wat is een gemeentepolis

Wat is een gemeentepolis?

Een gemeentepolis is een zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen of mensen die door een chronische ziekte of beperking hoge zorgkosten hebben. Kortom, voor mensen die moeite hebben om de reguliere zorgpremie te kunnen betalen. Met een gemeentepolis kan deze doelgroep zich verzekeren voor zorg tegen een voordelige zorgpremie.

Hoe kan een gemeentepolis goedkoper zijn?

Met een gemeentepolis ben je niet daadwerkelijk verzekerd bij de gemeente, maar bij een normale zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar geeft echter een collectiviteitskorting op de zorgverzekering die je via de gemeente afsluit. Feitelijk is de gemeentepolis dus een collectieve zorgverzekering.

Als je in aanmerking komt voor een gemeentepolis krijg je naast deze collectieve korting vaak nog meer voordeel. Zo betaalt de gemeente soms een deel van de premie of het eigen risico.

Ook hoort bij de gemeentepolis meestal een aanvullende verzekering, waarbij de verzekeraar met de gemeente afspraken heeft gemaakt over extra vergoedingen voor bijvoorbeeld medicijnen, fysiotherapie en brillen.

De gemeentepolis verschilt per gemeente

Hoe voordelig de gemeentepolis is en hoe deze is samengesteld hangt af van de gemeente waarin je woont. Gemeenten mogen namelijk zelf bepalen wat zij aanbieden en met welke verzekeraar(s) zij afspraken maken.

Het kan echter ook zo zijn dat jouw gemeente helemaal geen zorgpolis aanbiedt. Het is namelijk geen verplichting voor gemeenten. Om te weten of in jouw gemeente een gemeentepolis wordt aangeboden kun je de website Gezondverzekerd.nl raadplegen.

Voordelen van de gemeentepolis

Alhoewel het aanbod dus per gemeente verschilt, zijn dit over het algemeen de belangrijkste voordelen:

  • Collectiviteitskorting bij de zorgverzekeraar.
  • De gemeente betaalt meestal een deel van de premie.
  • In de meeste gemeenten geen eigen risico van 385 euro.
  • Extra vergoedingen bij aanvullende verzekeringen.

Nadelen van de gemeentepolis

De zorgpolis via de gemeente is niet altijd de meest voordelige keuze. Doordat de polis doorgaans een combinatie is van basisverzekering plus aanvullende verzekering(en), is het voor sommigen een te uitgebreide verzekering.

Als je namelijk bij de gemeentepolis verplicht bent aanvullende verzekeringen te nemen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, dan kan soms een normale budget- of naturapolis een betere en voordeligere keuze zijn. Vergelijk het aanbod van de gemeente daarom ook altijd nog even met andere zorgverzekeringen.

Wie komt in aanmerking voor de gemeentepolis?

Of je in aanmerking komt voor de gemeentepolis is afhankelijk van de voorwaarden die je gemeente hiervoor stelt. Meestal geldt dat je inkomen niet hoger mag zijn dan 130 procent van het minimuminkomen. Voor chronisch zieken en mensen met een beperking gelden dan weer andere voorwaarden. Als je denkt voor de polis in aanmerking te komen, informeer dan bij de gemeente wat de criteria zijn.

Vind jouw ideale zorgpolisVergelijken

De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt
De vergelijker die niet om jouw
persoonlijke gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 13 december 2020
Laatste update: 13 december 2020