fair use policy FUP

Wat is een fair use policy?

Er komen steeds meer abonnementen met unlimited data, oftewel onbeperkt internet. Vaak geldt voor deze abonnementen echter toch een bepaalde grens in het verbruik van data in de vorm van een zogenoemde fair use policy, afgekort FUP.

Fair use policy is letterlijk vertaald naar het Nederlands “redelijk gebruik beleid”. Het komt er dus op neer dat je dataverbruik redelijk moet zijn. Voor de meeste provider die een fair use policy hanteren is je verbruik redelijk zolang deze niet structureel ver boven het gemiddelde verbruik van andere abonnees uitkomt.

Als je dataverbruik wel structureel bovengemiddeld is, dan kun je een bericht ontvangen van je provider met het verzoek je verbruik te matigen. Als je hier geen gehoor aan geeft dan zal de provider je internetverbruik mogelijk aan banden leggen. Dit kan men doen door tot het einde van de lopende maand de snelheid van het internet drastisch te verlagen of door de data helemaal te blokkeren.

Overigens moet je het wel heel bont maken wil je de fair use policy overschrijden. Als je een keer een dag of enkele dagen extreem veel data verbruikt zal er niets aan de hand zijn.

Alternatief voor een fair use policy

Er zijn ook providers die in plaats van (of in combinatie met) een fair use policy het dataverbruik bij unlimited abonnementen op een andere manier in de hand proberen te houden. Zo krijg je bij T-Mobile en Tele2 bijvoorbeeld elke dag een databundel van 5 GB. Als je deze binnen een dag op maakt, dan kun je via de app of website van de provider gratis een nieuwe databundel activeren van steeds 1 GB. Dit is altijd gratis, maar doordat je een handeling moet verrichten wil de provider voorkomen dat je je abonnement gebruikt voor bijvoorbeeld een videostream die de hele dag doorloopt.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 4 september 2019
Laatste update: 1 februari 2020