andere zorgverzekering gekozen

Ruim een miljoen mensen kozen een andere zorgverzekering voor dit jaar

Eric 31 januari 2022
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Ieder jaar vanaf half november tot klokslag 12 uur op oudejaarsavond kun je een zorgverzekering kiezen voor het aankomende jaar. De redenen om over te stappen van zorgverzekering zijn divers, bijvoorbeeld om een lagere premie, een andere zorgbehoefte of ontevreden met de huidige zorgverzekeraar. Ieder jaar maakt Zorgverzekeraars Nederland bekend hoeveel mensen gebruik maakten van de mogelijkheid om over te stappen.

Aantal overstappers vrijwel hetzelfde als voorgaande jaren

Hoewel de definitieve cijfers en uitgebreide analyse pas in april beschikbaar zijn, kan nu al een redelijk nauwkeurige prognose worden gemaakt. Uit de voorlopige cijfers van onderzoeksbureau Vektis, die de data in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland verzamelt en analyseert, blijkt dat ongeveer 1,1 miljoen mensen van verzekeraar zijn gewisseld. Dit is ongeveer 6,5 procent van alle zorgverzekerden.

Het percentage overstappers ligt al jaren tussen de 6 en 7 procent. Met deze voorlopige 6,5 procent kan dus worden opgemerkt dat ook dit jaar het aantal overstappers vrij stabiel is gebleven.

Omdat feitelijk nog tot 31 januari een andere verzekering kan worden gekozen, mits je vóór 1 januari de oude verzekering hebt opgezegd, kunnen de uiteindelijke cijfers nog iets afwijken. Ook zijn wellicht nog niet alle overstappers verwerkt door de zorgverzekeraars.

Verzekerden die binnen dezelfde zorgverzekeraar zijn overgestapt naar een ander polis, bijvoorbeeld van een uitgebreide polis naar een budgetpolis, zijn in de cijfers niet meegeteld. Het gaat echt om de keuze voor een andere zorgverzekeraar.

Corona heeft weinig of geen invloed op de overstapcijfers

Net als vorige jaar lijkt met het vrijwel gelijk blijven van de overstapcijfers dat de covid-crisis weinig of geen aanleiding geeft om meer of juist minder over te stappen. Vorige jaar werd er rekening mee gehouden dat mensen wellicht meer bewust naar de zorgverzekering zouden kijken en daarom ook meer zouden overstappen. Ondanks dat er toen volgens de diverse vergelijkingssites wel opvallend vaker werd vergeleken, resulteerde dat uiteindelijk toch niet in meer switchers.

Corona lijkt nauwelijks van invloed op het aantal overstappers

Het aantal mensen dat overstapt ligt al jaren tussen de 6 en 7 procent.

Vergelijken en overstappen via KiesZeker

Wel hebben we bij KiesZeker evenals vorige jaar ook dit jaar weer een sterke toename gezien van het aantal vergelijkingen én overstappers. Dat dit afwijkt van de algemene cijfers komt doordat ons marktaandeel in de competitieve markt van vergelijkingssites het afgelopen jaar wederom flink is gegroeid. Ook hadden we dit jaar een nieuwe exclusieve zorgvergelijker en werkten we samen met vrijwel alle zorgverzekeraars.

Een zorgverzekering kiezen buiten het overstapseizoen

De periode dat je kunt switchen van zorgverzekering loopt zoals gezegd van half november tot en met 31 december of tot en met 31 januari als je je oude verzekering vóór het nieuwe jaar hebt opgezegd. Er zijn echter een paar uitzonderingen waarbij je ook gedurende de rest van het jaar kunt overstappen. Deze uitzonderingen zijn:

  • Nieuwkomers in Nederland (migranten).
  • Afzwaaiende militairen.
  • Als je 18 jaar bent geworden.
  • Bij een scheiding als je een gezamenlijke polis hebt.
  • Als je in het buitenland werkt en wisselt naar een baan in Nederland.
  • Als je van baan wisselt en je wilt je aansluiten bij een zorgcollectief.

Voor deze uitzonderingen blijft onze zorgvergelijker het hele jaar beschikbaar!

Zorgpolissen voor dit jaar vergelijkenVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Bronvermelding

Gerelateerde artikelen

zorgverzekering fors duurder dan ziekenfonds
Van ziekenfonds naar zorgverzekering goedkoper of niet?

Eric 4 november 2019

Sinds 2006 is het huidige zorgstelsel in Nederland van kracht. Vanaf 1 januari van dat jaar zijn alle ingezetenen van Nederland verplicht zich verzekeren bij een zorgverzekeraar. Inmiddels is de zorgpremie, die we over een heel jaar betalen, bijna 50 procent gestegen.

overstappen zorgverzekering nadelen voordelen
Wat zijn de voor- en nadelen van overstappen naar een andere zorgverzekering?

Bregje 2 december 2021

We naderen het einde van het jaar, de tijd dat we weer een nieuwe zorgverzekering kunnen kiezen is aangebroken. Denk jij erover om over te stappen? Voordat je overstapt is het belangrijk om ze eerst goed te vergelijken. Aan overstappen kunnen namelijk zowel voor- als nadelen zitten.

naturapolis en gecontracteerde zorg
Wat moet je zelf betalen bij niet- gecontracteerde zorg naturapolis?

Bregje 27 november 2020

Heb je een naturapolis en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je vaak maar een deel van de kosten vergoed. Voor veel verzekerden met een naturapolis of budgetpolis komt dit als een onaangename verrassing.

premie zorgverzekering
Zorgverzekeraar DSW maakt de zorgpremie voor 2020 bekend

Eric Update: 23 september 2020

Traditiegetrouw heeft zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend gemaakt. De premie voor de verplichte basisverzekering gaat volgend jaar 118 euro per maand kosten, dat is een stijging van 6 euro ten opzichte van dit jaar.