Premie zorgverzekering DSW

Zorgverzekeraar DSW maakt als eerste de zorgpremie voor volgend jaar bekend

Bregje Update: 21 mei 2025 Leestijd 3 minuten Categorie: Zorgverzekering

Ieder jaar vanaf half november tot en met de laatste dag van december mogen we kiezen welke zorgverzekering we willen afsluiten voor het aankomende jaar. Ook voor de zorgpolis van 2026 kunnen we vanaf half november weer de verschillende aanbiedingen van zorgverzekeraars vergelijken. Op Prinsjesdag maakt de regering bekend wat de belangrijkste wijzigingen zijn voor het basispakket en wat het eigen risico en de zorgtoeslag wordt. Traditiegetrouw maakt zorgverzekeraar DSW vervolgens in de week na Prinsjesdag als eerst de premie voor 2026 bekend.

Zorgverzekering vergelijken

De stijgende nominale zorgpremie: een indicatie voor volgend jaar

Misschien hoor je het wel eens vallen: de nominale zorgpremie, maar wat is dat precies? De nominale premie wordt berekend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is het bedrag dat zorgverzekeraars minimaal zouden moeten hanteren voor de basisverzekering om de zorgkosten te kunnen dekken. Het is echter een richtlijn of advies, de verzekeraars zijn niet gebonden aan dit bedrag, zij mogen uiteindelijk zelf de premie bepalen, of dit nu meer of minder is dan de nominale premie.

Voor 2025 is de nominale premie vastgesteld op 1868 euro per jaar, ofwel € 155,67 per maand. Dit is een stijging van 121 euro op jaarbasis ten opzichte van 2024.

Zorgverzekeraar DSW was traditiegetrouw weer de eerste met de nieuwe premie

DSW probeert altijd een week na Prinsjesdag de premie voor het nieuwe jaar bekend te maken en daarmee is de zorgverzekeraar ook altijd de eerste. Hiermee probeert de relatief kleine verzekeraar veel publiciteit te krijgen, wat ook ieder jaar lukt want de premie van DSW wordt naast de nominale premie gezien als voorbode van wat andere verzekeraars gaan doen.

Op dinsdag 24 september maakte DSW dan ook de zorgpremie voor 2025 bekend. De nieuwe premie wordt 1902 euro per jaar, dat is € 158,50 per maand. Dit is dus iets meer dan de door het Ministerie van VWS vastgestelde nominale premie.

Wat is de oorzaak van de hogere zorgpremie?

Dat de zorgpremie flink duurder wordt komt niet onverwacht. Doorgaans gaat de premie ieder jaar wel omhoog door inflatie en toenemende zorgvraag door vergrijzing. Dat de stijging nu vrij veel is heeft te maken met de extra hoge inflatie die we nu in vrijwel alle prijzen terugzien. Mede hierdoor zijn ook de salarissen in de zorg extra omhooggegaan en zijn medicijnen flink duurder geworden.

Daarnaast hebben zorgverzekeraars ook minder reserves. In eerdere jaren werd de premie nog wel eens gedrukt door het aanspreken van reserves, maar dit is dus steeds minder mogelijk.

Vanaf 12 november vergelijken en overstappen voor de zorgverzekering van 2026

Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars de premies voor het aankomende jaar bekend. Vanaf deze datum kun je dan ook weer vergelijken en een zorgverzekering kiezen, ook via onze website.

Zorpremies 2025 vergelijkenVergelijken

De vergelijker die niet
om jouw
persoonlijke
gegevens vraagt

Eventueel gewenste aanvullende verzekeringen kun je op de volgende pagina opgeven.

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • DSW

Gerelateerde artikelen

medische kosten buitenland
Zorgverzekering buitenland: waarom een goede reisverzekering zo belangrijk is

Bregje 26 augustus 2024

Als je op vakantie gaat, wil je natuurlijk genieten en niet nadenken over wat er kan misgaan. Maar wat als je ineens ziek wordt, je je been breekt of een andere medische noodsituatie hebt? Dan kan het hebben van de juiste verzekering het verschil maken tussen een vervelende situatie en een financiële ramp.

zorgverzekering vrijwillig eigen risico
Wel of niet kiezen voor hoger vrijwillig eigen risico zorgverzekering?

Bregje Update: 21 mei 2025

Met het verhogen van het eigen risico van je zorgverzekering kun je geld besparen. Je krijgt dan namelijk korting op je premie. Maar hoe werkt het nu precies als je het eigen risico van je zorgverzekering wilt verhogen en is het verstandig?

naturapolis en gecontracteerde zorg
Wat moet je zelf betalen bij niet- gecontracteerde zorg naturapolis?

Bregje Update: 20 mei 2025

Heb je een naturapolis en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je vaak maar een deel van de kosten vergoed. Voor veel verzekerden met een naturapolis of budgetpolis komt dit als een onaangename verrassing.

koppelverkoop zorgverzekeringen
Koppelverkoop zorgverzekeringen: Consumentenbond pleit voor verbod

Bregje 27 december 2024

Koppelverkoop bij zorgverzekeringen dwingt consumenten om duurdere basisverzekeringen af te nemen in ruil voor aanvullende verzekeringen. Dit beperkt keuzevrijheid en kan leiden tot onnodig hoge kosten. Door te vergelijken, losse verzekeringen te overwegen en alleen te kiezen wat je nodig hebt, kun je geld besparen.