Odido 4G voor Thuis

De zogenoemde vaste internetaansluiting voor thuis of kantoor is doorgaans een aansluiting op de kabel, DSL, of glasvezel. Odido is één van de weinige providers die ook “vast” internet aan via 4G aanbiedt onder de naam 4G voor Thuis.

Hoe werkt 4G voor Thuis?

Bij 4G voor Thuis maak je verbinding met het internet via het mobiele 4G netwerk, hetzelfde netwerk als waar je mobiele telefoon gebruik van maakt. Je krijgt hiervoor van de provider een 4G router met daarin een simkaart, ook wel mifi router genoemd. Zonder dat je verder met installatiekabels aan de slag hoeft steek je de stekker in het stopcontact en je hebt een werkende internetaansluiting. De router beschikt over LAN (aansluiting voor een netwerkkabel naar de computer) en wifi zodat je de computer, laptop, tablet en smartphone met een netwerkkabel kunt aansluiten óf kunt aanmelden op het wifi netwerk. De naam mifi router staat voor mobiele wifi.

Video van Odido over de werking van 4G voor Thuis.

De voordelen van 4G voor Thuis

Het eerste voordeel hebben we al genoemd: je hoeft voor de installatie geen kabels meer aan te sluiten op het ISRA punt of de kabelTV aansluiting. De enige kabel is de stekker voor in het stopcontact. Dat geeft meteen het tweede voordeel: je kunt de router overal in huis plaatsen, je bent niet meer gebonden aan de meterkast. Hiermee kun je de router zo centraal mogelijk plaatsen zodat je overal een goed wifi bereik hebt.

Een ander voordeel is het kunnen meenemen van de router naar andere locaties, zoals naar de vakantiewoning, de camping of de boot. Daar is het dan ook een kwestie van de stekker in het stopcontact en je hebt een “vaste” internetaansluiting. Hierbij wel de aantekening dat de website van Odido meldt dat het product alleen op het afleveradres gebruikt mag worden. 4G voor Thuis werkt overigens niet in het buitenland.

De nadelen van 4G voor Thuis

Het nadeel van deze vorm van internet voor thuis is de restrictie voor het dataverbruik. Bij Odido geldt er in principe geldt er geen datalimiet, maar veel dataverbruik wordt wel ontmoedigd. Je kunt iedere maand ongestoord gebruik maken van 500 GB data. Kom je boven deze 500 GB dan kun je dit per dag gratis aanvullen met een tegoed van 5 GB. Als je ook over deze 5 GB per dag gaat, dan kun je dit steeds gratis aanvullen met 2 GB die je via het Odido klantenpaneel moet activeren. Voor de meeste gebruikers zal dit geen problemen geven, maar als je bijvoorbeeld veel Netflix kijkt, wat per definitie veel data verbruikt, dan kan het vervelend zijn als je tijdens het kijken van een film je data moet aanvullen.

Overigens is 500 GB wel een vrij ruime limiet waar de meeste gebruikers in een maand niet snel doorheen zijn. Voorheen was deze limiet 100 GB, maar dit is inmiddels dus verruimd.

Een ander nadeel kan zijn dat de snelheid voor de twee goedkoopste abonnementen is gelimiteerd is tot 30 Mbit/s download en 5 Mbit/s upload. Voor normaal internetgebruik is dit voldoende, maar vooral als je met meerdere gebruikers tegelijkertijd gebruik wilt maken van het 4G voor Thuis aansluiting is dit wellicht net iets te weinig.

Nieuw: 4G voor Thuis Extra Snel

Odido heeft in 2020 echter een derde abonnement geïntroduceerd, namelijk 4G voor Thuis Extra Snel. Bij dit abonnement wordt een router met buitenantenne geleverd. Hierdoor wordt de ontvangst van het 4G netwerk sterk verbeterd en daardoor kan een hogere snelheid worden geleverd.

Dit Extra Snel abonnement heeft dan ook een maximale download snelheid van 100 Mbit/s en een upload van 10 Mbit/s. Als je dit abonnement besteld kun je het tevens gratis laten installeren door een monteur. Deze zal de buitenantenne op de meest gunstige plek installeren en zorgen voor de bekabeling naar binnen.

4G voor Thuis Extra Snel buitenantenne

4G voor Thuis Extra Snel buitenantenne

Geen combinatiepakketten

4G voor Thuis biedt geen combinatiepakketten of alles in één met digitale TV en/of vast bellen.

Voor TV kijken zou je echter wel een abonnement kunnen nemen bij Canal Digitaal of NLZiet. Zij bieden TV abonnementen aan via internet onafhankelijk van welke internetprovider je hebt. Ook via NPO Plus kun je live TV kijken, maar dan alleen naar de zenders van de NPO.

Voor goede en stabiele beeldkwaliteit is overigens het abonnement 4G voor thuis Extra Snel wel aan te raden.

En als je toch echt nog een vaste lijn voor thuis wilt hebben of gewoon nodig hebt, dan kun je een abonnement kunnen nemen bij een VoIP provider. Hierbij krijg je een account om te de bellen via internet met een normaal vast telefoonnummer. Met een eenvoudig VoIP kastje kun je gewoon een met een normaal vast telefoontoestel bellen en gebeld worden.

Voor wie is vast internet via 4G?

Alhoewel 4G voor Thuis in eerste instantie vooral bedoeld was voor locaties waar het vaste internet niet snel genoeg is, kan bij Odido iedereen het gewoon bestellen. Dus ook als je gewoon geen zin hebt in gedoe met kabels aansluiten, of als je niet weken wilt wachten op een monteur, dan is 4G voor Thuis van Odido wellicht ook iets voor jou.

Goede 4G dekking noodzakelijk

Voorwaarde voor een snelle stabiele verbinding is wel dat het 4G signaal van Odido een goede dekking heeft op jouw locatie. Vooral ook binnenshuis. Tegenwoordig is dit in vrijwel heel Nederland het geval.

Odido 4G voor Thuis

4G voor Thuis

BEKIJK DIT PRODUCT

4G voor thuis is ideaal voor locaties waar geen glasvezel, kabel of DSL beschikbaar is.

  • Met wifi router
  • Vast internet via 4G
  • Geen gedoe met kabels
  • Download tot 100 Mbit
Odido 4G voor Thuis

AANBEVOLEN