld 13% van de verzekerden hiervoor. Maar wat houdt een budgetpolis nu precies in?