zorgpremie 2021 stijgt door corona

De zorgpremie gaat in 2021 zeker omhoog, maar hoeveel?

Bregje 26 augustus 2020
Leestijd 2 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Elk jaar rond deze tijd duiken dezelfde vragen op: gaat de zorgpremie per 1 januari stijgen? En zo ja, met hoeveel? Het antwoord op deze vragen wordt dit jaar sterk beïnvloed door een fenomeen waar we nooit eerder mee te maken hebben gehad: het coronavirus.

Dat de premie gaat stijgen is bijna zeker, voorspellen in zorg gespecialiseerde economen. Maar hoeveel precies, en hoe zeker zijn deze voorspellingen? En wat is nu precies de invloed van het coronavirus? In dit artikel zetten we het voor je op een rijtje.

Voorspelling economen: zorgpremie stijgt met 150 euro

Zorgeconomen voorspellen een stijging van de jaarlijkse zorgpremie met ongeveer 150 euro. De twee belangrijkste oorzaken voor deze stijging zijn volgens hen:

  1. Door de uitbraak van het coronavirus zijn dit jaar de zorgkosten van vooral ziekenhuizen sterk gestegen.
  2. De overheid heeft veel geld nodig om zorgaanbieders te compenseren voor hun omzetverlies, denk bijvoorbeeld aan tandartsen en fysiotherapeuten.
tandarts-met-mondmasker

Onder meer tandartsen moeten door corona gecompenseerd worden.

Niet iedereen gelooft deze voorspelling

Recht tegenover de mening van de zorgeconomen staat de mening van twee andere invloedrijke partijen in de zorgsector: DSW Zorgverzekeraar en het ministerie van Volksgezondheid.

DSW Zorgverzekeraar is de maatschappij die elk jaar als eerste met de nieuwe premie komt. Zij vinden de voorspelling dat de zorgpremie met ongeveer 150 euro gaat stijgen onzin. Volgens DSW zal de premie wel stijgen, maar met maar enkele euro’s per maand. Zij stellen dat corona nauwelijks invloed heeft op de zorgkosten, omdat je de kosten voor de behandeling van coronapatiënten kunt wegstrepen tegen de kosten van zorghandelingen die door de coronacrisis niet doorgingen.

Het tweede tegengeluid komt van het ministerie van Volksgezondheid. De voorganger van minister Hugo de Jonge, tijdelijk minister van Rijn, zei in juni al dat hij verwacht dat de zorgpremie zal stijgen, maar met veel minder dan de 150 euro die de zorgeconomen voorspellen.

Wat wordt nu echt de zorgpremie in 2021?

Zowel DSW als de minister van Volksgezondheid houden een slag om de arm: als er een aanzienlijke tweede golf coronabesmettingen komt, kunnen de voorspellingen in de prullenbak.

Het blijft voorlopig gissen wat de zorgpremie in 2021 daadwerkelijk wordt. In de weken na Prinsjesdag – dit jaar op dinsdag 15 september – komt meer duidelijkheid.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van ontwikkelingen rond de zorgverzekering en als eerste alle informatie over de nieuwe zorgpremies ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor onze zorgupdate!

Ontvang als eerste onze updates!

Wil jij als eerste het nieuws rond de zorgpremies voor 2021 ontvangen? Laat hier je e-mailadres achter en wij houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

dit jaar veel besparen op zorgpolis
Overstappen van zorgverzekering kan dit jaar veel voordeel opleveren

Bregje 16 november 2020

Zoals verwacht stijgen voor bijna alle zorgverzekeringen de premies. Door de groter wordende verschillen in premies is het dit jaar extra interessant om te vergelijken en wellicht over te stappen. Het kan je soms een besparing opleveren tot ruim honderd euro per jaar!

overstappen zorgverzekering nadelen voordelen
Wat zijn de voor- en nadelen van overstappen naar een andere zorgverzekering?

Bregje 2 december 2021

We naderen het einde van het jaar, de tijd dat we weer een nieuwe zorgverzekering kunnen kiezen is aangebroken. Denk jij erover om over te stappen? Voordat je overstapt is het belangrijk om ze eerst goed te vergelijken. Aan overstappen kunnen namelijk zowel voor- als nadelen zitten.

Consumentenbond zorgvergelijker
De Consumentenbond wil een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen

Eric 23 augustus 2022

De Consumentenbond wil een onafhankelijke vergelijker voor zorgverzekeringen invoeren. De huidige vergelijkingssites zijn volgens de bond namelijk te commercieel van opzet en daardoor niet geheel onafhankelijk. Opvallend is overigens dat de bond zelf ook een commerciële vergelijker heeft.

restitutiepolis afgeschaft
Vrije zorgkeuze onder druk, verzekeraars stoppen met de restitutiepolis

Bregje 12 december 2022

Steeds meer zorgverzekeraars schaffen de restitutiepolis met volledig vrije zorgkeuze af. Komend jaar zijn er nog maar 6 restitutiepolissen, dit jaar waren dat er nog 15. Waarom doen de verzekeraars dit en wat zijn de gevolgen voor verzekerden?