reisverzekering vakantie Nederland

Is een reisverzekering voor vakantie in Nederland nodig?

Bregje 8 juli 2022
Leestijd 4 minuten Categorie: Reisverzekering,

Ga je binnenkort op vakantie of er even een paar dagen tussenuit? Naast genieten van voorpret is dat ook een goed moment om na te gaan hoe het zit met je reisverzekering. Vakanties en korte uitstapjes in eigen land worden steeds populairder, maar het afsluiten van een reisverzekering doen we meestal alleen voor een buitenlandse vakantie. Is dat terecht, of is het ook verstandig een reisverzekering af te sluiten bij een vakantie in Nederland?

Reisverzekering vergelijken

Binnen Nederland zijn sommige zaken standaard al verzekerd

De belangrijkste reden waarom mensen minder snel een reisverzekering voor een vakantie in eigen land afsluiten is dat een aantal zaken al gedekt is door andere verzekeringen. Overweeg je een reisverzekering voor een vakantie in eigen land, check dan eerst wat er allemaal al gedekt is door jouw lopende verzekeringen. Zo voorkom je onnodige kosten door oververzekering.

Een belangrijke reden om een reisverzekering voor een buitenlandse vakantie af te sluiten is bijvoorbeeld de dekking van medische kosten. Dat is geruststellend als je op vakantie in het ziekenhuis terecht komt in een land waar medische zorg erg duur is. Je normale zorgverzekering dekt namelijk de medische kosten in het buitenland tot maximaal het bedrag wat je in Nederland voor de betreffende behandeling zou betalen. Een reisverzekering dekt dan dit verschil.

Blijf je in Nederland, dan zijn medische kosten gewoon altijd verzekerd via je zorgverzekering. Er zijn echter wel reisverzekeringen die bij noodzakelijke medische behandelingen tijdens een vakantie in Nederland het wettelijk verplichte eigen risico vergoeden.

Sommige zaken zijn binnen Nederland al goed verzekerd

Voorkom oververzekering en check wat bijvoorbeeld de inboedel- en zorgverzekering al dekken.

Wanneer is een reisverzekering voor vakantie in Nederland nuttig?

Toch kan een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in eigen land zinvol zijn. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

vakantiehuisje in eigen land

Ook voor een vakantie in eigen land kan een reisverzekering verstandig zijn.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering kiezen?

Als je vaker per jaar op vakantie gaat, wanneer je bijvoorbeeld regelmatig stedentrips maakt of vaak weekendjes weg gaat, dan is een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger. Ga je naast je vakantie in Nederland ook nog naar het buitenland? Ook dan is de kans groot dat een doorlopende reisverzekering voordeliger is.

Een bijkomend voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je een zorg minder hebt: met een doorlopende reisverzekering hoef je er niet bij elke vakantie of uitstapje aan te denken om een verzekering af te sluiten.

Kies je voor een kortlopende reisverzekering voor jouw vakantie in Nederland? Bij een aantal verzekeraars is deze dan ook geldig in België en Luxemburg. Let op, soms is dat alleen voor een periode van 24 uur. Toch handig, als je bijvoorbeeld in het zuiden van Nederland op vakantie bent en een dagtochtje naar België of Luxemburg wil maken.

Reisverzekering in Nederland geldt alleen bij minimaal één overnachting

De dekking van een reisverzekering voor Nederland geldt alleen als er minimaal één overnachting in een vakantieverblijf wordt gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld een hotel, bed en breakfast, vakantiehuisje of een camping zijn. Een overnachting bij vrienden of familie geldt niet, tenzij zijn de eigenaar zijn van een vakantieverblijf en jij gewoon een betalende gast bent.

Een reisverzekering geldt alleen bij minimaal één overnachting

Ga je alleen een dagje weg, naar bijvoorbeeld een pretpark, dan is dit niet verzekerd.

Alleen een dagje uit naar bijvoorbeeld een pretpark, dierentuin of museum is dus niet verzekerd via de reisverzekering. Wel kan je dan bij schade wellicht een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering of inboedelverzekering met buitenhuisdekking.

Vergelijk de prijzen en dekkingen van reisverzekeringen

Heb jij al een reisverzekering? Of je nu een reisverzekering wil voor Nederland of het buitenland, en of je nu gaat voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering: vergelijk de prijzen van reisverzekeringen in onze vergelijker. Het kan je veel voordeel opleveren!

Vergelijk reisverzekeringen voor NederlandVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

wintersportverzekering
Een reisverzekering voor wintersport, waar moet je op letten?

Eric 21 december 2022

Ieder jaar reizen honderdduizenden liefhebbers af naar wintersportoorden in het buitenland om daar lekker te gaan skiën, snowboarden of langlaufen. Maar op de wintersportvakantie loop je over het algemeen meer risico op brokken en letsel. Een goede wintersport reisverzekering is daarom geen overbodige luxe.

reisverzekering bij bosbranden
Bosbranden op je vakantiebestemming, wat heb je aan de reisverzekering?

Bregje 20 augustus 2021

Veel plekken in Europa worden deze weken geteisterd door bosbranden. Omdat toeristische accommodaties vaak in of bij natuurgebieden zijn gesitueerd is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

schade door huisdier
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?

Bregje 6 april 2023

Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.

annuleringskosten voorwaarden vakantie
Een vakantie annuleren, wat zijn de voorwaarden en kosten?

Bregje 13 september 2021

Het kan voorkomen dat je moet besluiten een reeds geboekte vakantie te laten schieten. De reden daarvoor is vrijwel altijd een vervelendeen de financiële gevolgen kunnen het mogelijk nog vervelender maken. Wat zijn je rechten bij annuleren en heb je ook zonder een annuleringsverzekering recht op een vergoeding?