gasregiotoeslag

Wat zijn gasregio's?

Tot 1 januari 2020 was de gaslevering in Nederland verdeeld in 10 verschillende regio’s. Voor elke regio gold een bepaalde toeslag kubieke meterprijs voor gas. Deze toeslag werd gasregiotoeslag genoemd en was een toeslag voor het transport van het gas. De hoogte van dit tarief werd onder meer bepaald door de afstand vanaf het gaswinninggebied in Groningen, hoe verder de afstand, hoe hoger het tarief.

Hierdoor betaalden huishoudens in de zuidelijke provincies dus meer voor gas dan de regio’s dichter bij Groningen. Zo waren huishoudens in Zeeland, Brabant en Limburg jaarlijks gemiddeld zo’n 30 euro’s duurder uit dan gezinnen in Groningen, Drenthe en Friesland.

Gasregiotoeslag afgeschaft

Vanaf 1 januari 2020 is deze toeslag per gasregio echter afgeschaft en geldt er nog slechts één standaardtarief als toeslag op de gaslevering. Dit tarief geldt voor het hele land, ongeacht waar je woont.

Deze verandering was het gevolg van een besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die hiermee de Europese regelgeving voor gasnetbeheerders volgt.

Overigens hanteerden veel energieleveranciers al enkele jaren een landelijk standaardtarief voor het gastransport. Tegenwoordig moeten op last van de ACM dus alle energiebedrijven één landelijk tarief rekenen en niet meer afhankelijk van de gasregio.

Hoe tot 2020 de 10 gasregio’s waren ingedeeld zie je op onderstaand kaartje van de Energiekamer.

Gasregio overzicht

Vind jouw ideale energiecontractVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 1 februari 2020
Laatste update: 11 april 2020