assurantiebelasting berekenen

Wat is assurantiebelasting?

Voor schadeverzekeringen zoals een autoverzekering geldt dat daar assurantiebelasting over betaald moet worden. Het huidige tarief voor deze belasting is 21%, even hoog als het BTW tarief dus.

Je betaalt assurantiebelasting over de premie, de poliskosten en de administratiekosten. Het wordt door de verzekeraar in rekening gebracht, die het vervolgens afdraagt aan de overheid.

wat is assurantiebelasting

Waarom betaal ik assurantiebelasting?

Je kunt deze belasting over verzekeringen eigenlijk hetzelfde zien als de BTW. Dit betaal je over vrijwel alles wat je koopt zoals kleding, apparaten, voedsel etc. Bij verzekeringen heeft het alleen een andere naam, namelijk assurantiebelasting. Ook kan het tarief afwijken, tegenwoordig zijn beide belastingen dan wel 21%, vóór 2013 lag het tarief voor assurantiebelasting veel lager, namelijk 9,7%. Voor 2011 zelfs 7,5%.

Moet ik bij alle verzekeringen assurantiebelasting betalen?

Nee, het geldt voor o.a. de volgende verzekeringen:

O.a. onderstaande verzekering zijn vrijgesteld van assurantiebelasting:

Tarieven inclusief assurantiebelasting

De tarieven die op KiesZeker worden getoond zijn inclusief de assurantiebelasting. Sommige verzekeraars laten echter in eerste instantie de premie zonder de belasting zijn en toen deze pas in de laatste stap van de aanvraag. Bij het vergelijken is het dus verstandig hier op te letten.

Vergelijk autoverzekeringenVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 10 juni 2019
Laatste update: 11 april 2020