motor schorsen wintertijd

Bespaar op je motorverzekering en wegenbelasting door je motor te schorsen

Bregje Update: 1 april 2023
Leestijd 4 minuten Categorieën: Motorverzekering, Verzekering,

Het mooie weer komt er weer aan. Voor veel motorrijders tijd om de motor uit de garage te halen. Rijd je nooit in de winter, maar betaal je toch de verzekeringspremie en wegenbelasting voor jouw motor door? Dan kan het voordelig zijn om je motor te schorsen. Maar let op, in sommige gevallen is het voordeel maar klein. We zetten de kosten en besparingen en de voor- en nadelen van schorsen voor je op een rij.

Wat is schorsen en wat zijn de voordelen?

Het grote voordeel van je motor schorsen is dat je bespaart op de wegenbelasting en de verzekeringspremie. Hoe gaat dat schorsen precies in zijn werk? Stel je wilt jouw motor een tijdje niet gebruiken, bijvoorbeeld in de winterperiode. Dan kun je jouw motor schorsen op twee manieren: je gaat met het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode van jouw motor naar het postkantoor of je regelt het online. Voor online schorsen ga je naar de website van het RDW. Daar log je in met je DigiD. Na het ingaan van de schorsing betaal je automatisch geen wegenbelasting meer voor je motor.

Denk eraan dat je dan nog wel zelf contact moet opnemen met je verzekeraar. Het stoppen van de verzekering gebeurt namelijk niet automatisch. Dat moet je zelf regelen door contact op te nemen met de verzekeraar van jouw motor.

Een schorsing gaat altijd direct in. Je kunt dus niet een bepaalde datum opgeven. De ingangsdatum is altijd de dag waarop je de motor schorst.

motorrijden in de winter

Veel motorrijders rijden niet in de winter.

Wat kost het schorsen van je motor?

Het schorsen van je motor kost eenmalig 25 euro. Een schorsing is altijd voor minimaal een jaar. Wil je de schorsing eerder opheffen? Geen probleem, dat is gratis. Je krijgt dan niet de 25 euro of een deel daarvan terug. Ook voor het opheffen van een schorsing kun je terecht op het postkantoor of op de website van het RDW.

Hoeveel bespaar je met schorsen?

We geven een eenvoudig voorbeeld van wat je met schorsen kunt besparen. Stel je betaalt voor je motor een tientje per maand aan wegenbelasting en ook een tientje per maand voor de WA-verzekering. Als je dan jouw motor schorst en je heft de schorsing na zes maanden op, dan heb je zes keer twee tientjes oftewel 120 euro bespaard. Trek daar de kosten voor het schorsen van 25 euro vanaf en je netto besparing is 95 euro.

Hoe hoger de maandelijkse kosten van je motor, hoe meer je bespaart wanneer je schorst. Zijn je maandelijkse kosten vrij laag en schors je jouw motor maar een paar maanden, dan levert dit vrij weinig op.

Schorsen bespaart meer als je maandlasten hoog zijn

Zijn je maandelijkse kosten vrij laag, dan levert schorsen vrij weinig op.

Wat zijn de nadelen van je motor schorsen?

Het schorsen van je motor heeft een aantal nadelen. Denk er voordat je jouw motor gaat schorsen goed over na of in jouw geval de nadelen opwegen tegen de besparingen. De nadelen van schorsen op een rij:

Motorverzekering met zomertijd dekking of winterstop dekking

Wil je niet steeds opnieuw zelf je motorverzekering stopzetten, dan is er een alternatief: een motorverzekering met zomertijd dekking of winterstop dekking. Je motor is dan een aantal maanden per jaar niet verzekerd. Dat kan op jaarbasis tot tientallen procenten premie schelen. Het verschil tussen winterstop dekking en zomertijd dekking in het kort:

Naast korting op je premie heb je bij zomertijd of winterstop dekking nog een voordeel:  het tijdelijk stoppen van je motorverzekering is goed geregeld, en je hoeft niet meer voor elke schorsing contact op te nemen met je verzekeraar.

Vergelijk motorverzekeringen met winterstop

Ben je benieuwd hoeveel je kunt besparen op jouw motorverzekering? Vergelijk de prijzen in onze vergelijker! In onze vergelijker kun je ook selecteren op verzekeringen met zomertijd dekking of winterstop dekking.

Vergelijk motorverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

schade auto door werkzaamheden
Autoschade door wegwerkzaamheden of nalatigheid wegbeheerder

Eric 14 mei 2020

Wegwerkzaamheden zijn in beginsel bedoeld om het comfort en de veiligheid van de weggebruikers te behouden of te verbeteren. Onderhoud aan de wegen moet daarom met enige regelmaat gebeuren. Maar vaak wordt tijdens deze werkzaamheden de situatie tijdelijk juist onveiliger of het wegdek juist slechter. Het is daarom niet denkbeeldig dat je juist door wegwerkzaamheden schade onverhoopt oploopt. In sommige gevallen kun je hiervoor de wegbeheerder aansprakelijk stellen.

verzekeringen pakketkorting
Is pakketkorting bij verzekeringen altijd voordelig?

Bregje 5 december 2023

Misschien heb jij het ook weleens overwogen: veel verzekeraars bieden aantrekkelijke kortingen aan als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Dat noemen we pakketkorting. Maar is dit altijd de beste keuze? We bespreken de voor- en nadelen van pakketkorting bij verzekeringen, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Allsecur wordt Allianz Direct
Allsecur wordt Allianz Direct

Eric 7 augustus 2019

In de loop van dit jaar zal de naam van online verzekeraar Allsecur worden gewijzigd in Allianz Direct. Hiermee krijg het de naam van het moederbedrijf Allianz.
Allianz benadrukt dat er voor de bestaande klanten van Allsecur behalve de naam niets zal veranderen. De lopende verzekeringen verhuizen automatisch mee naar Allianz Direct, maar de premies en voorwaarden blijven gewoon hetzelfde.

samenwerking tegen fietsendiefstal
Bedrijven en verzekeraars werken samen in de strijd tegen e-bike diefstal

Frank 9 november 2021

Elk jaar neemt de diefstal van fietsen sterk toe. De laatste jaren is deze toename steeds meer toe te schrijven aan de diefstal van e-bikes. Met behulp van nieuwe technologie en de samenwerking tussen verschillende bedrijven wordt de strijd tegen fietsendiefstal aangegaan.