gsm netwerk antenne

Wat betekent GSM?

In de volksmond bedoelt men met GSM het mobiele telefoontoestel. Met “waar is mijn GSM?” bedoelen we “waar is mijn mobiele telefoon?” of “wat is jou GSM nummer?” betekent “wat is jouw mobiele nummer?”. Sinds de komst van de smartphone, zoals de iPhone en de Android toestellen verdwijnt de term GSM voor benaming van ons mobiele toestel echter geleidelijk. Steeds vaker spreken we over onze smartphone of onze mobiel. De techniek voor het "ouderwetse" bellen en sms’en is echter bij de hedendaagse telefoons nog altijd GSM.

Feitelijk staat GSM echter voor de standaard, de techniek die wereldwijd voor mobiele telefoonnetwerken wordt gebruikt. De afkorting staat dan ook voor Global System for Mobile communication. GSM is eigenlijk 2G, tweede generatie mobiele telefonie. Tegenwoordig kennen we natuurlijk meer 3G en 4G, de derde en vierde generatie, welke voor sneller mobiel internet zorgen, maar voor de normale mobiele telefonie, spraak en SMS wordt nog altijd de GSM standaard gebruikt.

antennes voor GSM

Geschiedenis van GSM

De voorloper van GSM is de analoge mobiele telefonie, in Nederland waren dat de mobiele netwerken ATF 1 t/m 3, waarbij ATF voor Autotelefoon stond. Deze analoge netwerken kunnen gezien worden al 1G, de eerste generatie.
Eind jaren 80 van de vorige eeuw werden standaarden waaraan GSM netwerken zouden moeten voldoen vastgelegd. In 1991 was in Finland het eerste commerciële GSM netwerk operationeel. In Nederland was het KPN dat in 1994 als eerste een GSM netwerk operationeel had.

Vind jouw ideale abonnementVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 19 mei 2019
Laatste update: 11 april 2020