tethering

Wat is tethering?

Tethering is een term die niet zo vaak wordt gebruikt, doorgaans weten alleen techneuten waar het voor staat. Toch gebruiken veel mensen het zo nu en dan. Het betekent namelijk het delen van je mobiele dataverbinding door middel van de mobiele hotspot of persoonlijke hotspot functie op je smartphone.

tethering internet via persoonlijke hotspot

Met tethering internetten op de laptop.

Waarvoor gebruik je tethering?

Voorbeeld 1: onderweg internetten op laptop of tablet

Stel dat je onderweg bent en je moet even iets check op je tablet of laptop waarvoor je een internetverbinding nodig hebt. Je moet bijvoorbeeld een Word document openen die in de cloud staat. Je tablet of notebook heeft echter geen internetverbinding onderweg en er is ook geen WiFi netwerk in de buurt waarvan je even gebruik kunt maken.

Op dat moment komt tethering van pas! Oftewel de draagbare hotspot op je smartphone. Door deze in te schakelen maak je van je smartphone een WiFi accesspoint waarop je tablet of notebook zich kunnen aanmelden.

Je kun vervolgens internetten op je apparaat gebruik makend van de dataverbinding van je mobiele telefoon. Dit is tegenwoordig vrijwel altijd 4G, wat snel genoeg is om normaal te kunnen internetten.

Voorbeeld 2: je reispartner heeft slecht bereik

Ook kan tethering van pas komen als je met iemand reist die onderweg geen of slecht bereik heeft. Door de persoonlijke hotspot op jouw telefoon aan te zetten kan je partner via WiFi of bluetooth verbinding maken met jouw telefoon en zo op zijn of haar smartphone internetten via jou 4G dataverbinding.

Voorbeeld 3: een internetstoring thuis of op kantoor

Tethering kan ook een oplossing bieden als de vaste internetverbinding thuis of op kantoor is weggevallen door een storing. Door de mobiele hotspot op een smartphone in te schakelen kunnen apparaten die voorzien zijn van een WiFi adapter via de dataverbinding van de smartphone toch het internet op. Dit geldt ook voor desktop computers die voorzien zijn van een WiFi netwerkkaart.

Let op je dataverbruik

Let er in alle gevallen wel op dat je met tethering MB’s verbruikt van je mobiele databundel. Zeker als meerdere apparaten gebruik maken van de persoonlijke hotspot kan het snel gaan met het dataverbruik. Dus als je databundel gelimiteerd is, houdt dan het verbruik in de gaten. Voor MB’s buiten de bundel gelden doorgaans namelijk hoge tarieven.

Hoe schakel je tethering in?

Op een iPhone

  1. Open instellingen en ga naar “Persoonlijke hotspot”.
  2. Zet “Persoonlijke hotspot” aan en kijk wat het wachtwoord is of pas deze eventueel aan.
  3. Meld het andere apparaat aan op de WiFi netwerk (of bluetooth) dat de naam van de smartphone heeft met het betreffende wachtwoord.
iPhone persoonlijke hotspot instellen

Bij instellingen klik op Persoonlijke hotspot en zet deze aan.

Op een Android smartphone

  1. Open instellingen en ga naar “Meer”.
  2. Klik op “Tethering & draagbare hotspot” en zet de WiFi hotspot aan.
  3. Stel een wachtwoord in.
  4. Meld het andere apparaat aan op de WiFi netwerk dat de naam van de smartphone heeft met het betreffende wachtwoord.
Android portable hotspot instellen 1

Bij instellingen klik Meer en dan Tethering & mobiele hotspot.Zet draagbare hotspot aan en klik op Instellen WiFi hotspot voor het wachtwoord.

Android portable hotspot instellen 2

Bij instellingen klik Meer en dan Tethering & mobiele hotspot.Zet draagbare hotspot aan en klik op Instellen WiFi hotspot voor het wachtwoord.

Tethering voorwaarden van de provider

Providers kunnen voorwaarden stellen aan het gebruik van tethering of dit zelfs helemaal verbieden. Providers hebben ook de mogelijkheid om dit op netwerkniveau te blokkeren, in dat geval zul je de instellingen niet vinden op je smartphone.
Het is in ieder geval verstandig om even bij de provider te informeren of tethering is toegestaan en of hier eventueel voorwaarden aan verbonden zijn.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 18 juni 2019
Laatste update: 11 april 2020