
Eric 28 oktober 2019 Categorie: Internet & TV
In januari van dit jaar kondigde KPN aan te gaan stoppen met de merken Telfort en XS4ALL. Alle klanten van deze twee dochters zouden worden ondergebracht bij het hoofdmerk KPN. Dit maakt het hoofdmerk sterker en er wordt bezuinigd op de marketingkosten was één van de redenen die werden genoemd voor de ingrijpende beslissing.
Weinig weerstand tegen het opheffen van Telfort
Wat betreft Telfort was er niet zoveel om te doen, er waren geen grote protesten van klanten. De migratie van Telfort naar KPN is dan ook in mei gestart. Er worden sindsdien geen nieuwe Telfort abonnementen meer verkocht en bestaande abonnementen worden geleidelijk overgezet naar het KPN merk.
XS4ALL geeft zich niet zomaar gewonnen
Heel anders was en is dat voor XS4ALL. Deze provider is in 1994 ontstaan uit een initiatief van een groep idealistische hackers. Het was ook één van de eerste providers die toegang tot het internet aanbood voor iedereen. De eerste jaren was de provider volledig zelfstandig en veel internetters van het eerste uur sloten dan ook een abonnement af bij XS4ALL. Of eigenlijk liever gezegd “werden lid van XS4ALL”. De provider stond namelijk ergens voor: internettoegang mogelijk maken voor iedereen waarbij privacy, veiligheid en een open internet streng werden bewaakt.
In 1998 werd XS4ALL overgenomen door KPN. De provider kon volgens eigen zeggen niet op zelfstandige wijze meer voldoen aan alle technische eisen en snelle ontwikkelingen. Dat uitgerekend KPN, een grote commerciële partij de idealistische provider overnam was voor velen een verrassing en veel leden ook een doorn in het oog.
KPN gaf echter de garantie dat de naam XS4ALL nog minimaal drie jaar zou blijven bestaan en dat de provider in ieder geval in die drie jaar de volledige vrijheid zou behouden en zijn idealen kon blijven uitdragen en verwezenlijken.
XS4ALL altijd redelijk autonoom gebleven binnen KPN
Uiteindelijk heeft de provider ook na die garantie van drie jaar altijd redelijk zelfstandig kunnen blijven opereren binnen het KPN concern. Veel leden zijn de provider daardoor ook altijd trouw gebleven, vooral om het feit dat XS4ALL altijd voorvechter is gebleven van privacy, veiligheid en een open internet.
Toen KPN dan ook in januari 2019 aankondigde dat naast Telfort ook het merk XS4ALL zou verdwijnen leidde dit onder de klanten van XS4ALL tot massale verontwaardiging. Veel van deze klanten, oftewel leden, zitten namelijk bij XS4ALL om de idealen en de hoge kwaliteit van de aangeboden producten en de goede klantenservice. Dat deze eigenschappen voorgezet worden onder de vlag van KPN, daar hebben maar weinig klanten vertrouwen in, ondanks dat KPN steeds benadrukt dat er niets zal veranderen aan de kwaliteit en service.
Protesten en een actiegroep voor het behoud van XS4ALL
Al snel na het bekend worden van de voornemens van KPN ontstonden er dan ook spontane ludieke acties om de provider te behouden. Ook werd er binnen no-time een actiegroep opgericht onder de naam XS4ALL moet Blijven. Deze actiegroep heeft een aantal protestacties georganiseerd zoals bijvoorbeeld een demonstratie bij een aandeelhoudersvergadering van KPN. Ook worden er vanuit deze actiegroep mogelijkheden onderzocht om een nieuwe provider op te richten in de geest van XS4ALL, mocht KPN bij zijn besluit blijven.

Actie bij de aandeelhoudersvergadering van KPN.
Oprichting van een nieuwe provider
Dit laatste, een nieuwe provider, lijkt er nu toch van te gaan komen. KPN heeft namelijk in september laten weten dat men de migratie van XS4ALL wil doorzetten. Na het opstappen van KPN topman Maximo Ibarra, de man waaronder het plan is ontstaan, was er voorzichtige hoop dat men onder een nieuwe CEO toch nog op het besluit terug zou komen. Dit bleek echter valse hoop.
Ondertussen heeft de ondernemingsraad van XS4ALL aangekondigd naar de rechter te stappen, onder meer omdat het vind dat de belangen van XS4ALL en haar medewerkers onvoldoende worden gewaarborgd door KPN. Dit kan echter een langdurig proces worden, waarop de voorgenoemde actiegroep niet langer wil wachten.
Men wil dan ook haar plannen voor een nieuw op te richten provider voortzetten en heeft aangekondigd in november met meer concrete informatie te komen. De verwachting is dat men een provider wil oprichten die gebruik gaat maken van de mogelijkheden van de te verwachten openstelling van de kabel voor concurrentie. Naar verwachting zullen Ziggo en andere kabelmaatschappijen in 2020 hun netwerk moeten opstellen voor concurrenten. Door de gunstige technische eigenschappen van internet via de kabel voor het leveren van hoge snelheden internet is dit een interessante optie voor de nieuwe provider à la XS4ALL.
Toch weer een sprankje hoop?
Afgelopen week heeft KPN overigens aangegeven toch weer in gesprek te willen gaan met de ondernemingsraad van XS4ALL in een poging de aangekondigde gang naar de rechter te voorkomen.
Kortom, bijna een jaar na de aankondiging dat XS4ALL zal worden opgeheven er is nog steeds geen absolute zekerheid hierover. KPN heeft recent aangegeven vast te zullen houden aan haar plannen, maar gaat toch ook weer het gesprek aan.
De actiegroep XS4ALL moet Blijven gaat door met de plannen voor een nieuwe provider, maar geeft ook aan uiteindelijk het behoud van XS4ALL nog steeds als beste optie te zien. Dit moet dan wel een XS4ALL zijn met een grote zelfstandigheid binnen KPN. Als naast het behoud deze zelfstandigheid niet gewaarborgd wordt, dan zal het doorgaan met het lanceren van de nieuwe provider.
Nog geen einde verhaal
Er is dus veel te melden, maar tegelijkertijd is nog niets zeker. Dus kunnen we op dit moment eigenlijk alleen maar concluderen: wordt vervolgt…
UPDATE: inmiddels is op 11 november 2019 de nieuwe provider met de naam Freedom Internet van start gegaan. Lees hier mijn blog over de oprichting van Freedom.
Over de auteur

Eric Hes
Eric is beheerder van KiesZeker en een aantal andere websites. Hij schrijft regelmatig over diverse onderwerpen die aansluiten bij de diensten op deze website.
Tags
- KPN
- XS4ALL
Gerelateerde artikelen

Geen verplichte toegang voor andere providers op de kabel
Frank 28 maart 2020
Tumult in de Nederlandse Telecommarkt. Een recente uitspraak van een Nederlandse rechter heeft de Nederlandse telecommarkt in rep en roer gebracht. In maart 2020 deed een rechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een opmerkelijke uitspraak. VodafoneZiggo én KPN hoeven hun netwerk niet langer verplicht open te stellen

Besparen op vaste lasten doe je met deze 10 tips
Bregje Update: 3 mei 2021
Vaste lasten, iedereen heeft ze en niemand komt er onderuit. Je woonlasten, energielasten, verzekeringen, belastingen en nog veel meer: allemaal kosten voor zaken die we hard nodig hebben. Al valt aan vaste lasten niet te ontkomen, wat je wel kunt doen is ze aanzienlijk verminderen!

Gigabit-netwerk als eerste in Utrecht
Bregje 22 november 2018
Vanaf 2020 zorgt VodafoneZiggo voor razendsnel internet via het nieuwe Gigabit-netwerk. Utrecht krijgt de primeur. Dit werd bekend gemaakt tijdens de opening van het gloednieuwe hoofdkantoor van VodafoneZiggo, dat met 1600 medewerkers in de Domstad neerstrijkt.

Thuiswerken: tips voor snel internet en goede wifi
Frank 18 december 2020
Dit jaar werken we meer dan ooit thuis. Het massale thuiswerken is relatief nieuw, en dat betekent dat er nog veel mogelijkheden voor verbetering zijn. Ergernis nummer één is bijvoorbeeld een trage of haperende internetverbinding. Maar er zijn meer verbeterpunten.