camper schorsen

Je camper schorsen om te besparen op de wegenbelasting

Bregje 9 juli 2021
Leestijd 3 minuten Categorie: Camperverzekering,

Een camper gebruik je meestal maar een deel van het jaar. In de periodes dat je de camper niet gebruikt en deze in de stalling staat, lopen kosten zoals verzekering en wegenbelasting gewoon door. Er is een manier om op deze kosten te besparen: je camper schorsen. Hoeveel bespaar je daarmee? Heeft het altijd zin om te schorsen wanneer je jouw camper langere tijd niet gebruikt?

Wat is schorsen en wat zijn de voordelen?

Je camper schorsen houdt in dat het kenteken van je camper tijdelijk niet geldig is. Je camper mag dan niet op de openbare weg komen en ook niet langs de openbare weg staan. Een schorsing vraag je makkelijk online aan op de site van het RDW of bij een kentekenloket. Tijdens de schorsing betaal je geen wegenbelasting, hoeft de camper niet naar de APK en ook een camperverzekering is dan niet verplicht.

Een schorsing is altijd voor 1, 2 of 3 jaar. Je hoeft niet tot het einde van de gekozen periode te wachten wanneer je jouw camper weer wil gebruiken. Wil je bijvoorbeeld na 3 of 6 maanden weer met je camper op pad? Dan zeg je de schorsing gewoon op.

Je camper schorsen, hoe doe je dat?

Wil je jouw camper schorsen? Dan kan dat op twee manieren: online of persoonlijk. Voor de laatste mogelijkheid kun je terecht bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. We geven in het kort weer hoe het schorsen van een camper in zijn werk gaat:

  • Online: voor online schorsen heb je een DigiD nodig om in te loggen op de website van de RDW. Als je inlogt, zie je alle kentekens die op jouw naam staan vermeld. Selecteer het kenteken van je camper en kies hoe lang je de camper wil schorsen. Betaal daarna via iDEAL.
  • Persoonlijk: ga naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Neem het tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs of de kentekenkaart en de tenaamstellingscode mee. Neem ook een geldig legitimatiebewijs mee. Kies hoe lang je de camper wil schorsen. Nadat je betaald hebt, is je camper per direct geschorst.
kentekenloket voor schorsen

Bij een kentekenloket kun je je camper schorsen.

Hoe beëindig je een schorsing?

Ook voor het opheffen van de schorsing van je camper heb je de mogelijkheden om dit online of bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie te doen. Je kunt niet zelf een einddatum kiezen. Het einde van de schorsing gaat simpelweg in op het moment dat beëindiging online of aan het loket gelukt is.

Is de schorsing beëindigd, dan moet je voor je camper direct weer een geldig APK-bewijs hebben en minimaal WA verzekerd zijn. Ook ga je dan weer wegenbelasting betalen.

Wat kost het schorsen van een camper?

De kosten voor het schorsen van een camper zijn in twee tarieven onderverdeeld, het lage en het normale tarief. Campers tot 3500 kg en tot 15 jaar oud vallen onder het normale tarief:

  • 1 jaar: € 75,65
  • 2 jaar: € 100,60
  • 3 jaar: € 125,55

Alle andere campers vallen onder het lage tarief:

  • 1 jaar: € 24,95
  • 2 jaar: € 49,90
  • 3 jaar: € 74,85

Een schorsing opzeggen is gratis.

Hoeveel bespaar je met schorsen?

Hoeveel je bespaart met schorsen, hangt af van de lengte van de schorsing en van wat je op dit moment aan wegenbelasting betaalt.

Een rekenvoorbeeld: stel je betaalt € 50 per maand aan wegenbelasting, dus € 600 per jaar. Als je camper in het normale tarief valt, betaal je € 75,65 voor één jaar schorsing. Je besparing is dan over een heel jaar € 600 - € 75,65 = € 524,35. Hef je de schorsing na drie maanden toch weer op? Dan heb je dus alsnog € 150 - € 75,65 = € 74,35 bespaard.

Kun je ook de camperverzekering schorsen?

Je bent tijdens de schorsingsperiode niet meer verplicht om de camper te verzekeren. Toch is het verstandig de verzekering aan te houden, omdat ook in de stalling schade kan ontstaan. Of je jouw camperverzekering kunt schorsen, verschilt per verzekeraar.  Wil je meer weten over het tijdelijk stopzetten van je camperverzekering, neem dan contact op met je verzekeraar.

Camperverzekeringen vergelijken

Door je camper te schorsen kun je een aardig bedrag besparen. Je kunt mogelijk nog meer besparen door je camperverzekering te vergelijken met die van andere verzekeraars. Vergelijk camperverzekeringen in onze camperverzekeringen-vergelijker, daar kun je ook selecteren op verzekeringen met zomertijd- of winterstopdekking.

Vergelijk camperverzekeringen Vergelijken

NL

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.