de toekomst van XS4ALL

Hoe zit het nu met de toekomst van XS4ALL?

Eric 28 oktober 2019 Categorie: Internet & TV

In januari van dit jaar kondigde KPN aan te gaan stoppen met de merken Telfort en XS4ALL. Alle klanten van deze twee dochters zouden worden ondergebracht bij het hoofdmerk KPN. Dit maakt het hoofdmerk sterker en er wordt bezuinigd op de marketingkosten was één van de redenen die werden genoemd voor de ingrijpende beslissing.

Weinig weerstand tegen het opheffen van Telfort

Wat betreft Telfort was er niet zoveel om te doen, er waren geen grote protesten van klanten. De migratie van Telfort naar KPN is dan ook in mei gestart. Er worden sindsdien geen nieuwe Telfort abonnementen meer verkocht en bestaande abonnementen worden geleidelijk overgezet naar het KPN merk.

XS4ALL geeft zich niet zomaar gewonnen

Heel anders was en is dat voor XS4ALL. Deze provider is in 1994 ontstaan uit een initiatief van een groep idealistische hackers. Het was ook één van de eerste providers die toegang tot het internet aanbood voor iedereen. De eerste jaren was de provider volledig zelfstandig en veel internetters van het eerste uur sloten dan ook een abonnement af bij XS4ALL. Of eigenlijk liever gezegd “werden lid van XS4ALL”. De provider stond namelijk ergens voor: internettoegang mogelijk maken voor iedereen waarbij privacy, veiligheid en een open internet streng werden bewaakt.

In 1998 werd XS4ALL overgenomen door KPN. De provider kon volgens eigen zeggen niet op zelfstandige wijze meer voldoen aan alle technische eisen en snelle ontwikkelingen. Dat uitgerekend KPN, een grote commerciële partij de idealistische provider overnam was voor velen een verrassing en veel leden ook een doorn in het oog.

KPN gaf echter de garantie dat de naam XS4ALL nog minimaal drie jaar zou blijven bestaan en dat de provider in ieder geval in die drie jaar de volledige vrijheid zou behouden en zijn idealen kon blijven uitdragen en verwezenlijken.

XS4ALL altijd redelijk autonoom gebleven binnen KPN

Uiteindelijk heeft de provider ook na die garantie van drie jaar altijd redelijk zelfstandig kunnen blijven opereren binnen het KPN concern. Veel leden zijn de provider daardoor ook altijd trouw gebleven, vooral om het feit dat XS4ALL altijd voorvechter is gebleven van privacy, veiligheid en een open internet.

Toen KPN dan ook in januari 2019 aankondigde dat naast Telfort ook het merk XS4ALL zou verdwijnen leidde dit onder de klanten van XS4ALL tot massale verontwaardiging. Veel van deze klanten, oftewel leden, zitten namelijk bij XS4ALL om de idealen en de hoge kwaliteit van de aangeboden producten en de goede klantenservice. Dat deze eigenschappen voorgezet worden onder de vlag van KPN, daar hebben maar weinig klanten vertrouwen in, ondanks dat KPN steeds benadrukt dat er niets zal veranderen aan de kwaliteit en service.

Protesten en een actiegroep voor het behoud van XS4ALL

Al snel na het bekend worden van de voornemens van KPN ontstonden er dan ook spontane ludieke acties om de provider te behouden. Ook werd er binnen no-time een actiegroep opgericht onder de naam XS4ALL moet Blijven. Deze actiegroep heeft een aantal protestacties georganiseerd zoals bijvoorbeeld een demonstratie bij een aandeelhoudersvergadering van KPN. Ook worden er vanuit deze actiegroep mogelijkheden onderzocht om een nieuwe provider op te richten in de geest van XS4ALL, mocht KPN bij zijn besluit blijven.

actie voor het behoud van XS4ALL

Actie bij de aandeelhoudersvergadering van KPN.

Oprichting van een nieuwe provider

Dit laatste, een nieuwe provider, lijkt er nu toch van te gaan komen. KPN heeft namelijk in september laten weten dat men de migratie van XS4ALL wil doorzetten. Na het opstappen van KPN topman Maximo Ibarra, de man waaronder het plan is ontstaan, was er voorzichtige hoop dat men onder een nieuwe CEO toch nog op het besluit terug zou komen. Dit bleek echter valse hoop.

Ondertussen heeft de ondernemingsraad van XS4ALL aangekondigd naar de rechter te stappen, onder meer omdat het vind dat de belangen van XS4ALL en haar medewerkers onvoldoende worden gewaarborgd door KPN. Dit kan echter een langdurig proces worden, waarop de voorgenoemde actiegroep niet langer wil wachten.

Men wil dan ook haar plannen voor een nieuw op te richten provider voortzetten en heeft aangekondigd in november met meer concrete informatie te komen. De verwachting is dat men een provider wil oprichten die gebruik gaat maken van de mogelijkheden van de te verwachten openstelling van de kabel voor concurrentie. Naar verwachting zullen Ziggo en andere kabelmaatschappijen in 2020 hun netwerk moeten opstellen voor concurrenten. Door de gunstige technische eigenschappen van internet via de kabel voor het leveren van hoge snelheden internet is dit een interessante optie voor de nieuwe provider à la XS4ALL.

Toch weer een sprankje hoop?

Afgelopen week heeft KPN overigens aangegeven toch weer in gesprek te willen gaan met de ondernemingsraad van XS4ALL in een poging de aangekondigde gang naar de rechter te voorkomen.

Kortom, bijna een jaar na de aankondiging dat XS4ALL zal worden opgeheven er is nog steeds geen absolute zekerheid hierover. KPN heeft recent aangegeven vast te zullen houden aan haar plannen, maar gaat toch ook weer het gesprek aan.

De actiegroep XS4ALL moet Blijven gaat door met de plannen voor een nieuwe provider, maar geeft ook aan uiteindelijk het behoud van XS4ALL nog steeds als beste optie te zien. Dit moet dan wel een XS4ALL zijn met een grote zelfstandigheid binnen KPN. Als naast het behoud deze zelfstandigheid niet gewaarborgd wordt, dan zal het doorgaan met het lanceren van de nieuwe provider.

Nog geen einde verhaal

Er is dus veel te melden, maar tegelijkertijd is nog niets zeker. Dus kunnen we op dit moment eigenlijk alleen maar concluderen: wordt vervolgt…

UPDATE: inmiddels is op 11 november 2019 de nieuwe provider met de naam Freedom Internet van start gegaan. Lees hier mijn blog over de oprichting van Freedom.

Check XS4ALL en andere providers op jouw postcodeVergelijken

Over de auteur

Eric 2023
Eric Hes

Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.

Tags

  • KPN
  • XS4ALL

Gerelateerde artikelen

einde Ziggo analoge TV
Ziggo hervat uitschakeling analoge TV, analoge radio blijft wellicht langer

Frank 4 juli 2020

Ziggo was er al enige tijd mee bezig, het per regio afschalen van de analoge televisiezenders. In de regio’s die de afgelopen maanden stonden gepland voor uitschakeling is dit echter korte tijd uitgesteld. Alleen in Noord-Holland en Limburg waren nog gebieden waar klanten analoog konden kijken. Voor deze gebieden geldt nu dat daar in de maand juli toch echt een einde aan zal komen. Analoge kabelradio blijft wel nog even.

Ziggo GigaNet
Ziggo zet de komende jaren vol in op GigaNet

Frank 10 maart 2021

Ziggo wil eind 2022 in een groot deel van Nederland GigaNet kunnen aanbieden. Hiermee gaat Ziggo de concurrentiestrijd aan met glasvezel van KPN en andere providers. Maar wat houdt GigaNet nu precies in? En wat zijn de verschillen met glasvezel?

niet loyaal zijn bespaart
Loyaal zijn is vaak goed, maar niet voor je vaste lasten

Bregje Update: 1 april 2023

Loyaliteit wordt vaak gewaardeerd en beloond, maar voor vaste lasten zoals abonnementen, energiecontracten en verzekeringen geldt dat vaak juist niet. Kijk je nooit naar je contracten om, dan betaal je na verloop van tijd juiste het meeste!

thuiswerken met goed internet
Thuiswerken: tips voor snel internet en goede wifi

Frank 18 december 2020

Dit jaar werken we meer dan ooit thuis. Het massale thuiswerken is relatief nieuw, en dat betekent dat er nog veel mogelijkheden voor verbetering zijn. Ergernis nummer één is bijvoorbeeld een trage of haperende internetverbinding. Maar er zijn meer verbeterpunten.