eigen risico 2022

In 2022 blijf het eigen risico voor de zorgverzekering 385 euro

Eric 3 juli 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering,

Vanaf half november kunnen we weer een zorgpolis kiezen voor het nieuwe jaar. Wat gaat er allemaal veranderen? Dat zal voor die tijd stap voor stap duidelijk worden. Zo werd onlangs al de hoogte van het eigen risico bekendgemaakt: het eigen risico gaat in 2022 niet omhoog, het blijft 385 euro.

Eigen risico nu al bekend!

Het eigen risico stijgt niet in 2022. Een motie van de SP om het eigen risico te bevriezen is namelijk aangenomen door de voltallige Tweede Kamer.

Dat de hoogte van het eigen risico voor 2022 nu al bekend is, is best bijzonder. Normaal gesproken wordt de hoogte van het eigen risico, tegelijk met de nieuwe zorgpremie, pas bekend gemaakt op Prinsjesdag.

Zorgpremie waarschijnlijk omhoog, mede door stijgende zorgkosten

De kans neemt nu wel toe dat de zorgpremie fors gaat stijgen. Naast het gelijk blijven van het eigen risico is de verwachting namelijk dat er ook volgend jaar nog een achterstand in operaties en behandelingen zal zijn. Door al het extra werk in de zorgsector stijgen de zorgkosten sterk en de verwachting is dat dit zal leiden tot een hogere zorgpremie.

De ziekenhuizen zijn inmiddels al begonnen met het inlopen van de door corona ontstane achterstanden. De verwachting is dat het nog tot ver in 2022 zal duren voor men geheel bij is.

zorgpersoneel

De ziekenhuizen moeten nog veel achterstanden wegwerken.

Wat is precies het eigen risico bij de zorgverzekering?

Wat houdt het verplichte eigen risico nu eigenlijk precies in? Dit is simpel gesteld het bedrag dat je bij zorgkosten eerst zelf moet betalen. Maak je zorgkosten, dan betaal je dus de eerste € 385 zelf. Pas als je zorgkosten boven dit bedrag uitkomen betaalt je zorgverzekeraar de rest.

Naast het eigen risico is er ook nog de eigen bijdrage. Deze worden soms verward, maar dit zijn twee verschillende dingen: de eigen bijdrage is het deel van een zorgrekening dat niet vanuit je basisverzekering wordt vergoed. Je moet dit dus altijd zelf betalen, los van het eigen risico. De eigen bijdrage geldt overigens lang niet voor alle zorg. Voorbeelden van zorg waarvoor je een eigen bijdrage betaalt zijn: hoortoestellen, zittend ziekenvervoer en sommige medicijnen.

Geschiedenis van het eigen risico

Het verplichte eigen risico bestaat sinds 2008. Daarvoor was er een no-claimregeling: maakte je in een jaar geen gebruik van zorg dan kreeg je maximaal 255 euro terug. Toen het verplicht eigen risico werd ingevoerd in 2008 was de hoogte 150 euro. Het is sindsdien meer dan verdubbeld naar de huidige 385 euro.

Premie besparen door het eigen risico te verhogen

Het basis eigen risico van € 385 is verplicht, maar kies je vrijwillig voor een hoger eigen risico dan krijg je korting op je zorgpremie. Wanneer je weinig zorgkosten verwacht kan kiezen voor een hoger eigen risico voordelig zijn, je betaalt dan namelijk minder premie.

De hoogte van de korting verschilt per zorgverzekeraar en per soort polis, maar globaal bespaar je enkele tientjes per maand wanneer je bijvoorbeeld kiest voor het hoogst mogelijke vrijwillige eigen risico van € 885. Hou er wel rekening mee dat wanneer je toch onverwacht veel zorgkosten maakt, je het verhoogde bedrag aan eigen risico snel kwijt bent.

Officieel besluit over het eigen risico 2022 pas in augustus

Voor het bevriezen van de hoogte van het eigen risico in 2022 moet de wet worden aangepast. De tijd dringt, want uiterlijk in september moet dit rond zijn, anders is er voor de zorgverzekeraars te weinig tijd om hun nieuwe premies te bepalen. Het is nu aan het kabinet om de wetswijziging voor het bevriezen van het eigen risico op tijd door de Tweede en Eerste Kamer te krijgen. Het kabinet liet weten dat het verwacht in augustus officieel een besluit te nemen over het eigen risico.

Meld je aan voor Zorgalert!

Het eigen risico blijft in 2022 gelijk, maar wat gaat de zorgpremie doen en komen er nog andere wijzigingen? Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuws over de zorgverzekering? Meld je aan voor Zorgalert! Je ontvangt dan gratis het laatste nieuws over zorgverzekeringen in je eigen mailbox.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Wij sturen maximaal 6 keer per jaar onze bespaartips. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

zorgverzekering vrijwillig eigen risico
Wel of niet kiezen voor hoger vrijwillig eigen risico zorgverzekering?

Bregje 25 november 2020

Met het verhogen van het eigen risico van je zorgverzekering kun je geld besparen. Je krijgt dan namelijk korting op je premie. Maar hoe werkt het nu precies als je het eigen risico van je zorgverzekering wilt verhogen en is het verstandig?

zorgverzekerd buitenland
Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?

Bregje 8 juli 2020

We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. We zetten daarom op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.

zorgverzekering kiezen overstappen
Dit jaar extra veel overstappers van zorgverzekering

Eric 20 december 2019

Veel meer mensen dan voorgaande jaren kijken dit jaar kritisch naar hun zorgverzekering. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verlaging van de korting op collectieve zorgverzekeringen.

naturapolis en gecontracteerde zorg
Wat moet je zelf betalen bij niet- gecontracteerde zorg naturapolis?

Bregje 27 november 2020

Heb je een naturapolis en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je vaak maar een deel van de kosten vergoed. Voor veel verzekerden met een naturapolis of budgetpolis komt dit als een onaangename verrassing.