internet duur in Nederland

Internet duur in Nederland, vergeleken met andere Europese landen

Femke 13 juli 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Internet & TV,

Uit onderzoek van de Belgische instantie Test Aankoop (vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond) blijkt dat we in Nederland veel meer betalen voor internet vergeleken met veel andere West-Europese landen. Hoe komt het dat internet zo duur is in Nederland? En hoe zorg je voor voordelig internet?

Internet duur in Nederland, duurder dan in veel andere landen

Het onderzoek van Test Aankoop vergeleek de prijzen van internetabonnementen in acht landen. België bleek het duurst, Nederland kwam als tweede uit de test, en in alle andere landen was een internetabonnement – soms veel - goedkoper.

De gemiddelde abonnementsprijs kwam in België uit op 48 euro per maand, in Nederland op 41 euro. In bijvoorbeeld Spanje, Portugal en Frankrijk zat de gemiddelde prijs voor een internetabonnement rond de 27 euro. Het gaat hierbij om de prijzen van internet-only abonnementen met een snelheid van minimaal 100 Mbps en een looptijd van twee jaar.

Ziggo auto

Ziggo domineert samen met KPN de markt voor internetabonnementen.

Ook 3-in-1 pakketten zijn gemiddeld veel duurder in Nederland

Niet alleen voor internetabonnementen ben je duurder dan gemiddeld uit in Nederland. Ook de 3-in-1 pakketten – internet, tv en telefonie ineen – zijn in Nederland duurder dan in de meeste andere Europese landen. Voor een 3-in-1 pakket ben je in Nederland gemiddeld 78 euro kwijt. In Frankrijk nog niet eens de helft: Fransen betalen gemiddeld voor een 3-in-1 pakket rond de 30 euro.

Waarom is een aansluiting op internet duur in Nederland?

Gevraagd naar de reden waarom internet zo duur is in Nederland, vergeleken met andere Europese landen geven aanbieders meestal aan dat dit komt door de hoge kosten. Er wordt in ons land veel geïnvesteerd in de infrastructuur. Tegenover de hogere prijs staat een zeer betrouwbaar en snel netwerk, met bereik in vrijwel het hele land. De afgelopen jaren is er ook veel geïnvesteerd in glasvezel, en daar gaat men in de komende jaren nog mee door.

Tegenover de hogere prijs staat een betrouwbaar en snel netwerk

In Nederland wordt veel geïnvesteerd in digitale infrastructuur, één van de redenen voor een hogere prijs.

Duopolie KPN en Ziggo speelt een rol

Een andere oorzaak is waarschijnlijk dat KPN en Ziggo de enige providers zijn met een zo goed als landelijk breedband netwerk. Dit bevordert de concurrentie - en daarmee de prijs - niet. Er zijn wel andere spelers zoals Delta, T-Mobile en een aantal kleinere kabelnetwerken, maar dit zijn vergeleken met KPN en Ziggo kleine spelers.

Het einde van de hoge prijzen is voorlopig niet in zicht, want elk jaar verhogen vrijwel alle aanbieders de prijzen. Overigens gaat dit wel gepaard met steeds hogere snelheden.

Heb jij een dure internetaansluiting of 3-in-1 pakket? Daar is iets aan te doen: door over te stappen naar een andere aanbieder krijg je vaak de eerste maanden korting of je krijgt een cashback.

Daar komt nog bij dat de gemiddelde prijs in Nederland dan wel hoog ligt, maar de tarieven behoorlijk verschillen per provider. Het verschil tussen het goedkoopste en duurste abonnement kan wel 30 à 40 procent zijn. Kijk eens in onze vergelijker of je ergens anders niet veel goedkoper uit bent voor een vergelijkbare snelheid.

Vind een voordeliger internetabonnementVergelijken

Waar moet je op letten bij het kiezen van een internetprovider?

Internet duur in Nederland? Overstappen loont vaak. Als je overstapt wil je natuurlijk wel de beste keuze maken. Let als je wil overstappen op de volgende punten:

  • Hoe wil je internet ontvangen? Wil je internet via de kabel, glasvezel of nog een andere manier? Het is goed om dit van tevoren even uit te zoeken want niet elke manier van internet ontvangen is beschikbaar voor elk huishouden.
  • Welke provider? Zie je een mooie aanbieding, dan moet je natuurlijk wel zeker zijn dat de betreffende provider beschikbaar is op jouw locatie. Controleer dit eenvoudig met een online postcodecheck.
  • Wat voor pakket wil je? Een 3-in-1 pakket is vaak goedkoper, maar niet altijd. Bedenk van tevoren of je alleen internet wil, of ook tv en bellen. Andere combinaties zijn vaak ook mogelijk: internet en bellen of internet en tv.
  • Welke snelheid heb je nodig? Hou je van gamen of Netflix bingen? Dan heb je een snellere verbinding nodig – minimaal 50 Mb/s - dan wanneer je internet vrijwel alleen gebruikt om te e-mailen en websites te bezoeken.
  • Welke opzegtermijn kies je? Vaak krijg je korting bij een opzegtermijn van een jaar. Met een opzegtermijn van een maand ben je flexibeler, maar een opzegtermijn van een jaar kan dus voordeliger zijn.
  • Kies je voor extraatjes? Veel providers bieden gratis extra’s aan, zoals een spamfilter of een antivirusprogramma. Kijk welke extra’s providers bieden die voor jou handig zijn.

De voordeligste internetabonnementen op dit moment

Youfone aanbieding
Alles in 1 100 Mb/s

100 MB internet
46 TV zenders (29 HD)

€ 52,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 20,50
p/mnd

Budget aanbieding
Alles in 1 100 Mb/s

100 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

€ 51,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 19,50
p/mnd

Odido aanbieding
Alles in 1 50 Mb/s

50 MB internet
67 TV zenders (58 HD)

€ 50,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 32,50
p/mnd

Caiway aanbieding
Glasvezel Internet en TV Giga Snel + Bellen

1000 MB internet
70 TV zenders (43 HD)

€ 87,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 12 maanden € 47,50
p/mnd

Youfone aanbieding
Internet & TV 100 Mb/s

100 MB internet
46 TV zenders (29 HD)

€ 50,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

Budget aanbieding
Standaard Internet en TV 100 Mb/s

100 MB internet
79 TV zenders (58 HD)

€ 50,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

Odido aanbieding
Internet 50 Mb/s & TV

50 MB internet
67 TV zenders (58 HD)

€ 47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 30,00
p/mnd

Ziggo aanbieding
Internet Start XXL & TV

400 MB internet
80 TV zenders (69 HD)

€ 65,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 32,75
p/mnd

Youfone aanbieding
Internet en bellen 100 Mbps

100 MB internet

€ 37,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 20,50
p/mnd

Budget aanbieding
Standaard Internet en Bellen 100 Mb/s

100 MB internet

€ 36,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 19,50
p/mnd

KPN aanbieding
Internet 100 Mb/s & Bellen

100 MB internet

€ 44,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 23,25
p/mnd

Odido aanbieding
Glasvezel 1000 Mb/s & Bellen

1000 MB internet

€ 47,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 8 maanden € 32,50
p/mnd

Budget aanbieding
Standaard Internet 100 Mb/s

100 MB internet

€ 35,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 18,50
p/mnd

Youfone aanbieding
Glasvezel Internet 100 Mb/s

100 MB internet

€ 42,00 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 19,00
p/mnd

Odido aanbieding
Internet 50 Mb/s

50 MB internet

€ 32,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 30,00
p/mnd

KPN aanbieding
Glasvezel Internet 1000 Mb/s

1000 MB internet

€ 52,50 p/mnd

Extra voordeel:

eerste 6 maanden € 26,25
p/mnd

Over de auteur

Femke
Femke Vermeer

Na jarenlang te hebben gewerkt in de energie- en telecombranche is Femke absoluut een expert te noemen. Met veel passie blogt zij hier dan ook over.

Bronvermelding

Tags

  • KPN
  • Ziggo
  • Delta
  • T-Mobile

Gerelateerde artikelen

DELTA Fiber legt meer glasvezel aan
DELTA Fiber wil in 2025 een kwart van Nederland glasvezel kunnen aanbieden

Eric 2 augustus 2021

DELTA Fiber heeft namelijk aangekondigd fors te gaan investeren in glasvezel en wil in 2025 een kwart van Nederland een aansluiting op het eigen glasvezelnetwerk kunnen aanbieden. Naast de buitengebieden wil men zich nu ook gaan richten op dorpskernen en kleinere steden.

einde Ziggo analoge TV
Ziggo hervat uitschakeling analoge TV, analoge radio blijft wellicht langer

Frank 4 juli 2020

Ziggo was er al enige tijd mee bezig, het per regio afschalen van de analoge televisiezenders. In de regio’s die de afgelopen maanden stonden gepland voor uitschakeling is dit echter korte tijd uitgesteld. Alleen in Noord-Holland en Limburg waren nog gebieden waar klanten analoog konden kijken. Voor deze gebieden geldt nu dat daar in de maand juli toch echt een einde aan zal komen. Analoge kabelradio blijft wel nog even.

gigabit internet
Delta levert gigabit internet over de kabel

Eric 30 november 2018

Delta, de internetprovider uit Zeeland levert vanaf 1 december een supersnelle gigabit internetaansluiting via het kabelnetwerk in Zeeland, ook wel bekend als Zeelandnet.

streamen naar tv
6 opties om te streamen naar TV

Frank Update: 22 juli 2022

Hoe leuk zou het zijn om de films in plaats van op je smartphone of tablet te kunnen bekijken op de grote flat screen TV in de huiskamer? Maar hoe doe je zoiets nu precies en wat zijn de mogelijkheden? Wat kost het? Per apparaat zijn de functies verschillend. We hebben speciaal voor jou wel zes manieren gevonden om video of audio te streamen naar je TV.