vakantie in Nederland met reisverzekering

Een reisverzekering voor vakanties in Nederland, is dat nodig?

Bregje 1 juli 2021
Leestijd 4 minuten Categorie: Reisverzekering

De zomervakantie komt er weer aan. Naast genieten van voorpret is het nu ook een goed moment om na te gaan hoe het zit met je reisverzekering. Vakanties in eigen land worden steeds populairder, maar het afsluiten van een reisverzekering doen we meestal alleen voor een buitenlandse vakantie. Is dat terecht, of is het ook verstandig een reisverzekering af te sluiten bij een vakantie in Nederland?

Binnen Nederland zijn sommige zaken standaard al verzekerd

De belangrijkste reden waarom mensen minder snel een reisverzekering voor een vakantie in eigen land afsluiten is dat een aantal zaken al gedekt is door andere verzekeringen. Overweeg je een reisverzekering voor een vakantie in eigen land, check dan eerst wat er allemaal al gedekt is door jouw lopende verzekeringen. Zo voorkom je onnodige kosten door oververzekering.

Een belangrijke reden om een reisverzekering voor een buitenlandse vakantie af te sluiten is bijvoorbeeld de dekking van medische kosten. Dat is geruststellend als je op vakantie in het ziekenhuis terecht komt in een land waar medische zorg erg duur is. Blijf je in Nederland, dan zijn medische kosten gewoon verzekerd via je zorgverzekering.

Sommige zaken zijn binnen Nederland al goed verzekerd

Voorkom oververzekering en check wat bijvoorbeeld de inboedel- en zorgverzekering al dekken.

Wanneer is een reisverzekering voor vakantie in Nederland nuttig?

Toch kan een reisverzekering afsluiten voor een vakantie in eigen land zinvol zijn. Bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Bagagedekking: ook in Nederland kan je bagage worden gestolen. Ook komt diefstal van waardevolle spullen uit vakantiehuisjes of caravans voor. Smartphones, tablets, camera’s, zonnebrillen: de schade is al snel een aardig bedrag. Diefstal is erg vervelend om mee te maken, maar een reisverzekering met bagagedekking dekt in ieder geval de kosten om je gestolen spullen te vervangen.
  • Schade aan je vakantieverblijf: veroorzaak je schade aan andermans eigendommen door jouw eigen schuld? Vaak valt dit onder verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Maar niet altijd: schade aan gehuurde zaken, bijvoorbeeld een caravan, vakantiehuisje of tent is alleen verzekerd met een reisverzekering.
  • Onverwachte omstandigheden: stel: je wilt aan de terugreis beginnen en jijzelf of een van je medevakantiegangers wordt ziek. Of je krijgt autopech die niet direct te repareren is. Dan ben je waarschijnlijk blij als je jouw vakantieverblijf met één of meerdere nachten kunt verlengen. De extra kosten door onverwachte omstandigheden worden door een aantal reisverzekeringen gedekt.
  • Annuleringsverzekering: in een reisverzekering kun je annuleringsdekking meeverzekeren. Dit is voor een binnenlandse vakantie vrijwel net zo belangrijk als voor een vakantie in het buitenland: kun je bijvoorbeeld door ziekte niet op vakantie, dan vergoedt de annuleringsverzekering de kosten.
  • Pechhulp: heb je nog geen pechhulpverzekering? Vaak bieden reisverzekeringen pechhulp als extra dekking. Je hebt dan recht op hulp en vervangend vervoer als je op vakantie door pech niet meer met je eigen auto verder kunt.
vakantiehuisje in eigen land

Ook voor een vakantie in eigen land kan een reisverzekering verstandig zijn.

Doorlopende of kortlopende reisverzekering kiezen?

Als je vaker per jaar op vakantie gaat, wanneer je bijvoorbeeld regelmatig stedentrips maakt of vaak weekendjes weg gaat, dan is een doorlopende reisverzekering al snel voordeliger. Ga je naast je vakantie in Nederland ook nog naar het buitenland? Ook dan is de kans groot dat een doorlopende reisverzekering voordeliger is.

Een bijkomend voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je een zorg minder hebt: met een doorlopende reisverzekering hoef je er niet bij elke vakantie of uitstapje aan te denken om een verzekering af te sluiten.

Kies je voor een kortlopende reisverzekering voor jouw vakantie in Nederland? Bij een aantal verzekeraars is deze dan ook geldig in België en Luxemburg. Let op, soms is dat alleen voor een periode van 24 uur. Toch handig, als je bijvoorbeeld in het zuiden van Nederland op vakantie bent en een dagtochtje naar België of Luxemburg wil maken.

Reisverzekering in Nederland geldt alleen bij minimaal 1 overnachting

Een reisverzekering dekt een dagje uit in Nederland niet, pas bij minimaal één betaalde overnachting valt je uitstapje onder de reisverzekering. Er is één uitzondering: tot 5 september heeft Centraal Beheer een actie waarbij dagjes uit wél zijn gedekt door de reisverzekering. Lees er hier meer over.

Vergelijk de prijzen en dekkingen van reisverzekeringen

Heb jij al een reisverzekering? Of je nu een reisverzekering wil voor Nederland of het buitenland, en of je nu gaat voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering: vergelijk de prijzen van reisverzekeringen in onze vergelijker. Het kan je veel voordeel opleveren!

Vergelijk reis- en annuleringsverzekeringenVergelijken

Over de auteur

Bregje
Bregje van der Goes

Bregje volgt alles op het gebied van consumentenbestedingen. Ze schrijft regelmatig over diensten die je nodig hebt en geeft daarbij tips om hierop te besparen.

Tags

  • Centraal Beheer