zorgpremie 2022 bij DSW

Zorgverzekeraar DSW maakt als eerste de zorgpremie voor 2022 bekend

Bregje 19 oktober 2021
Leestijd 3 minuten

Normaal gesproken maakt de relatief kleine zorgverzekeraar DSW de premie voor de zorgverzekering voor het nieuwe jaar een week na Prinsjesdag bekend. Doordat er nog onduidelijkheid was over de compensatie voor coronazorg is het dit jaar een paar weekjes later geworden. Maar ondanks dat is de verzekeraar ook dit jaar weer als eerste met het bekend maken van de nieuwe premie: deze zal aankomend jaar stijgen met € 3,25 per maand.

Meer stijging dan het ministerie had verwacht

Het ministerie van Volksgezondheid had in de begroting rekening gehouden met een gemiddelde stijging van 23 euro op jaarbasis. De zorgpremie van DSW komt echter uit op 39 euro, dit is dus een aanzienlijk hogere stijging dan voorzien. Toch zegt DSW dat men aanvankelijk uitkwam op een stijging van € 7,50 per maand. Echter worden de extra kosten die verzekeraars het afgelopen door de coronapandemie hebben gemaakt deels gecompenseerd door de overheid.

Ook waren de kosten voor reguliere zorg juist lager doordat veel behandelingen uitgesteld werden. DSW stelt dat deze uitgestelde behandelingen lang niet allemaal ingehaald zullen worden omdat het in bepaalde gevallen niet meer nodig is. Ook kan niet alles ingehaald worden door een tekort aan zorgpersoneel.

Dat de premie bij DSW wel meer stijgt dan het ministerie had voorzien heeft te maken met steeds duurder wordende behandelingen en stijging van loonkosten in de zorg.

De zorgpremie bij DSW stijgt met € 3,25 per maand

Dat is meer dan het ministerie had verwacht, maar minder dan DSW zelf had verwacht.

Wat betekent dit voor de premie bij andere zorgverzekeraars?

De premie die DSW altijd in een vroeg stadium bekend maakt wordt min of meer gezien als een voorbode voor de premieontwikkelingen bij andere zorgverzekeraars. Toch blijkt dit niet altijd het geval, twee jaar geleden bleek de premie van DSW meer te stijgen dan bij de meeste andere verzekeraars. Maar de meeste keren is de premie een redelijke graadmeter voor wat we kunnen verwachten bij andere zorgverzekeringen.

Wanneer worden de andere zorgpremies bekend?

DSW probeert altijd de eerste te zijn met de nieuwe premie omdat ze dit als kleine verzekeraar veel publiciteit oplevert. Verwacht wordt dat de andere verzekeraars nog even zullen wachten met het publiceren van de nieuwe tarieven. Uiterlijk 14 november moeten de zorgpremies van alle verzekeraars bekend worden gemaakt.

Vooral aanbieders van budget-zorgverzekeringen zullen naar verwachting tot het allerlaatste moment wachten om de concurrentie niet in de kaart te spelen. Dit betreft dan zorgpolissen van onder andere Zekur, Just, Jaaah en Ditzo.

Uiterlijk 14 november moeten alle zorgpremies voor 2022 bekend zijn

Hierna kun je vergelijken en eventueel overstappen.

Het eigen risico en de zorgtoeslag

Eerder werd al bekend dat het eigen risico in 2022 gelijk blijft aan dat van voorgaande jaren, namelijk 375 euro.

De hoogte van de zorgtoeslag wordt later dit jaar bepaald, dit is namelijk gebaseerd op de zorgpremies van de verzekeraars. Het ligt daarom voor de hand dat ook de zorgtoeslag omhoog gaat.

Zorgverzekering vergelijken vanaf half november

Nadat alle zorgpremies bekend zijn kunnen de zorgvergelijkers worden ingericht en online worden gezet. Vanaf half november kun je dan ook op onder meer KiesZeker zorgpolissen van verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken en eventueel overstappen. Hiervoor heb je dan tot en met 31 december de tijd.

Zorgverzekeringen 2022 vergelijkenVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.