motor schorsen wintertijd

Bespaar op je motorverzekering en wegenbelasting door je motor te schorsen

Bregje 15 april 2021
Leestijd 4 minuten Categorieën: Motorverzekering, Verzekering

Het mooie weer komt er weer aan. Voor veel motorrijders tijd om de motor uit de garage te halen. Rijd je nooit in de winter, maar betaal je toch de verzekeringspremie en wegenbelasting voor jouw motor door? Dan kan het voordelig zijn om je motor te schorsen. Maar let op, in sommige gevallen is het voordeel maar klein. We zetten de kosten en besparingen en de voor- en nadelen van schorsen voor je op een rij.

Wat is schorsen en wat zijn de voordelen?

Het grote voordeel van je motor schorsen is dat je bespaart op de wegenbelasting en de verzekeringspremie. Hoe gaat dat schorsen precies in zijn werk? Stel je wilt jouw motor een tijdje niet gebruiken, bijvoorbeeld in de winterperiode. Dan kun je jouw motor schorsen op twee manieren: je gaat met het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode van jouw motor naar het postkantoor of je regelt het online. Voor online schorsen ga je naar de website van het RDW. Daar log je in met je DigiD. Na het ingaan van de schorsing betaal je automatisch geen wegenbelasting meer voor je motor.

Denk eraan dat je dan nog wel zelf contact moet opnemen met je verzekeraar. Het stoppen van de verzekering gebeurt namelijk niet automatisch. Dat moet je zelf regelen door contact op te nemen met de verzekeraar van jouw motor.

Een schorsing gaat altijd direct in. Je kunt dus niet een bepaalde datum opgeven. De ingangsdatum is altijd de dag waarop je de motor schorst.

motorrijden in de winter

Veel motorrijders rijden niet in de winter.

Wat kost het schorsen van je motor?

Het schorsen van je motor kost eenmalig 25 euro. Een schorsing is altijd voor minimaal een jaar. Wil je de schorsing eerder opheffen? Geen probleem, dat is gratis. Je krijgt dan niet de 25 euro of een deel daarvan terug. Ook voor het opheffen van een schorsing kun je terecht op het postkantoor of op de website van het RDW.

Hoeveel bespaar je met schorsen?

We geven een eenvoudig voorbeeld van wat je met schorsen kunt besparen. Stel je betaalt voor je motor een tientje per maand aan wegenbelasting en ook een tientje per maand voor de WA-verzekering. Als je dan jouw motor schorst en je heft de schorsing na zes maanden op, dan heb je zes keer twee tientjes oftewel 120 euro bespaard. Trek daar de kosten voor het schorsen van 25 euro vanaf en je netto besparing is 95 euro.

Hoe hoger de maandelijkse kosten van je motor, hoe meer je bespaart wanneer je schorst. Zijn je maandelijkse kosten vrij laag en schors je jouw motor maar een paar maanden, dan levert dit vrij weinig op.

Schorsen bespaart meer als je maandlasten hoog zijn

Zijn je maandelijkse kosten vrij laag, dan levert schorsen vrij weinig op.

Wat zijn de nadelen van je motor schorsen?

Het schorsen van je motor heeft een aantal nadelen. Denk er voordat je jouw motor gaat schorsen goed over na of in jouw geval de nadelen opwegen tegen de besparingen. De nadelen van schorsen op een rij:

  • Je bouwt tijdens de schorsing geen schadevrije jaren op.
  • Als je de verzekering stopzet, ben je vaak niet meer verzekerd tegen diefstal en brand. Check voordat je gaat schorsen hoe dit zit bij jouw motorverzekering.
  • Je mag niet op je motor rijden tijdens de schorsing. Sommige motorrijders krijgen het daar moeilijk mee, bijvoorbeeld op een mooie, zonnige dag. Of wanneer je auto stukgaat en je naar een belangrijke afspraak moet. Realiseer je dat wanneer je jouw motor schorst, je er echt niet op moet gaan rijden. Je riskeert een boete van zo’n 400 euro. En als je een aanrijding of schade veroorzaakt draai je op voor alle kosten, omdat je niet verzekerd bent.

Motorverzekering met zomertijd dekking of winterstop dekking

Wil je niet steeds opnieuw zelf je motorverzekering stopzetten, dan is er een alternatief: een motorverzekering met zomertijd dekking of winterstop dekking. Je motor is dan een aantal maanden per jaar niet verzekerd. Dat kan op jaarbasis tot tientallen procenten premie schelen. Het verschil tussen winterstop dekking en zomertijd dekking in het kort:

  • Winterstop dekking: geldt meestal drie maanden. Je hebt dan geen dekking tussen bijvoorbeeld 1 december en 1 maart.
  • Zomertijd dekking: je motor is alleen verzekerd tijdens de officiële zomertijd. Je motor is dan dus niet verzekerd vanaf de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag van maart.

Naast korting op je premie heb je bij zomertijd of winterstop dekking nog een voordeel:  het tijdelijk stoppen van je motorverzekering is goed geregeld, en je hoeft niet meer voor elke schorsing contact op te nemen met je verzekeraar.

Vergelijk motorverzekeringen

Ben je benieuwd hoeveel je kunt besparen op jouw motorverzekering? Vergelijk de prijzen in onze vergelijker! In onze vergelijker kun je ook selecteren op verzekeringen met zomertijd dekking of winterstop dekking.

Vergelijk motorverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Gerelateerde artikelen

verzekeraar De Amersfoortse verder als ASR
Verzekeraar De Amersfoortse gaat op in a.s.r. verzekeringen

Eric 28 maart 2021

Na 83 jaar komt er een einde aan verzekeringsmerk De Amersfoortse. A.s.r., sinds 1997 het moederbedrijf van de verzekeraar uit Amersfoort zal vanaf deze datum onder het eigen merk de bestaande klanten bedienen en de verzekeringsproducten voortzetten.

Allsecur wordt Allianz Direct
Allsecur wordt Allianz Direct

Eric 7 augustus 2019

In de loop van dit jaar zal de naam van online verzekeraar Allsecur worden gewijzigd in Allianz Direct. Hiermee krijg het de naam van het moederbedrijf Allianz.
Allianz benadrukt dat er voor de bestaande klanten van Allsecur behalve de naam niets zal veranderen. De lopende verzekeringen verhuizen automatisch mee naar Allianz Direct, maar de premies en voorwaarden blijven gewoon hetzelfde.

voorkomen dat je fiets wordt gestolen
Hoe voorkom je dat je fiets wordt gestolen? 8 tips

Femke 27 mei 2020

Heb je een splinternieuwe dure fiets, bijvoorbeeld een e-bike of een oma-fiets? Deze zijn erg populair tegenwoordig, ook onder de fietsendieven. Hoe kan je nou het beste diefstal van je fiets voorkomen? Als je het zelf nog niet hebt meegemaakt, is er een grote kans dat je iemand kent van wie zijn of haar fiets is gestolen. In dit blog helpen we je met concrete tips om te voorkomen dat je fiets wordt gestolen.

kat of hond mee op vakantie
Je huisdier tijdens de vakantie: meenemen of thuislaten?

Femke 23 juni 2020

Het is alweer bijna vakantietijd. Een fijn vooruitzicht! Je kunt alvast genieten van de voorpret, maar je gaat pas echt ontspannen op vakantie als je die goed voorbereidt. Dat geldt des te meer als je een huisdier hebt. De voorbereiding begint vaak met de vraag: nemen we ons huisdier mee op vakantie? Of breng je je huisdier naar een familielid, vriend of dierenpension? En wat moet je allemaal regelen?