reisverzekering wintersport

Een reisverzekering voor wintersport, waar moet je op letten?

Eric 21 december 2022
Leestijd 7 minuten Categorie: Reisverzekering,

Wintersport is populair bij ons Nederlanders, ieder jaar reizen honderdduizenden liefhebbers af naar wintersportoorden in het buitenland om daar lekker te gaan skiën, snowboarden of langlaufen. Maar op de wintersportvakantie loop je over het algemeen meer risico op brokken en letsel, niet alleen op de piste, maar als je met de auto gaat ook tijdens de heen- en terugreis. Een goede wintersport reisverzekering is daarom geen overbodige luxe. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Wintersportdekking bij de reisverzekering is niet standaard

Heb je een doorlopende reisverzekering? Dan ga je er wellicht vanuit dat je al goed verzekerd bent voor de wintervakantie, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering kun je kiezen voor extra mee te verzekeren opties, die niet standaard in de basisdekking zitten. Bij vrijwel alle reisverzekeringen geldt ook wintersportdekking als aanvullende optie en niet als standaard.

Als je de doorlopende reisverzekering niet specifiek voor een wintersportvakantie hebt afgesloten dan heb je wellicht deze dekking ook niet als aanvullende optie gekozen. Het is in ieder geval verstandig om dit voor vertrek nog even na te kijken op de polis.

Bij een doorlopende reisverzekering moet je wintersport apart meeverzekeren

De basisdekking van een reisverzekering dekt geen activiteiten met een hoger risico.

Wat is verzekerd bij een reisverzekering wintersport?

Bij een basis reisverzekering zijn gewoonlijk de veelvoorkomende reis gerelateerde schades verzekerd. Maar voor een skivakantie gelden uitzonderingen, zo is meestal de dure uitrusting niet verzekerd en ook voor bepaald letsel en eventueel noodzakelijke repatriëring als gevolg van de wintersportactiviteit gelden uitsluitingen.

Met de aanvullende wintersportverzekering verzeker je deze uitsluitingen wél mee. Over het algemeen zijn onderstaande zaken verzekerd met de wintersportverzekering, maar het kan wel per verzekeraar verschillen:

reddingshelikopter wintersport

Het komt regelmatig voor dat de helikopter in actie moet komen op de piste.

Is de zorgverzekering al niet al voldoende voor wintersport?

Met je normale zorgverzekering ben je wereldwijd verzekerd voor spoedeisende medische zorg, maar standaard worden deze kosten vergoed tot maximaal het tarief wat je in Nederland zou betalen.

De kosten in het buitenland kunnen echter flink hoger zijn, dit verschil zou je dan zelf moeten bijbetalen.  Met een reisverzekering voor wintersport waarbij medische kosten gedekt worden krijg je wel de volledige vergoeding. Maar je kunt ook je zorgverzekering aanvullen met extra buitenlanddekking, ook in dat geval zijn de kosten volledig gedekt, maar dan wel met aftrek van het eigen risico.

De basis-zorgverzekering dekt wel altijd spoedeisende zorg wereldwijd

Maar bijkomende kosten zoals repatriëring worden niet vergoed zonder aanvullende verzekering.

Voor de zorgverzekering is het overigens wel aan te raden om de Europese gezondheidskaart mee te nemen. Dit is een pasje op creditcardformaat dat geldt al bewijs dat je verzekerd bent, ook wel bekend als EHIC. Als je dit aan een buitenlandse zorgverlener toont, dan hoef je in principe de zorgkosten niet voor te schieten.

Bij de meeste zorgverzekeraars krijg je dit EHIC bewijs standaard, het staat dan op de zorgpas. Als dit niet het geval is kun je dit aanvragen bij je eigen verzekeraar.

Wat is de beste wintersport reisverzekering?

Dé beste reisverzekering voor wintersport bestaat niet, simpelweg omdat een verzekering vaak is toegespitst op persoonlijke wensen en omstandigheden. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf wat je gaat doen tijdens je sneeuwvakantie. Bij skiën en snowboarden loop je een hoger risico dan dat je alleen gaat wandelen of langlaufen.

Ook hangt het af van de verzekeringen die je al hebt. Als je al een aanvullende zorgverzekering hebt waarbij je goed verzekerd bent in het buitenland, dan hoef je dit niet nog eens uitgebreid te verzekeren met een reisverzekering.

Een kortlopende of doorlopende reisverzekering wintersport?

Je kunt een reisverzekering afsluiten voor alleen de duur van je skivakantie, dat wordt een kortlopende reisverzekering genoemd, je betaalt dan voor het aantal vakantiedagen. Maar je kunt ook een verzekering afsluiten die gewoon doorloopt, de doorlopende.

Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat, dus naast de sneeuwvakantie ook een zomervakantie en wellicht nog een trip tussendoor, dan is een doorlopende al snel voordeliger. Voordeel daarvan is dat ook weekendjes, zoals een stedentrip, automatisch verzekerd zijn, zonder dat je daar steeds aan hoeft te denken.

Is de wintersportvakantie jouw enige vakantie, dan is een kortlopende wintersport reisverzekering waarschijnlijk de goedkoopste keuze. Deze verzekering kun je vaak afsluiten tijdens het boeken, maar ook daarna via een verzekeraar naar keuze.

De autoverzekering en wintersport

Ga je met de auto naar je vakantiebestemming? Denk dan ook aan de risico’s tijdens de heen- en terugreis. Je autoverzekering zelf geeft altijd dekking in vrijwel alle Europese landen, zeker in de gebruikelijke wintersportlanden.

Maar met de auto naar je winterbestemming kom je natuurlijk ook in winterse omstandigheden terecht, waarbij pech of een ongeval een hoger risico vormen. Het is dan wel prettig als je in het buitenland een beroep kan doen op hulpverlening.

wintersport met de auto

Bij sommige autoverzekeringen is pechhulp inbegrepen, maar dikwijls alleen voor binnen Nederland. Ook pechhulp abonnementen, zoals die van de Wegenwacht zijn soms alleen voor hulp in eigen land. Kijk dit daarom ook na en sluit eventueel een extra pechhulp abonnement voor in het buitenland af.

Ga je met de trein of het vliegtuig naar je bestemming en huur je daar ter plekke een auto, ook dan is het zaak om goed naar de verzekering te kijken. Standaard zit er bij een huurauto vaak een verzekering met hoog eigen risico, dat je dan tegen een forse premie weer af kunt kopen.

Goedkoper is dan de Eigen Risico Verzekering Autohuur van Allianz. Deze verzekering kun je van tevoren al afsluiten en daarmee voorkom je stress aan de balie van de autoverhuurder én ben je ook nog eens veel goedkoper uit!

Allianz Global Assistance logo
Eigen Risico Verzekering Autohuur

Voorkom stress en onduidelijkheid aan de balie van de autoverhuurder. Regel de verzekering voor je huurauto van tevoren én goedkoper!

Annuleringsverzekering voor wintersport

Naast de reisverzekering is er ook nog de annuleringsverzekering. Vaak is dit een combinatie. Met een annuleringsverzekering voor je wintersportvakantie verzeker je je reis als je door onvoorziene omstandigheden niet kunt gaan, of als je je vakantie moet afbreken.

Bijvoorbeeld als je ziek wordt voor vertrek of tijdens je vakantie of bij overlijden van een direct familielid. Maar ook als je na het boeken onverwacht werkeloos wordt.

Een wintersportvakantie is vaak een dure aangelegenheid, dus naast een wintersport reisverzekering is ook een wintersport annuleringsverzekering geen overbodige luxe!

Zijn kinderen meeverzekerd op de wintersportverzekering?

Bij een gezins-reisverzekering voor wintersport zijn minderjarige kinderen meeverzekerd, maar let op dat je ze bij sommige verzekeraars wel moet aanmelden. Voor de zorgverzekering geldt dat minderjarige kinderen meeverzekerd zijn op de polis van één van de ouders, dit geldt ook voor de aanvullende dekkingen. Verstandig is om ze dan bij te schrijven bij de ouder die de meest uitgebreide verzekering heeft.

Off-piste skiën of snowboarden is niet gedekt door de wintersportverzekering

De meeste reisverzekeringen keren niet uit als een ongeval is gebeurd bij het skiën of snowboarden buiten de officiële piste, ook niet als er een gids bij was. Spoedeisende medische hulp wordt in dit geval wel vergoed door de zorgverzekering, maar alle bijkomende kosten zijn dan dus niet gedekt!

Als je buiten de piste gaat skiën dekt de verzekering niets bij een ongeval

Een aansprakelijkheidsverzekering verplicht naast de reisverzekering

In een aantal landen is het verplicht een aansprakelijkheidsverzekering te hebben als je je op de skipiste begeeft. Maar ook als dit niet verplicht is, is dit wel ten zeerste aan te raden. Met skiën of snowboarden is het risico letsel of schade bij een ander te veroorzaken en jij daarvoor aansprakelijk wordt gesteld namelijk ook aanzienlijk hoger.

Reisverzekeringen wintersport vergelijken

Er zijn veel reisverzekeringen voor wintersport, die wat dekkingen betreft op hoofdlijnen meestal wel overeenkomen, maar op details kunnen verschillen. Welke verzekering het beste bij jou past is daarom een kwestie van persoonlijke omstandigheden, wensen en in hoeverre je al andere verzekeringen hebt.

In onze vergelijker voor reisverzekeringen hebben wij alle reisverzekeraars op een rijtje gezet met de opties en de premies erbij. De verzekering van jouw keuze sluit je vervolgens makkelijk en veilig af op de website van de verzekeraar. Check hieronder onze vergelijker.

Wintersportverzekeringen vergelijkenVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Gerelateerde artikelen

schade door huisdier
Schade door een huisdier: wat is gedekt via welke verzekering?

Bregje 6 april 2023

Wat als je huisdier schade veroorzaakt en je hebt geen huisdierenverzekering? Daar is vaker dan je wellicht denkt een oplossing voor. Wat namelijk lang niet iedereen weet, is dat schade door je huisdier in een aantal gevallen is gedekt door een andere verzekering.

annuleringskosten voorwaarden vakantie
Een vakantie annuleren, wat zijn de voorwaarden en kosten?

Bregje 13 september 2021

Het kan voorkomen dat je moet besluiten een reeds geboekte vakantie te laten schieten. De reden daarvoor is vrijwel altijd een vervelendeen de financiële gevolgen kunnen het mogelijk nog vervelender maken. Wat zijn je rechten bij annuleren en heb je ook zonder een annuleringsverzekering recht op een vergoeding?

zorgverzekerd buitenland
Reizen naar het buitenland: ben je verzekerd voor zorg?

Bregje 8 juli 2020

We mogen weer naar het buitenland op vakantie! Een fijn vooruitzicht, na een lange periode waarin we zo veel mogelijk thuisbleven. Maar let op, het coronavirus is zeker nog niet verdwenen. We zetten daarom op een rij waar je wat betreft zorgkosten allemaal aan moet denken voordat je op vakantie naar het buitenland gaat.

reisverzekering in Nederland
Is een reisverzekering vakantie in Nederland nodig?

Bregje 8 juli 2022

De zomervakantie komt er weer aan. Naast genieten van voorpret is het nu ook een goed moment om na te gaan hoe het zit met je reisverzekering. Vakanties in eigen land worden steeds populairder, maar het afsluiten van een reisverzekering doen we meestal alleen voor een buitenlandse vakantie.