meer overstappen zorgpolis bij KiesZeker

Aantal overstappers zorgverzekering vrijwel gelijk, bij KiesZeker wel veel meer

Bregje 8 januari 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering

Het overstapseizoen voor zorgverzekeringen, vanaf half november tot en met 31 december, is weer achter de rug. Alhoewel je nog wel tot en met 31 januari een andere zorgverzekering kunt kiezen indien je vóór 1 januari je oude polis hebt opgezegd, maken we alvast de balans op. Zijn er door corona meer of juist minder mensen overgestapt? Of heeft het eigenlijk weinig verschil gemaakt?

Aantal overstappers vrijwel gelijk gebleven

Volgens Zorgverzekeraars Nederland, de organisatie die de belangen behartigt van de zorgverzekeraars, is het aantal mensen dat is overgestapt van zorgverzekeraar vrijwel gelijk gebleven.

Uit de voorlopige cijfers blijkt dat in november en december 6,2 procent van de verzekerden een andere verzekeraar heeft gekozen. Dit komt neer op een totaal van ongeveer 1,1 miljoen overstappers. Vorige jaar lag dit percentage op 6,5 procent. Hiermee blijkt de hoeveelheid overstappen al jaren vrij stabiel te zijn, het schommelt namelijk al sinds 2013 tussen de 6 en 7 procent.

Wel veel meer vergelijkingen dit jaar

Corona lijkt dus weinig invloed gehad te hebben op het aantal overstappers. Echter was het aantal mensen dat zich oriënteerde op de zorgpolis voor het nieuwe jaar wel aanzienlijk meer. Hier ziet de belangenorganisatie een stijging van ongeveer 25 procent. Dit zijn dus mensen die bewust de polis onder de loep hebben genomen door bijvoorbeeld een zorgvergelijker te raadplegen.

Deze stijging kan waarschijnlijk wel deels aan de covid-19 pandemie worden toegeschreven, mensen zijn hierdoor toch bewuster met zorg en gezondheid bezig.

Aantal overstappen via KiesZeker wel sterk gestegen

Ondanks dat dus het totale overstapgetal vrijwel gelijk is gebleven hebben we bij KiesZeker wel een grote stijging gezien ten opzichte van vorige jaar. Eric Hes van onze vergelijkingswebsite zegt hierover het volgende:

“Bij ons is het aantal overstappers met ruim 400 procent gegroeid. Maar dat is grotendeels toe te schrijven aan het feit dat onze zorgvergelijker sterk is verbeterd, ons aanbod groter is geworden en onze vergelijkingssite in zijn geheel sterk is gegroeid ten opzichte van vorige jaar. Het hele jaar door hebben we hier hard aan gewerkt en we zijn blij om te zien dat we hiermee veel meer mensen hebben kunnen helpen met het maken van een goede keuze.”

Bij ons is het aantal overstappers met ruim 400 procent gegroeid

Dit komt onder meer door een sterk verbeterde vergelijker en een groter aanbod.

Overstappen in januari en daarna

Zoals gezegd zijn de gepubliceerde cijfers nog niet definitief. Als je namelijk in het oude jaar je zorgverzekering hebt opgezegd, maar nog geen andere hebt gekozen, dan kun je dit nog tot uiterlijk 31 januari doen. Hiermee kan het aantal overstappers dus nog iets stijgen, maar dit zal geen groot verschil meer maken. Als je nog een keuze moet maken, dan kun je nog steeds een zorgverzekering kiezen via onze vergelijker hieronder.

Overigens blijft onze vergelijker blijft het hele jaar door beschikbaar. Voor bepaalde groepen is het namelijk mogelijk om gedurende het jaar, ook na 31 januari, een zorgpolis af te sluiten. Dit betreft:

  • Mensen die 18 jaar worden
  • Mensen die nieuw in Nederland komen wonen
  • Uittredende militairen
  • Als je van baan wisselt en je wilt je aansluiten bij een zorgcollectief van je nieuwe werkgever.
  • Als je gaat werken voor een Nederlandse werkgever en je oude baan was in het buitenland.
  • Als je gaat scheiden en een gezamenlijke polis hebt.

Vergelijk en kies een zorgverzekeringVergelijken

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

zorgverzekering vrijwillig eigen risico
Wel of niet kiezen voor hoger vrijwillig eigen risico zorgverzekering?

Bregje 25 november 2020

Met het verhogen van het eigen risico van je zorgverzekering kun je geld besparen. Je krijgt dan namelijk korting op je premie. Maar hoe werkt het nu precies als je het eigen risico van je zorgverzekering wilt verhogen en is het verstandig?

goedkopere zorgverzekeringen 2020
Goedkopere zorgverzekering 2020 kan duurder uitvallen

Eric 15 november 2019

Deze week werden alle zorgpremies voor 2020 bekend. Zorgverzekeraars zijn verplicht om deze tarieven voor de zorgverzekering van het volgende jaar uiterlijk op 12 november bekend te maken.

zorgpremie stijgt bij DSW
Zorgverzekeraar DSW wederom als eerste met de nieuwe zorgpremie

Eric 22 september 2020

Zoals gebruikelijk is zorgverzekeraar DSW ook dit jaar weer de eerste die de zorgpremie voor het aankomende jaar bekend heeft gemaakt. De premie in 2021 zal bij deze verzekeraar stijgen met € 6,50 per maand, de basisverzekering gaat daarmee € 124,50 per maand kosten.

korting zorgverzekering ongelijk
Kassa TV: veel verschillen in korting op de zorgverzekering

Bregje 16 december 2020

Het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA besteedde zaterdag 12 december aandacht aan de collectiviteitskortingen die zorgverzekeraars geven. Vooral de korting op aanvullende verzekeringen blijkt nogal te verschillen. Als je bij een groot bedrijf werkt krijg je meestal veel meer korting dan wanneer je bijvoorbeeld in de zorg werkt.