gecontracteerde zorg bij naturapolis

Wat moet je zelf betalen bij niet- gecontracteerde zorg naturapolis?

Bregje 27 november 2020
Leestijd 4 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Heb je een naturapolis en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je vaak maar een deel van de kosten vergoed. Het kan dus gebeuren dat je moet bijbetalen. Voor veel verzekerden met een naturapolis komt dit als een onaangename verrassing. Hetzelfde doet zich voor bij de budgetpolis, dat is namelijk ook een naturapolis.

Veel onduidelijkheid over bijbetalen bij een naturapolis

De meeste verzekerden met een natura- of budgetpolis zijn daar tevreden over. Toch komt het vaak voor dat ze voor een onaangename verrassing komen te staan: als blijkt dat ze moeten bijbetalen. Meestal gaat het dan om zorg die ze kregen van een zorgaanbieder waarmee hun verzekeraar geen contract heeft.

Een beperkte keuze en bijbetalen bij niet-gecontracteerde zorg zijn belangrijke kenmerken van een naturapolis. Je verwacht dat iemand die kiest voor een naturapolis hiervan op de hoogte is. Toch zijn er veel verzekerden met een naturapolis die niet weten dat ze moeten bijbetalen bij niet-gecontracteerde zorg. Ook verzekerden die hiervan wel op de hoogte zijn, worden soms verrast: namelijk over de hoogte van het bedrag dat ze moeten bijbetalen.

Wie is verantwoordelijk?

Uit onderzoek blijkt dat het verzekerden ontbreekt aan duidelijke informatie vooraf, maar dat het ze ook achteraf moeite kost erachter te komen hoe het precies zit.

Waar ligt de verantwoordelijkheid? Aan de ene kant moet je bij het afsluiten van een natura- of budgetpolis vooraf goed weten waar je aan begint. Aan de andere kant moeten verzekeraars hun klanten zowel van tevoren als achteraf volledige en duidelijke informatie verschaffen.

Veel verzekerden weten niet wat ze moeten bijbetalen

Uit onderzoek blijkt dat het ontbreekt aan duidelijke informatie vooraf, maar ook achteraf.

Hoe het werkt: met een naturapolis gebruikmaken van niet-gecontracteerde zorg

Hoe zit de naturapolis nu precies in elkaar? Bij de natura- en budgetpolis is het zo dat voor het merendeel van de zorg uit de basisverzekering - en ook voor een deel van de zorg uit de aanvullende verzekering - de verzekeraar contracten afsluit met zorgverleners. Je bent niet verplicht om gebruik te maken van een gecontracteerde zorgverlener. Maar ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan loop je wel het risico op een lagere vergoeding. Ook moet je het verschil dan zelf bijbetalen.

Prijsafspraken met gecontracteerde zorgverleners

Verzekeraars maken prijsafspraken met hun gecontracteerde zorgverleners. De gecontracteerde zorgverleners mogen dus niet meer declareren dan wat afgesproken is. Heb je een naturapolis en kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan ligt dat anders. Dan vergoeden verzekeraars een van tevoren afgesproken percentage van het gemiddeld gecontracteerd tarief. Dat is het gemiddelde van wat alle gecontracteerde zorgverleners voor de betreffende behandeling in rekening brengen. Het gemiddeld gecontracteerd tarief kan per behandeling en verzekeraar sterk verschillen.

De hoogte van de gemiddeld gecontracteerde tarieven en het bijbehorende percentage moeten altijd in de polisvoorwaarden terug te vinden zijn. Meestal is dit percentage tussen de 60 en 85 procent.

gecontracteerde zorgverleners

Voor niet-gecontracteerde zorgverleners krijg je vaak niet alles vergoed.

Hoe voorkom je verrassingen?

Wat moet je nu doen als je een natura- of budgetpolis hebt en je niet zeker weet of de zorgverlener waar je naartoe wilt gecontracteerd is? En als je niet weet hoeveel je hiervoor moet bijbetalen? Met de volgende stappen voorkom je verrassingen:

  1. Zoek uit of deze zorgverlener gecontracteerd is. Vind je het lastig dit zelf uit te zoeken, vraag het dan na bij je verzekeraar.
  2. Is de zorgverlener waar je naartoe wilt niet gecontracteerd? Vraag dan bij deze zorgverlener een offerte op. Zo weet je van tevoren wat je kunt verwachten.
  3. Check in je polisvoorwaarden wat het gemiddelde gecontracteerd tarief is voor de zorg waar het om gaat. Ook hier geldt: kom je er zelf niet uit? Vraag het dan even na bij je zorgverzekeraar.
  4. Met het bedrag van de offerte en het percentage van het gemiddeld gecontracteerd tarief kun je een goede inschatting maken van wat je eventueel moet bijbetalen.
  5. Vind je het te duur? Probeer dan alsnog een alternatief te vinden: een zorgverlener die wel een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Check het in onze zorgvergelijker

Met een naturapolis loont het vaker om iets meer uitzoekwerk te doen dan bij een restitutiepolis. Ook moet je soms bijbetalen bij niet-gecontracteerde zorg. Toch zijn natura- en budgetpolissen erg populair, want ze zijn aanzienlijk goedkoper dan een polis met vrije zorgkeuze. Wil je weten hoeveel het scheelt? Check het in onze zorgvergelijker!

Vergelijk de zorgverzekeringenVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

overstappen zorgverzekering nadelen voordelen
Wat zijn de voor- en nadelen van overstappen naar een andere zorgverzekering?

Bregje 2 december 2021

We naderen het einde van het jaar, de tijd dat we weer een nieuwe zorgverzekering kunnen kiezen is aangebroken. Denk jij erover om over te stappen? Voordat je overstapt is het belangrijk om ze eerst goed te vergelijken. Aan overstappen kunnen namelijk zowel voor- als nadelen zitten.

zorgpolis 2023 overstappen
Wat is wijsheid: een andere zorgverzekering voor 2023 kiezen of niet?

Bregje 4 december 2022

De periode waarin je kan overstappen van zorgverzekering is alweer in volle gang. Met de flink gestegen premies en het vervallen van de collectieve korting op de basisverzekering zullen dit jaar misschien wel meer mensen dan andere jaren overwegen om over te stappen. Er valt immers veel te besparen!

cijfers overstappen zorgpolis
Aantal overstappers zorgpolis gelijk, wel opvallende verschillen in onderliggende cijfers

Bregje 6 april 2021

Voor de zorgverzekering van dit jaar heeft 7 procent van alle verzekerden gekozen voor een andere zorgverzekeraar. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Nivel, een onafhankelijk onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg. Dit is vrijwel gelijk aan voorgaande jaren.

gelijk aantal overstappers zorgverzekeraar
Aantal overstappers zorgverzekering vrijwel gelijk, bij KiesZeker wel veel meer

Bregje 8 januari 2021

Het overstapseizoen voor zorgverzekeringen, vanaf half november tot en met 31 december, is weer achter de rug. Het aantal mensen dat is overgestapt van zorgverzekeraar vrijwel gelijk gebleven. Maar bij KiesZeker zien we wel een sterke groei.