wat is het CIRE keurmerk

Wat is het CIRE keurmerk?

Het CIRE keurmerk is in 2019 in het leven geroepen om de reputatie van verkopers van energie te verbeteren. Vooral over telefonische energieverkopers en verkopers aan de deur zijn veel klachten. Met dit keurmerk hopen de initiatiefnemers, een aantal energiemaatschappijen en distributieplatformen, het verkopen van energie transparanter en eerlijker te maken.

CIRE is de afkorting voor Centraal Intermediair Register Energiemarkt.

Wie komen in aanmerking voor het keurmerk?

Het keurmerk is er voor iedere partij die als wederverkoper energiecontracten verkoopt namens de energiemaatschappijen. Dit kunnen bedrijven zijn, maar ook zzp’ers. Het is daarnaast bedoeld voor iedere vorm van verkoop, dus verkoop via de telefoon, aan de deur, in een winkel en online via bijvoorbeeld vergelijkingssites.

Om in aanmerking te komen voor het CIRE keurmerk moet worden voldaan aan de voorwaarden die de Stichting Integriteit en Transparantie Energieadvies (SITE), de organisatie achter het keurmerk, stelt. Deze voorwaarden zijn onder meer het voldoen aan wet- en regelgeving, het respecteren van het Bel-me-niet Register en het houden aan diverse gedragscodes zoals de Gedragscode Consument en Energieleverancier en de Gedragscode voor Telemarketing.

Handhaving van de CIRE regels

Controle op naleving van de verplichtingen die het keurmerk met zich meebrengt wordt gedaan door de Stichting Integriteit en Transparantie Energieadvies. Dit gebeurt zowel met software dat klachtenfora monitort als door mensen in dienst van de stichting.

Daarnaast is het voor iedereen mogelijk om overtredingen van de CIRE regels de melden, waarna de desbetreffende intermediair hierop kan worden aangesproken.

Vind jouw ideale energiecontractVergelijken

Artikelinformatie

Publicatiedatum: 6 februari 2021
Laatste update: 8 februari 2021

Bronvermelding