bellen via wifi

Wat is bellen via wifi?

Bij steeds meer mobiele providers kun je gebruik maken van bellen via wifi. Maar wat bedoelen ze daar nu precies mee? Is dat niet gewoon bellen met Skype of Whatsapp?

Bellen via Skype of Whatsapp is gratis bellen via het internet, dat loopt uiteraard ook vaak via wifi, maar dat is niet wat de providers bedoelen met bellen over wifi.

Bellen via wifi is in dit geval gewoon mobiel bellen zoals je dat ook onderweg doet via het mobiele gsm netwerk netwerk. Op het moment dat je binnen het bereik van een wifi netwerk bent en het signaal van het normale mobiele netwerk wat minder is, vaak binnenshuis, dan kan je telefoon in dit geval overschakelen naar het wifi netwerk. Je hoeft hiervoor geen app te installeren, bij de geschikte telefoons is het gewoon een functie in het toestel zelf.

Van het overschakelen naar wifi merk je tijdens een telefoongesprek niets. Als je buiten een gesprek start en je mobiele telefoon heeft op dat moment een verbinding met een gsm mast, je loopt vervolgens naar binnen waar het gsm of 4G bereik weg valt, dan gaat het gesprek gewoon verder via het wifi netwerk. De wifi router wordt dan als het ware onderdeel van het mobiele netwerk.

Bellen via wifi is niet gratis

Anders dan bij bellen via Whatsapp of Skype is bellen via wifi niet gratis. Gesprekken die op deze manier worden afgehandeld worden gewoon berekend volgens het normale beltarief behorende bij jouw abonnement of prepaidkaart. Of als je een belbundel hebt, dan wordt het van je belminuten afgetrokken. Indien je een abonnement hebt waarbij je onbeperkt kan bellen, dan blijft het uiteraard wel “gratis”.

Dus feitelijk zijn de gesprekskosten precies hetzelfde als dat je telefoon verbinding heeft met het normale mobiele netwerk.

Wat is het voordeel van bellen over wifi?

Als het voor de gesprekskosten niet uitmaakt vraag je je misschien af wat dan het voordeel is van bellen via wifi. Het enige belangrijke voordeel is de verbeterde dekking. Mobiele netwerken hebben vaak in huis, op kantoor of in bedrijfshallen een slechter bereik, vooral als je wat verder weg van een zendmast bent. Dit resulteert dan in haperende gesprekken of helemaal niet bereikbaar zijn.

Bellen over wifi lost dit probleem op. Doordat het wifi signaal een verlengde wordt van het mobiele netwerk, heb je ook binnenshuis een prima bereik om ongestoord te bellen of gebeld te worden.

Daarnaast beweren providers en fabrikanten dat ook de geluidskwaliteit van de gesprekken wordt verbeterd. In theorie is dit wellicht zo, maar in de praktijk merk je hier bij een telefoongesprek niets of nauwelijks iets van.

dekking binnenshuis vaak minder

De mobiele dekking is binnenshuis vaak minder.

Wat heb je nodig voor bellen via wifi?

Ten eerste moet de provider deze mogelijkheid aanbieden. Als het netwerk van de provider geschikt is, dan moet daarnaast ook je telefoon hiervoor geschikt zijn en deze optie ingeschakeld hebben.

Op dit moment bieden deze providers bellen via wifi:

De meeste recente toestellen zijn geschikt. Bij Samsung is dat vanaf de Galaxy S9. Bij de iPhones is ook de al wat oudere iPhone 6 geschikt voor bellen over wifi.

Bellen via wifi bij T-Moblie

Bellen via wifi bij T-Moblie.

De functie voor bellen via wifi moet wel ingeschakeld zijn op je telefoon. Bij sommige toestellen staat dit standaard aan, bij andere moet je het zelf handmatig even aanzetten. Via de instellingen app op je telefoon kun je het te allen tijde aan of uit zetten.

In het buitenland werkt bellen over wifi niet, de providers blokkeren de IP-adressen van de buitenlandse wifi netwerken.

Mobiele providers vergelijkenVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 10 september 2020
Laatste update: 10 september 2020